Όταν η αμερικανίδα κωμικός, Claudia Oshry, σταμάτησε το φάρμακο αδυνατίσματος Ozempic μετά από ένα χρόνο, βίωσε κάτι που σίγουρα δεν περίμενε – ακραία πείνα. Εξηγώντας αυτό στο TikTok, είπε ότι πεινούσε όλη την ώρα και πάλευε να νιώσει χορτάτη.

«Πάντα ψάχνω για σνακ και πράγματα για να με χορτάσουν», είπε σε ένα viral βίντεο νωρίτερα φέτος, αφού έχασε ένα εντυπωσιακό βάρος 70 κιλών. «Δεν μπορώ να μείνω χορτάτη, είναι αδύνατο. Μόλις έφαγα μια μεγάλη μπριζόλα και πεινάω, οπότε τρώω ποπ κορν ».

Μετά τη δημοσίευση του βίντεο, το οποίο έκτοτε έχει προβληθεί περισσότερες από 1,5 εκατομμύριο φορές, πολλοί από τους ακόλουθούς της μοιράστηκαν παρόμοιους αγώνες ακραίας πείνας. Ενώ χρειάζονται περίπου πέντε εβδομάδες για να φύγει εντελώς το Ozempic από το σύστημά σας, σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτά τα προβλήματα εμφανίστηκαν τρεις εβδομάδες αφότου οι ασθενείς σταμάτησαν να το παίρνουν.

Έκτοτε, παρόμοιες εμπειρίες έχουν αναφερθεί από τον Jamy Ard, κλινικό επιστήμονα στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Wake Forest στο Winston-Salem της Βόρειας Καρολίνας, ο οποίος επιβλέπει το πρόγραμμα διαχείρισης βάρους εκεί.

Ozempic

Πώς ξεκίνησε το Ozempic

Οι ασθενείς του λαμβάνουν μια ομάδα φαρμάκων που περιλαμβάνει το Ozempic. Αναπτύχθηκε αρχικά ως θεραπεία για τον διαβήτη τύπου 2 για τη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, η ικανότητά τους να μειώνουν την όρεξη και να επιβραδύνουν την πέψη τους έχει οδηγήσει στη χρήση τους και ως φάρμακα για την απώλεια βάρους.

Στο περιοδικό Nature, ο Jamy Ard λέει ότι ορισμένοι από τους ασθενείς του που διέκοψαν αυτα τα φάρμακα αναφέρουν ότι αισθάνονται πιο πεινασμένοι από ό,τι πριν ξεκινήσουν τη θεραπεία.

Συνέπειες διακοπής λήψης του φαρμάκου

Ενώ αυτή η διαπίστωση «μετά την επίδραση» του φαρμάκου μπορεί να ήταν κάτι σαν έκπληξη για αυτούς τους ασθενείς, για τη Laura Wilson, διευθύντρια της Βασιλικής Φαρμακευτικής Εταιρείας στη Σκωτία, δεν είναι καθόλου αναπάντεχο. Λέει: «Αυτό το φαινόμενο, γνωστό ως αποτέλεσμα ανάκαμψης ή σύμπτωμα ανάκαμψης, είναι όταν τα συμπτώματα που έχουν ανακουφιστεί κατά τη διάρκεια της λήψης ενός φαρμάκου επανέρχονται όταν σταματήσετε να το παίρνετε».

«Πολύ γενικά μιλώντας, αυτό είναι γενικά το αποτέλεσμα ενός από τα τρία πράγματα: τα αποτελέσματα στέρησης από το ίδιο το φάρμακο που έχει προκαλέσει σωματική ή ψυχολογική εξάρτηση. Επανεμφάνιση συμπτωμάτων που δεν έχουν καμία σχέση με το φάρμακο. ή επιδείνωση των συμπτωμάτων. Το τελευταίο και πάλι δεν έχει να κάνει με το φάρμακο, αλλά απλώς ως αποτέλεσμα του ότι το σώμα είτε συνηθίζει να εργάζεται με το φάρμακο και στη συνέχεια πρέπει να προσαρμοστεί στο να είναι χωρίς αυτό, είτε η υποκείμενη κατάσταση επιδεινώνεται ή εξελίσσεται κατά τη λήψη του φαρμάκου για τη διαχείρισή του».

