Τα κοινωνικά και πολιτιστικά μηνύματα που λαμβάνουμε γύρω από το σεξ δίνουν την εντύπωση ότι όλοι «το κάνουν» και είναι πάντα διασκεδαστικό και ευχάριστο. Αλλά για πολλούς ανθρώπους, η σεξουαλική επαφή είναι εξαιρετικά επώδυνη ή αδύνατη. Μία από τις κύριες αιτίες επώδυνου σεξ είναι ο κολπισμός.
Ο κολπισμός είναι μια εξαιρετικά συχνή πάθηση, που μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στις γυναίκες, τους συντρόφους και τις σχέσεις τους. Ωστόσο, πολλοί με αυτό αισθάνονται μόνοι και χωρίς ελπίδα, καθώς σπάνια συζητάμε γι’ αυτό. Ωστόσο, οι γυναίκες δεν χρειάζεται να ζουν με αυτό, καθώς είναι εύκολο να διαγνωστεί και είναι θεραπεύσιμο.
Επώδυνο σεξ
Τα ανδρικά σεξουαλικά προβλήματα, όπως η στυτική δυσλειτουργία, έχουν αντιμετωπιστεί από την εμφάνιση του «μικρού μπλε χαπιού» – του Viagra. Όμως οι σεξουαλικές δυσκολίες στις γυναίκες είναι σαν να λείπουν από την ιστορία.
Χωρίς την ώθηση των φαρμακευτικών βιομηχανιών, η ευαισθητοποίηση και η γνώση σχετικά με τις σεξουαλικές δυσκολίες στις γυναίκες (ή στα άτομα με κόλπους που δεν ταυτίζονται ως γυναίκες) δεν έχει προχωρήσει με τον ίδιο τρόπο όπως στους άνδρες.
Μια πρόσφατη μελέτη, διαπίστωσε ότι το 2019 το 57% των γυναικών ασθενών που παρακολούθησαν την κλινική Σεξουαλικής Ιατρικής και Θεραπείας (Monash Health) παρευρέθηκαν λόγω επώδυνου σεξ. Το 60% από αυτούς είχαν κολπισμό. Σχεδόν οι μισές από αυτές τις γυναίκες το είχαν βιώσει για περισσότερα από πέντε χρόνια και είχε συμβεί σε περίπου μία στις πέντε από αυτές τις γυναίκες για δέκα ή περισσότερα χρόνια.
Ο κολπισμός εμφανίζεται όταν κάποιος έχει επίμονες ή επαναλαμβανόμενες δυσκολίες να επιτρέψει την κολπική είσοδο πέους, δακτύλου ή οποιουδήποτε αντικειμένου, παρά την επιθυμία της να το κάνει.
Μερικές γυναίκες βιώνουν φόβο, δυσκολίες ή πόνο από την πρώτη φορά, που προσπαθούν να βάλουν κάτι στον κόλπο τους και αντί αυτό να βελτιωθεί, μπορεί να επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου. Αυτό ονομάζεται «πρωτογενής κολπισμός.
Άλλες γυναίκες μπορεί να είναι καλά για χρόνια και να εμφανίσουν πόνο σε κάποια μεταγενέστερη ημερομηνία. Αυτός είναι ο «δευτερογενής κολπισμός».
Ο κολπισμός μπορεί να είναι ήπιος, μέτριος ή σοβαρός. Ο πόνος συχνά περιγράφεται ως κάψιμο, κράμπες ή αίσθημα σφιξίματος. Και για κάποιους, τίποτα δεν μπορεί να μπει στον κόλπο. Οι πάσχοντες το περιγράφουν σαν να χτυπάς έναν τοίχο από τούβλα.
Τα άτομα με αδιάγνωστο κολπισμό μπορεί να αισθάνονται αμήχανα ή μη φυσιολογικά, κάτι που μπορεί να τους αποτρέψει από το να αναζητήσουν βοήθεια. Και ο αδιάγνωστος κολπισμός μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την αυτοεκτίμηση και να οδηγήσει σε άγχος ή κατάθλιψη.
