Οι επιστήμονες που ερευνούν την τεράστια διάδοση που έχει τα τελευταία χρόνια ο καρκίνος του παχέος εντέρου σε νέους, λένε ότι έχουν κάνει νέες ανακαλύψεις σχετικά με τον ρόλο που παίζει η διατροφή στην υγεία του παχέος εντέρου

Οι ερευνητές συνέκριναν και αντιπαρέβαλαν 176 προηγούμενες επιστημονικές μελέτες σε μια προσπάθεια να διερευνήσουν τις ιδιαιτερότητες του πώς ακριβώς έξι δημοφιλείς δίαιτες επηρεάζουν τα μικροβιώματα του εντέρου στον άνθρωπο – και ποιες δίαιτες οδηγούν σε αύξηση των βακτηρίων του εντέρου, που συνδέονται με την ανάπτυξη καρκινικού όγκου.

Με βάση αυτές τις σχεδόν διακόσιες μελέτες, η σαρωτική τους ανασκόπηση διαπίστωσε ότι μια δυτική διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, κορεσμένα λιπαρά και επεξεργασμένα τρόφιμα ελόχευε τους μεγαλύτερους κινδύνους.

Ωστόσο, η ομάδα διαπίστωσε ότι μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες που χρησιμοποιείται για τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα των διαβητικών είχε προστατευτική επίδραση ενάντια στις αλλαγές, που συνδέονται με τον καρκίνο.

Καρκίνος παχέους εντέρου: Επιστήμονες ανακάλυψαν τα τρόφιμα που τον πυροδοτούν

Η μελέτη αύξησε επίσης υψηλό βαθμό σκεπτικισμού ως προς τα οφέλη για την υγεία από τις δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και δίαιτες, συχνά δημοφιλείς στους αθλητές, που έχουν επίγνωση της υγείας τους.

Ένας μικροβιολόγος που εργάστηκε στη νέα μελέτη ανασκόπησης την ονόμασε «ένα σημαντικό ορόσημο» που παρέχει «απτά δεδομένα» σχετικά με το πώς το μικροβίωμα σχετίζεται με την υγεία. Η δυτική διατροφή φάνηκε να μειώνει την ποικιλομορφία των βακτηρίων στο έντερο, οδηγώντας σε μια έκρηξη στα Bacteroides, που συνδέονται με την παχυσαρκία.

Μια δυτική διατροφή – χαμηλή σε φυτικές ίνες, φρούτα και λαχανικά – έκανε επίσης πιο δύσκολο για το πεπτικό σύστημα να διασπάσει οποιεσδήποτε υγιεινές ίνες αφού καταναλωθούν, διαπίστωσε η ομάδα. Οι δυτικοί είχαν επίσης λιγότερα είδη βακτηρίων που παράγουν λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας, είπαν οι ερευνητές, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής στο έντερο.

Η χρόνια, ή μακροχρόνια, φλεγμονή στο έντερο είναι ανησυχητική γιατί μπορεί να οδηγήσει σε επιβλαβείς μεταλλάξεις στα κύτταρα, οι οποίες αυξάνουν την πιθανότητα να γίνουν καρκινικά. Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα – όπως τα ντόνατς, η πίτσα και τα πατατάκια έχουν απίσης συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο φλεγμονής και σχετικούς κινδύνους για την υγεία.

Καρκίνος παχέους εντέρου: Επιστήμονες ανακάλυψαν τα τρόφιμα που τον πυροδοτούν

Η μεσογειακή δίαιτα μειώνει τις πιθανότητες να εμφανίσουμε καρκίνο

Από την άλλη πλευρά, όσοι ακολουθούσαν μια μεσογειακή διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και ελαιόλαδο, καθώς και πράσινο τσάι και πλούσια σε πρωτεΐνες υδρόβια φυτά, όπως το Mankai (πάπια) – είχαν τα καλύτερα αποτελέσματα για την υγεία συνολικά.

