Η αγχολυτική δράση της μουσικής θεμελιώνεται πια και επιστημονικά μέσα από πολλές έρευνες. Η ακρόαση κατάλληλα επιλεγμένων αργών κομματιών μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην αντιμετώπιση του ψυχοσωματικού στρες, μέσω της χαλάρωσης που επιτυγχάνεται.
Γιατί η μουσική θεωρείται αγχολυτική
Η μουσική ενεργοποιεί στον εγκέφαλο τα «κυκλώματα ανταμοιβής», τα οποία ενεργοποιούν επίσης… ο οργασμός, το όπιο και η σοκολάτα! Εξ’ ού και το ευχάριστο συναίσθημα που μας προκαλεί. Σειρά επιστημονικών μελετών έχει αποδείξει ότι η επίδρασή της είναι πολύ θετική στις νοητικές λειτουργίες (νοημοσύνη, μνήμη, συγκέντρωση κλπ.), ενώ μειώνει τις κρίσεις των επιληπτικών και βελτιώνει τις νοητικές ικανότητες των ασθενών με νόσο Αλτσχάιμερ.
Σύμφωνα με τη νευρολόγο Kulreet Chaudhary, M.D., υπάρχουν ορισμένες μελωδίες που μπορούν να ενισχύσουν την ψυχική σας υγεία και να απαλύνουν το άγχος, ενώ αντίστοιχα κάποιες άλλες έχουν τη δυνατότητα να χαλάσουν τη διάθεσή σας. “Η μουσική μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ενεργοποιείται ο εγκέφαλος”, λέει η νευρολόγος. Και μας προτείνει 2 τρόπους για να το κάνουμε:
1. Δείτε “σοβαρά” τη μουσικοθεραπεία
Ο ρόλος της μουσικοθεραπείας στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης εξετάστηκε και μελετητές από το Λονδίνο (Central and Northwest London Foundation NHS Trust) αναγνώρισαν μεγαλύτερη μείωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης σε ασθενείς που έλαβαν μουσικοθεραπεία σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν θεραπεία χωρίς μουσική. Άλλες έρευνες έδειξαν ότι η μουσικοθεραπεία ανακουφίζει από τον πόνο και είναι ικανή να αυξήσει την αποτελεσματικότητα των αναλγητικών φαρμάκων. Επίσης οι θετικές επιδράσεις της τεκμηριώθηκαν στην αντιμετώπιση του στρες, του άγχους, των συνεπειών των εγκεφαλικών επεισοδίων, των καρδιοπαθειών και του καρκίνου.
Σε επαγγελματίες με υψηλό επίπεδο στρες όπως γιατροί, νοσοκόμοι, αστυνομικοί, πυροσβέστες, επιχειρηματίες και άλλοι, η μουσική και η μουσικοθεραπεία έχει, επίσης πολλά να προσφέρει. Ακόμη και στις εγκύους, η μουσική βρέθηκε ότι μπορεί να απαλύνει από το στρες, το άγχος και την κατάθλιψη που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη.
2. Επιλέξτε συγκεκριμένη μουσική
Πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις Η.Π.Α. έδειξε ότι η μουσική του Μότσαρτ, και μάλιστα μιας συγκεκριμένης σονάτας, της Κ 448, μπορεί να αποκαθιστά τη ρυθμική φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου.
Βέβαια, δεν έχει μόνο η μουσική του Μότσαρτ, ή η κλασική μουσική γενικότερα αγχολυτική δράση. Δεν μπορούν, άλλωστε, όλοι να χαλαρώνουν με την ίδια μουσική. Σίγουρα παίζουν ρόλο τα ακούσματα του καθενός από την παιδική του ηλικία και γενικότερα οι μουσικές του προτιμήσεις. Αν δηλαδή κάποιος δεν έχει συνηθίσει να ακούει κλασική μουσική, είναι πολύ πιθανό να μην καταφέρει να χαλαρώσει ακούγοντας Μότσαρτ. Είναι σημαντικό να μας αρέσει η μουσική που ακούμε, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει αυτή να πληροί κάποιες προϋποθέσεις. Για να αποφορτιστούμε από το στρες, πρέπει να επιλέγουμε μουσική σε χαλαρούς ρυθμούς (andante), που στη γλώσσα της μουσικής σημαίνει μουσική σε μέτριους ρυθμούς. Συγκεκριμένα, πρέπει να έχει τόσα μπιτ, τόσους δηλαδή χτύπους, όσους και οι παλμοί της καρδιάς όταν είναι ήρεμη (60-75 το λεπτό).
Με άλλα λόγια, μπορούμε να ακούμε και ελληνική μουσική, ή τζαζ, ή και έθνικ. Γενικότερα, είναι προτιμότερο να ακούμε μουσική χωρίς στίχους, οργανικά κομμάτια δηλαδή, γιατί οι στίχοι πολλές φορές έχουν ένα συναισθηματικό φορτίο που στον κάθε άνθρωπο μπορεί να ανακαλεί στρεσογόνες αναμνήσεις. Πρέπει επίσης η μουσική να έχει άφθονες εναλλαγές, γιατί η εναλλαγή των ήχων και οι πλούσιες αρμονίες ξεκουράζουν και χαλαρώνουν τον άνθρωπο, σε αντίθεση με τη μονοτονία, η οποία κουράζει και γίνεται στρεσογόνα, λέει η Chaudhary.
Και η όπερα κάνει καλό!
Πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου της Παβία στην Ιταλία, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Circulation», επιβεβαιώνει τη θεραπευτική δράση της μουσικής στην καρδιά και ειδικά της όπερας. Ο Βέρντι έχει, μάλιστα, την τιμητική του. Το περίφημο χορωδιακό «Va’ Pensiero» από το «Ναμπούκο» και το επίσης πασίγνωστο ντουέτο «Libiamo ne’ lieti calici» από την «Τραβιάτα» ασκούν την πιο θετική επίδραση στην καρδιά.