Όσοι έχουν κολπισμό μπορεί να αποφύγουν να είναι σεξουαλικά ενεργές, καθώς μπορεί να είναι μια πολύ οδυνηρή εμπειρία. Ενδεχομένως ίσως να αποφύγουν οποιαδήποτε οικειότητα από φόβο ότι μπορεί να οδηγήσει σε σεξ. Αυτό μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τις σχέσεις, οδηγώντας σε απόσταση και συγκρούσεις.
Μπορεί επίσης να εμποδίσει τους singles να δημιουργήσουν σχέσεις. Μπορεί να αποφεύγουν να συναναστρέφονται, να βγαίνουν ραντεβού και να συναντούν νέους συντρόφους, νιώθοντας φορτωμένοι με ένα «επαίσχυντο μυστικό».
Μερικές φορές δεν υπάρχει προφανής αιτία, αλλά οι συνήθεις παράγοντες στην ανάπτυξη του πρωτοπαθούς κολπισμού περιλαμβάνουν:
- φόβος ή άγχος: σχετικά με τον πόνο, την εγκυμοσύνη ή τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις. Το γενικευμένο άγχος ή άλλες αγχώδεις διαταραχές μπορεί επίσης να προκαλέσουν κολπισμό
- ταμπού: πολιτιστικά ή θρησκευτικά ταμπού γύρω από το σεξ, ή εσωτερική σύγκρουση για το αν πρέπει να είναι σεξουαλικό ή όχι
- σεξ χωρίς διέγερση: να κάνετε σεξ όταν δεν το θέλετε πραγματικά
- ιστορικό κακοποίησης: ιστορικό σωματικού, συναισθηματικού ή σεξουαλικού τραύματος ή κακοποίησης
- μη ρεαλιστικές προσδοκίες: του σεξ που οδηγεί στον φόβο ότι δεν είσαι «αρκετά καλός».
- Ο δευτεροπαθής κολπισμός μπορεί να εμφανιστεί λόγω οποιουδήποτε από τα παραπάνω ή μετά από οτιδήποτε οδηγεί σε επώδυνο σεξ, όπως:
- προβλήματα σχέσης: που οδηγεί σε έλλειψη λίμπιντο ή διέγερσης
- λοιμώξεις ή δερματικά προβλήματα: οι κολπικές λοιμώξεις, όπως η τσίχλα και τα δερματολογικά (δερματικά) προβλήματα του αιδοίου ή η αιδοιογόνα μπορεί να προκαλέσουν κολπισμό
- γυναικολογικά προβλήματα: όπως η ενδομητρίωση, ο γυναικολογικός (ή καρκίνος του μαστού) και η θεραπεία του ή η πυελική χειρουργική
- εγκυμοσύνη: ο κολπισμός μπορεί να εμφανιστεί μετά την εγκυμοσύνη, τον τοκετό ή ως νέος γονέας.
Όσοι υποψιάζονται ότι μπορεί να έχουν κολπισμό θα πρέπει αρχικά να ζητήσουν βοήθεια από γιατρούς, γυναικολόγους, φυσιοθεραπευτές πυελικού εδάφους, σεξολόγους ή ψυχοθεραπευτές που έχουν εμπειρία με αυτήν την πάθηση.
Οι γιατροί που έχουν εμπειρία στη θεραπεία της πάθησης θα κάνουν μια εξέταση με ήπιο, ενδυναμωτικό τρόπο, μόνο όταν η γυναίκα είναι έτοιμη, ώστε να μην ταλαιπωρηθεί ή τραυματιστεί με κανέναν τρόπο.
Photo Credit: EmirMemedovski/ IStock
Διαβάστε επίσης:
Αλουμινόχαρτο: Τα προβλήματα υγείας που προκαλεί