Οι ερευνητές είπαν ότι η δίαιτα αυτή προκαλεί αύξηση στα «βακτήρια που προάγουν την υγεία» στο έντερο και μείωσε την αφθονία αυτών που συνδέονται με κυτταρική βλάβη.

Πολλές από τις 176 μελέτες που εξετάστηκαν για τη νέα ανάλυση, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature Reviews Microbiology, στράφηκαν σε μια τεχνική γενετικής αναγνώρισης βακτηρίων που ονομάζεται «μεταγονιδιωματική αλληλουχία» για να ερευνήσει το μικροβίωμα του εντέρου.

Συνολικά, οι επιστημονινες χώρισαν την έρευνα σε μελέτες έξι διαφορετικών ευρειών κατηγοριών διατροφής: η δυτική διατροφή και η μεσογειακή διατροφή, αλλά και οι δίαιτες πλούσιες σε φυτικές ίνες, υψηλή σε πρωτεΐνες, φυτικές και κετογονικές δίαιτες.

Μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες, ή μια δίαιτα που περιλαμβάνει πολλά δημητριακά ολικής αλέσεως, είναι δημοφιλής μεταξύ εκείνων με χρόνια δυσκοιλιότητα ή με στόχο την απώλεια βάρους. Η ανασκόπηση πρότεινε επίσης ότι είχε προστατευτική δράση έναντι του καρκίνου του παχέος εντέρου, του διαβήτη τύπου 2 και της φλεγμονής, ειδικά επειδή άλλαξε το μείγμα βακτηρίων στο μικροβίωμα του εντέρου.

Η φυτική ύλη που καταναλώνεται με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες βρέθηκε ότι οδηγεί σε «σημαντική αύξηση» στους πληθυσμούς των βακτηρίων Lactobacillus και Bifidobacterium – τα οποία απελευθερώνουν ευεργετικές ενώσεις, όπως τα λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας, που μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή.

Η φυτική ή χορτοφαγική διατροφή βρέθηκε επίσης ότι μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, επειδή οι πολυφαινόλες στα φυτά ώθησαν την ανάπτυξη άλλων ευεργετικών βακτηρίων. Ειδικότερα, η διατροφή με βάση τα φυτά έδειξε αύξηση μιας συγκεκριμένης ομάδας βακτηρίων, του γένους Akkermansia, τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση βακτηριακών ασθενειών.

Καρκίνος παχέους εντέρου: Επιστήμονες ανακάλυψαν τα τρόφιμα που τον πυροδοτούν

Οι ερευνητές ζήτησαν περετέρω έρευνα για την κετογονική δίαιτα – ή δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά – προειδοποιώντας για ένα ιστορικό προηγούμενων μελετών που δείχνουν ότι μπορεί να προκαλέσει ξαφνικές πτώσεις σε πληθυσμούς 19 διαφορετικών ειδών ωφέλιμων βακτηρίων, που ονομάζονται Bifidobacteriums.

Όπως το Akkermansia, αυτά τα Bifidobacterium παίζουν επίσης έναν κρίσιμο ρόλο «ρυθμίζοντας το ανοσοποιητικό σύστημα», είπαν οι ερευνητές, περιορίζοντας την ανάπτυξη μολυσματικών βακτηρίων.

Αλλά η ομάδα εξέφρασε επίσης ανησυχίες για δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, συμπεριλαμβανομένης της μεγάλης ποσότητας κόκκινου κρέατος. Στην ανασκόπησή τους, σημείωσαν ότι η διάσπαση του κρέατος στο έντερο μπορεί να οδηγήσει στην απελευθέρωση υδρόθειου, το οποίο μπορεί να προκαλέσει επιβλαβείς μεταλλάξεις στα κοντινά κύτταρα.

Photo Credit: Shutterstock

Διαβάστε επίσης:

Μήπως έχετε Αλτσχάιμερ χωρίς συμπτώματα;

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet