Πρόσφατες κλινικές μελέτες μας πληροφορούν ότι τα σπερματοζωάρια των ανδρών που καταναλώνουν υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ, δηλαδή τουλάχιστον πάνω από 40 γραμμάρια αιθανόλης ή πάνω από 3 ποτήρια κρασί καθημερινά, έχουν μειωμένη κινητικότητα. Επίσης, μειωμένη είναι και η έκκριση τεστοστερόνης. Αντίστοιχα, οι γυναίκες που καταναλώνουν πάνω από 3 ποτήρια κρασί ή πάνω από 2 ποτά την ημέρα, παρουσιάζουν μειωμένη έκκριση ωχρινοτρόπου ορμόνης. Της ορμόνης δηλαδή που επηρεάζει τη διαδικασία της αναπαραγωγής. Επίσης, το αλκοόλ επηρεάζει αρνητικά και τον έμμηνο κύκλο της γυναίκας.

Πέρα όμως από τις άμεσες επιπτώσεις του αλκοόλ στην αναπαραγωγή και την υπογονιμότητα, υπάρχουν και οι έμμεσες. Η αυξημένη κατανάλωση οινοπνεύματος για αρκετά χρόνια, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και επιβαρύνει την καρδιαγγειακή λειτουργία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την κακή αιμάτωση και τη στυτική δυσλειτουργία.

Οι επιπτώσεις του αλκοόλ στη γονιμότητά μας

Πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Royal College of Physicians του Λονδίνου, με επικεφαλής τον Δρ Ίαν Γκίλμορ μας δίνει τα παρακάτω «ανησυχητικά» στοιχεία:

Γυναίκες και άνδρες πρέπει να αποφεύγουν να καταναλώνουν αλκοόλ, ενώ προσπαθούν να συλλάβουν.

Γυναίκες που καταναλώνουν περισσότερα από 5 αλκοολούχα ποτά την εβδομάδα χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να μείνουν έγκυες.

Άνδρες που καταναλώνουν τακτικά αλκοόλ έχουν χαμηλότερη κινητικότητα και συγκέντρωση σπέρματος, καθώς και μειωμένη πιθανότητα γονιμοποίησης.

Το οινόπνευμα καταστέλλει τα επινεφρίδια και επιβραδύνει την απελευθέρωση των ορμονών που παράγονται από τα επινεφρίδια. Αυτό μπορεί να επηρεάσει άμεσα την υγεία των ωαρίων και τη λίμπιντο.

Σε άνδρες με κακή ποιότητα σπέρματος, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ συσχετίστηκε με μειωμένο αριθμό φυσιολογικών σπερματοζωαρίων.

Τα αλκοολούχα ποτά περιέχουν πολύ ζάχαρη. Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μειώνει τη γονιμότητα συμβάλλοντας στην ορμονική ανισορροπία, την αντίσταση στην ινσουλίνη, την ανεπάρκεια βιταμινών και ανόργανων στοιχείων και μείωση της ανοσίας. Όλα αυτά μπορεί να επηρεάσουν τη γονιμότητα τόσο για άνδρες όσο και για γυναίκες.

Η κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας μειώνει την πιθανότητα επιτυχούς σύλληψης.

Το αλκοόλ αναστέλλει την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, που έμμεσα εμπλέκονται στην αναπαραγωγική ικανότητα, όπως είναι η βιταμίνη Ε, τις  βιταμίνες του συμπλέγματος Β και το ιχνοστοιχείο σελήνιο.

Αρκετές μελέτες σχετικά με τις επιδράσεις του αλκοόλ, έδειξαν πολλαπλά προβλήματα στη γυναικεία γονιμότητα. Αυτά είναι: αμηνόρροια (καθυστερημένος έμμηνος κύκλος), μειωμένο βάρος των ωοθηκών, μειωμένες συγκεντρώσεις ορμονών, αναστολή της ωορρηξίας και παρεμπόδιση της μεταφοράς σπερματοζωαρίων μέσω των σαλπίγγων.

Αλκοόλ και εξωσωματική γονιμοποίηση

Σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη, το αλκοόλ μειώνει δραματικά τις πιθανότητες επιτυχούς εγκυμοσύνης των γυναικών που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση. Όπως μας πληροφορούν νέα ευρήματα των ειδικών της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, ακόμη και μικρές ποσότητες αλκοόλ μπορούν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στα ποσοστά επιτυχίας ενός κύκλου εξωσωματικής.

Στη μελέτη έλαβαν μέρος συνολικά 2.574 ζευγάρια, τα οποία είχαν υποβληθεί σε περισσότερους από 5.300 κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης. Οι ερευνητές κατέγραψαν την κατανάλωση σε αλκοόλ τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών.

Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι στην περίπτωση των γυναικών οι πιθανότητες επιτυχίας άρχιζαν να κάνουν «βουτιά» έπειτα από την κατανάλωση έξι μονάδων αλκοόλ την εβδομάδα, που αντιστοιχεί σε περίπου δύο μεγάλα ποτήρια κρασιού ή τρία ποτήρια μπύρας

Η μεγαλύτερη πτώση στα ποσοστά επιτυχίας μάλιστα, καταγραφόταν μεταξύ των γυναικών που κατανάλωναν συχνά λευκό κρασί. Συγκεκριμένα, δύο με τρία μεγάλα ποτήρια λευκού κρασιού την εβδομάδα περιορίζουν την αποτελεσματικότητα της εξωσωματικής κατά 24%.


Από την άλλη, οι γυναίκες των οποίων οι άνδρες κατανάλωναν καθημερινά αλκοόλ, είχαν κατά 30% λιγότερες πιθανότητες να αποκτήσουν παιδί, ενώ η επιτυχία της εξωσωματικής μειωνόταν κατά 38%.

Εάν πάλι και οι δύο σύντροφοι κατανάλωναν τουλάχιστον έξι μονάδες οποιουδήποτε αλκοολούχου ποτού την εβδομάδα -ποσότητα που αντιστοιχεί σε λίγο παραπάνω από ένα μπουκάλι κρασί διά δύο- τότε η αποτελεσματικότητα της εξωσωματικής ήταν κατά 26% μικρότερη.

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!