Δεν είναι νέο ότι πολλοί υποφέρουν από αϋπνία, όμως νέο είναι πως ένα μεγάλο μέρος αυτών υποστηρίζουν πως η ακρόαση πράσινου θορύβου είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να χαλαρώσεις τον εγκέφαλό σου και να κοιμηθείς πιο γρήγορα.
Σύμφωνα με έρευνα, το 36% των ενηλίκων στο Ηνωμένο Βασίλειο δυσκολεύεται να αποκοιμηθεί τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Ενώ ο ύπνος μπορεί να μας «αποφεύγει» για τόσους πολλούς λόγους, είναι κρίσιμος ακρογωνιαίος λίθος της υγείας μας – ικανός να επηρεάσει τη διάθεση, την όρεξή μας και την ικανότητα λειτουργίας του εγκεφάλου μας – είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι κοιμόμαστε όσο το δυνατόν καλύτερα.
Σίγουρα έχεις ακούσει για χαλαρωτικούς ήχους που μας βοηθούν να ησυχάσουμε και να κοιμηθούμε. Τι είναι όμως ο πράσινος θόρυβος στον οποίο ορκίζονται πολλοί άνθρωποι με δυσκολία στον ύπνο;
«Ο πράσινος θόρυβος είναι μια παραλλαγή του λευκού θορύβου στη μέση του φάσματος», λέει ο ειδικός στον ύπνο Martin Seeley. «Όμως, όπως υποδηλώνει το όνομά του, πολλοί από τους ήχους είναι αυτό που θα λέγαμε ήχοι της φύσης».
«Μερικά σπουδαία παραδείγματα πράσινου θορύβου μπορεί να είναι ο ήχος του νερού σε μια παραλία ή οι καταρράκτες – οτιδήποτε είναι εναρμονισμένο με τη φύση και προάγει τη χαλάρωση. Εάν παλεύετε με το άγχος στην καθημερινή ζωή, αυτός ο τύπος θορύβου θα μπορούσε να σας βοηθήσει να αποκτήσετε μια αίσθηση ηρεμίας».
Πώς μας βοηθάει;
«Ο κύριος τρόπος που λειτουργεί είναι όπως κάθε άλλος θόρυβος περιβάλλοντος – σας αποσπά την προσοχή δημιουργώντας μια «ηχητική μάσκα» σε άλλες σκέψεις, συναισθήματα, αισθήσεις και αισθητηριακές εμπειρίες που σας εμποδίζουν να χαλαρώσετε», δήλωσε η Δρ Maja Schaedel.
Για να μπορέσεις να τον εντάξεις στη ρουτίνα σου είναι σημαντικό να ακολουθήσεις τα παρακάτω τρία βήματα που σύμφωνα με τον Martin Seeley θα σε βοηθήσουν να χαλαρώσεις και επιτέλους να κοιμηθείς:
Δώσε χρόνο στον εαυτό σου να συνηθίσει τον ήχο
Δεν θα καταφέρεις να κοιμηθείς με την πρώτη. Ο εγκεφαλός σου πρέπει πρώτα να προσαρμοστεί και να συνηθίσει τους ήχους.
Βάλε πρόγραμμα ύπνου
Το πολύ απλό που σχεδόν κανείς δεν το κάνει: να πέσεις στο κρεβάτι μια συγκεκριμένη ώρα και να σηκωθείς μια συγκεκριμένη ώρα κάθε μέρα- ακόμα και στα ρεπό σου.
Βρες μια ρουτίνα που σε κάνει να κοιμάσαι καλύτερα
Είτε σε βοηθά η γυμναστική, είτε ένα βιβλίο, είτε ένα καλό μπάνιο φρόντισε να το κάνεις λίγο πριν πέσεις για ύπνο. Απέφυγε το πολύ φαγητό πριν τον ύπνο γιατί μπορεί να σε εμποδίσει να αποκοιμηθείς.
Διάβασε ακόμη: Ύπνος: Ποια είναι η καλύτερη ώρα τελικά να κοιμηθούμε;