Το πρώτο από αυτά – τα αποτελέσματα στέρησης από ένα φάρμακο ως αποτέλεσμα της εξάρτησης από τα ναρκωτικά – είναι ίσως το πιο δημοφιλές και ανησυχητικό, με 7,1 εκατομμύρια ασθενείς που συνταγογραφήθηκαν φάρμακα που προκαλούν εξάρτηση στην Αγγλία το 2022/23, σύμφωνα με στοιχεία του NHS. Οι συνήθεις ένοχοι εδώ περιλαμβάνουν παυσίπονα οπιοειδή, υπνωτικά χάπια και αντικαταθλιπτικά. Αλλά στην περίπτωση των φαρμάκων απώλειας βάρους όπως το Ozempic, αυτό έχει να κάνει με τα συμπτώματα που επιστρέφουν.

Ozempic

Γιατί η πείνα είναι και πάλι εκεί

Για να καταλάβετε γιατί η πείνα επιστρέφει με αυτά τα φάρμακα, πρέπει να εξετάσετε γιατί την αισθανόμαστε αρχικά, εξηγεί ο Δρ Ralph Abraham, σύμβουλος ενδοκρινολογίας και διαβήτη στο Διαβητολογικό Κέντρο του Λονδίνου.

«Η πείνα είναι μια πολύπλοκη φυσιολογική απόκριση και υπάρχουν πολλές ορμόνες στο έντερο και στον εγκέφαλο που αλληλεπιδρούν για να βοηθήσουν στη διατήρηση του σωματικού βάρους. Οι ορμόνες του εντέρου και τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται τώρα στην παχυσαρκία έχουν ισχυρές και πολύπλοκες άμεσες δράσεις στα αμινοξέα γνωστά ως πεπτίδια. Αυτά συνδέονται με την όρεξη στον υποθάλαμο, την περιοχή του εγκεφάλου που παράγει ορμόνες που ελέγχουν πράγματα όπως η πείνα και η διάθεση».

Και προσθέτει: «Φάρμακα όπως το Ozempic λειτουργούν αναδημιουργώντας τα αποτελέσματα του GLP-1, μιας ορμόνης που παράγεται φυσικά στο έντερο μετά το φαγητό, η οποία στέλνει σήματα για να μπλοκάρει αυτούς τους υποδοχείς πείνας του εγκεφάλου. Αυτό, με τη σειρά του, μειώνει την πείνα και τη λαχτάρα. Αυτό σημαίνει ότι όσο παίρνετε το φάρμακο όλες αυτές οι επιθυμίες τίθενται σε αναμονή».

«Τα φάρμακα σας κάνουν επίσης να αισθάνεστε πιο χορτάτοι πιο γρήγορα και επιβραδύνουν την πέψη στο στομάχι. Αλλά όπως κάθε φάρμακο – όταν σταματήσετε να το παίρνετε, σταματά και αυτό. Όσον αφορά τους ανθρώπους που λένε ότι αισθάνονται πιο πεινασμένοι από ό,τι πριν, είναι δύσκολο να μετρηθεί η αντίληψη των ανθρώπων για την πείνα. Ωστόσο, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι εάν η πείνα σας καταστέλλεται με φάρμακα και σταματήσετε να το παίρνετε — τότε σίγουρα θα σας εντυπωσίαζε η αντίθεση και επομένως είναι πιο πιθανό να το παρατηρήσετε».

Εξαιτίας αυτού, η Δρ Anita Raja, γιατρός με έδρα το Μπέρμιγχαμ, που επίσης διευθύνει μια κλινική απώλειας βάρους, λέει ότι πρέπει να αλλάξετε άλλες συμπεριφορές κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου για να δώσετε στον εαυτό σας μια ευκαιρία να διατηρήσετε βάρος όταν σταματήσετε να παίρνετε το φάρμακο.

«Αυτά τα φάρμακα δεν είναι θαυματουργές θεραπείες. Αν δεν αναγνωρίζατε ότι έτρωγατε υπερβολικά ή δεν καταλάβετε γιατί συνέβαινε αυτό εξαρχής — η σχέση σας με το φαγητό, οι συμπεριφορές σας προς αυτό ή ο γενικός τρόπος ζωής σας, για παράδειγμα — τότε όταν σταματήσετε τη φαρμακευτική αγωγή, θα επιστρέψετε εκεί που ήσασταν αρχικά, δηλαδή να αισθάνεστε υπερβολικά πεινασμένοι και να επαναφέρετε αυτό το βάρος».

Photo Credits: Shutterstock

Διαβάτσε επίσης:

Ύπνος: 5 καθημερινές συνήθειες που κάνουμε όλοι και προκαλούν αϋπνία


Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!