Σοκ έχει προκαλέσει ο θάνατος του 7χρονου από στρεπτόκοκκο στην Ημαθία, κάνοντας τους γονείς να ανησυχούν ακόμη περισσότερο για τη σοβαρότητα της κατάστασης. Οι ειδικοί εξηγούν το κατά πόσο είναι μεταδοτικός, επικίνδυνος για τους ενήλικες και τα παιδιά και ποιο είναι το σύμπτωμα που πρέπει να τραβήξει την προσοχή.
Όπως ανέφερε και ο ΕΟΔΥ σε σχετικό δελτίο Τύπου, ο στρεπτόκοκκος είναι σε έξαρση εδώ και αρκετούς μήνες.
Η καθηγήτρια Παιδιατρικής και Νεογνολογίας του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας, Ιωάννα Γριβέα, μίλησε στην εκπομπή «Ελένη» για το πόσο πρέπει να ανησυχούμε για τον στρεπτόκοκκο της ομάδας Α.
«Ο στρεπτόκοκκος είναι ένα παθογόνο μικρόβιο που μπορεί να κάνει λοιμώξεις σε παιδιά προσχολικής ηλικίας ή μικρά παιδιά. Τα συμπτώματα είναι πυρετός, εξάνθημα, η δερματική λοίμωξη, οστρακιά, αμυγδαλίτιδα. Μερικές φορές τα παιδιά γκρινιάζουν και για πονόκοιλο. Οι γονείς είναι απαραίτητο να καλέσουν τον γιατρό. Ο παιδίατρος το καταλαβαίνει από τα συμπτώματα και πρέπει να δει το παιδί», είπε αρχικά.
«Το παιδί που βήχει είναι το παιδί της ίωσης. Το τεστ για τον στρεπτόκοκκο μάλιστα γίνεται και στα φαρμακεία. Υπάρχουν όμως και άνθρωποι που έχουν χρόνια τον στρεπτόκοκκο και καλό θα είναι να γίνεται εξέταση από γιατρό. Η πιο ευαίσθητη ηλικία είναι από τα 5-15. Ο στρεπτόκοκκος θεραπεύεται πάρα πολύ εύκολα και τα παιδιά μετά από την πρώτη – δεύτερη δόση της αντιβίωσης θα ξεκινήσει η ίαση. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν παιδιά που κάνουν μικροβιαιμία και μπορεί να κάνει μηνιγγίτιδα, λοιμώξεις κ.α. και τότε θα έχουμε έντονη συμπτωματολογία», συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με την ειδικό, ο στρεπτόκοκκος μεταδίδεται με το σάλιο ενώ πλέον έχει αυξηθεί ο αριθμός των διεισδυτικών λοιμώξεων.
Για το ίδιο θέμα μίλησε στην ΕΡΤ και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη και επέστησε την προσοχή των γονέων για συγκεκριμένα συμπτώματα κατά τη διάρκεια της νόσησης. Η κα Παγώνη σημείωσε ότι ο στρεπτόκοκκος είναι αντιμετωπίσιμος τα δύο πρώτα 24ωρα και ότι είναι σπάνιο να χάσει κάποιος τη ζωή του, αλλά απαιτείται προσοχή στα μικρά παιδάκια μέχρι 8 – 10 ετών και στους πολύ μεγάλους σε ηλικία που έχουν υποκείμενα νοσήματα.
«Να προσέξουμε τα πρώτα 24ωρα»
«Βεβαίως έχουμε περιστατικά και τα προηγούμενα χρόνια αλλά και από τον Ιανουάριο είχαμε αρκετά περιστατικά με στρεπτόκοκκο. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι είναι βακτήριο, είναι μικρόβιο και προκαλεί αυτές τις λοιμώξεις. Είναι δύσκολα τα περιστατικά αυτά όμως αντιμετωπίζονται. Αυτό που έχει σημασία είναι τα πρώτα εικοσιτετράωρα να δούμε τα συμπτώματα και να εκτιμηθούν στο παιδί. Δηλαδή, όταν ένα παιδάκι έχει πολύ υψηλό πυρετό που επιμένει, έχει δυνατό πονόλαιμο και σας λέει αμέσως «δεν μπορώ να καταπιώ» και αρχίζει να λέει ότι πονάνε οι μυς του, να ξέρετε ότι θα πρέπει να έχετε άμεση επικοινωνία με τον παιδίατρο και το παιδί θα πρέπει να ξεκινήσει να κάνει τις εξετάσεις και να ξεκινήσει αγωγή» τόνισε η κα Παγώνη.
Πώς μεταδίδεται
«Μεταδίδεται με τα σταγονίδια. Μεταδίδεται με τις επιφάνειες. Δηλαδή αν κάποιος έχει ένα τραύμα και έρθει σε επαφή με το περιστατικό, λογικό είναι να μεταδοθεί. Δεν μεταδίδεται τόσο γρήγορα όπως μεταδίδονται άλλα βακτήρια. Τι πρέπει να κάνουμε; Μπορούμε να πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής. Θα λέμε στα παιδάκια πως θα πλένουν τα χέρια τους στο σχολείο, στο σπίτι. Απλά πράγματα τα οποία πολλές φορές ξεχνάμε αλλά είναι αναγκαία, είναι απαραίτητα» σημείωσε.
Ποια είναι τα συμπτώματα
«Ξεκινάει με μία φαρυγγίτιδα, αμυγδαλίτιδα αρκετές φορές που κι αυτό δημιουργεί την ανησυχία στο γονέα ότι αμέσως θα έρθει σε επικοινωνία με τον παιδίατρο. Ο παιδίατρος δίνει τις οδηγίες και ξεκινάει από κει και πέρα η αντιμετώπιση» είπε η κα Παγώνη και πρόσθεσε. «Αυτό που έχει σημασία είναι να πούμε το εξής: Γρήγορα αυτό το βακτήριο μπορεί να σου κάνει επιπλοκές στα όργανα και ιδιαίτερα σε νεφρούς και καρδιά και να κάνει και σηψαιμία».