Ο καύσωνας στη χώρα μας είναι συχνό φαινόμενο. Χαρακτηριστικό είναι ότι τις τελευταίες δεκαετίες οι υψηλές θερμοκρασίες στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί. Σύμφωνα μάλιστα με επιστημονικές έρευνες ο καύσωνας, όπως και όλα τα ακραία καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ετών δεν θα είχαν την ένταση ή τη διάρκεια που έχουν χωρίς τη συνεισφορά της παγκόσμιας υπερθέρμανσης.

Πως αντιδρά όμως το σώμα μας στον καύσωνα και πως μπορούμε να προστατευτούμε;

καύσωνας

O ανθρώπινος οργανισμός είναι εντυπωσιακά ανθεκτικός στη ζέστη. Όταν όμως ένα άτομο εκτίθεται σε θερμότητα για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, το πρώτο πράγμα που διακόπτεται είναι η εφίδρωση. Ενώ, αρχικά προκαλείται πολύ έντονη εφίδρωση, στη συνέχεια αυτός ο μηχανισμός διακόπτεται (σταματάμε να ιδρώνουμε) και το σώμα γίνεται πολύ ζεστό. Και μόλις ένα άτομο σταματήσει να ιδρώνει, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα περνά από τη θερμική εξάντληση, στη θερμοπληξία. Η κατάσταση αυτή αρχίζει να επηρεάζει τον εγκέφαλο και παθαίνουμε σύγχυση, το κεντρικό νευρικό σύστημα και το κυκλοφορικό σύστημα.

Πως αντιδρά ο οργανισμός

Η επίδραση της αυξημένης θερμοκρασίας στον ανθρώπινο οργανισμό μπορεί να είναι καταστροφική, ειδικά εάν πάσχετε από χρόνιες καρδιοπάθειες, πνευμονοπάθειες, νεφροπάθειες, ενδοκρινοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη κ.α. Οι διαταραχές που σχετίζονται με την υψηλή θερμοκρασία είναι: Οι θερμικές κράμπες, η θερμική εξάντληση, οι βλάβες από υψηλή θερμοκρασία κατά τη μυική εργασία και η θερμοπληξία.

καύσωνας

Πως αντιδρά ο οργανισμός σε ακραία ζέστη

  • Καθώς ο ήλιος αυξάνει τη θερμοκρασία του αέρα και του εδάφους, ο οργανισμός αντιδρά σε μια προσπάθεια να μειώσει τη θερμοκρασία του. 
  •  Το δέρμα ιδρώνει και η εξάτμιση αυτού του νερού, χαμηλώνει τη θερμοκρασία του σώματος 

Πως η ζέστη μπορεί να μας βλάψει

Η προσπάθεια του οργανισμού να αντιμετωπίσει τη ζέστη θέτει υπό πίεση την καρδιά και τα νεφρά. Σε συνθήκες ακραίας ζέστης, είναι πιθανό τα όργανα να αρχίσουν να μην λειτουργούν σωστά. Αυτό είναι ακόμη πιο πιθανό, στην περίπτωση ανθρώπων με υποκείμενα νοσήματα. Όλο και περισσότεροι πεθαίνουν από διαταραχές που σχετίζονται με την καρδιά. «Ο οργανισμός αντιδρά στη ζέστη με τέτοιο τρόπο, που μπορεί να την καταστήσει ευάλωτη».

«Είναι σαφές ότι κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα, όλο και περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν από θερμοπληξία», αναφέρει Washington Post .

Πως να προστατευτείς;

Κατά την διάρκεια του καύσωνα υπάρχουν κάποιες οδηγίες για την καλύτερη προστασία του οργανισμού μας:

καύσωνας
  • Το κλιματιστικό είναι πάντα η καλύτερη λύση. Οι ανεμιστήρες απλώς μεταφέρουν το ζεστό αέρα.
  • Συχνή ενυδάτωση, τουλάχιστον 10 ποτήρια νερό την ημέρα.
  • Καθώς χάνονται άλατα με την εφίδρωση, οι επιστήμονες συνιστούν να τρώμε αλμυρά σνακ για να αυξήσουμε τα υγρά που πίνουμε.
  • Συχνά δροσερά ντουζ .
  • Συχνά διαλείμματα ειδικά για όσους δουλεύουν έξω ή κάνουν χειρωνακτική εργασία.

Όσο κι αν αισθανόμαστε καλά, καλό θα είναι κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα να μην παραμένουμε στο εξωτερικό περιβάλλον για μεγάλο χρονικό διάστημα, ειδικά όταν ανήκουμε στις ευπαθείς ομάδες.

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!