Ακόμη κι αν ο κύκλος της περιόδου σας έχει σταθεροποιηθεί με τα χρόνια, υπάρχουν αρκετοί λόγοι που η περίοδος μπορεί να έρθει νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Η συνηθισμένη διάρκεια της περιόδου είναι από δύο έως επτά ημέρες, σύμφωνα με American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG). Εάν η διάρκεια της περιόδου σας συμπίπτει με αυτές τις ημέρες, οι γιατροί συνήθως τη θεωρούν “φυσιολογική”. Μπορεί ωστόσο να υπάρχουν κάποιοι λόγοι για τους οποίους η φάση του κύκλου σας ξαφνικά μικραίνει. Και οι πιθανοί λόγοι είναι οι παρακάτω:

1. Ασκείστε πολύ

Στις περισσότερες περιπτώσεις, “η άσκηση δεν επηρεάζει τον  εμμηνοριακό μας κύκλο  σημαντικά σημαντικό τρόπο, λέει η Jennifer Lew, M.D., OB/GYN στο Northwestern Medicine Kishwaukee Hospital. Αλλά η άσκηση σε ακραία ή υψηλά επίπεδα ανταγωνισμού (σκεφτείτε την προπόνηση στον μαραθώνιο) μπορεί να διακόψει τον κύκλο σας, οδηγώντας σε μικρότερες περιόδους ή καθόλου περιόδους. Αυτό επηρεάζει συγκεκριμένα τον άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης που είναι το σύστημα ανάδρασης ορμονών που εμπλέκει τον εγκέφαλο και τις ωοθήκες σας. Επίσης αν είστε κάτω από τα συνηθισμένα κιλά και ο ΔΜΣ σας είναι κάτω από 19 μπορεί να χάνετε περιόδους.

Σύμφωνα επίσης με την Christine Greves, M.D., πιστοποιημένη OB/GYN στο Winnie Palmer Hospital for Women and Babies, “ο υποθάλαμος ελέγχει τον κύκλο μας. Όταν ασκούμαστε πολύ και έντονα, το σώμα μας μπορεί να διαπιστώσει ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να αναπαραχθούμε και να παρεμποδίσει την ωορρηξία μας”, λέει χαρακτηριστικά η Dr. Jennifer Lew.

Περίοδος

2. Τα επίπεδα άγχους σας είναι υψηλά

Οι έρευνες έχουν επανειλημμένα συνδέσει το άγχος με τους ακανόνιστους εμμηνορροϊκούς κύκλους, αν και φαίνεται αυτό να διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα. Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical & Diagnostic Research, διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που εργάζονται σε αγχωτικές δουλειές έχουν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν σύντομες περιόδους από εκείνες που εργάζονται σε εργασίες που δεν θεωρούνται αγχωτικές. “Το ακραίο στρες μπορεί να επηρεάσει τους κύκλους διακόπτοντας την ωορρηξία” λέει η Dr Lew.

3. Θηλάζετε

“Μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες ή και μήνες για να ξαναρχίσει η περίοδός σας αφού αποκτήσετε μωρό”, λέει η Dr. Greves. “Ο θηλασμός επηρεάζει τις ορμόνες και την ωορρηξία και φυσικά οι ορμόνες δεν επανέρχονται πλήρως στο φυσιολογικό κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου”.

4. Έχετε ξεκινήσει μια νέα φαρμακευτική αγωγή

“Υπάρχουν πολλά φάρμακα που μπορούν να επηρεάσουν την περίοδό σας”, λέει η Greves. “Αυτά είναι τα αντισυλληπτικά χάπια, τα φάρμακα για τον θυρεοειδή, τα αντικαταθλιπτικά ή και τα φάρμακα για τη θεραπεία της επιληψίας. Φυσικά όλα εξαρτώνται από το πώς ανταποκρίνεται κάθε άτομο στο εκάστοτε φάρμακο” καταλήγει.

5. Ορμονικές μεταβολές

 Σύμφωνα με την Dr Christine Greves, M.D., “o κύκλος της περιόδου ρυθμίζεται από ορμόνες που επηρεάζουν τη λειτουργία των ωοθηκών και της μήτρας. Εάν η παραγωγή αυτών των ορμονών αυξηθεί πριν την αναμενόμενη ημερομηνία της επόμενης περιόδου, μπορεί να παρατηρηθεί αιμορραγία νωρίτερα. Εάν η πρόωρη αιμορραγία συνοδεύεται από ενοχλήσεις στην περιοχή της πυέλου, πόνο στο σεξ ή άλλα σχετικά συμπτώματα, απευθυνθείτε στο γυναικολόγο σας ώστε να διαπιστωθεί αν κάποια υποκείμενη πάθηση προκαλεί τις αλλαγές στον κύκλο μας”.

Περίοδος
Το ακραίο στρες μπορεί να επηρεάσει τους κύκλους διακόπτοντας την ωορρηξία

6. Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS)

 “Μία σημαντική πάθηση που αφορά περίπου το 15% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας. Αυτή η πάθηση, σχετίζεται με τη δημιουργία μικροσκοπικών κύστεων στις ωοθήκες, κυρίως στην περιφέρεια τους, και τη διαταραχή του φαινομένου της ωοθυλακιορρηξίας” λέει η Dr Greves. “Στο σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS), οι ωοθήκες παράγουν μεγάλες ποσότητες ανδρικών ορμονών (ανδρογόνων). Τα υψηλά επίπεδα των ανδρογόνων εμποδίζουν τα ωάρια να ωριμάσουν φυσιολογικά και έτσι αναστέλλεται η ωορρηξία. Ως αποτέλεσμα η περίοδος δεν εμφανίζεται. Οι γυναίκες που πάσχουν από το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών συνήθως έχουν σημαντικές διαταραχές κύκλου, είναι συνήθως παχύσαρκες και εμφανίζουν υπερτρίχωση. Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί να προκαλέσει υπογονιμότητα και να αυξήσει το ρίσκο εμφάνισης διαβήτη και καρδιοπάθειας. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντική η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση του”.

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!