Οι διακοπές τελείωσαν. Και ενώ πιστεύαμε ότι θα τις περνούσαμε ισορροπημένα, με χαλάρωση, εξόδους με φίλους, γεύματα με συγγενείς, αλλά και λίγες επιπλέον ώρες ύπνου το πρωί, ώστε να ξεκουραστούμε, ωστόσο, το αίσθημα της κούρασης δεν έφυγε. Μη σου πω ότι μεγεθύνθηκε. Γιατί συνέβη αυτό; Σύμφωνα με τους ειδικούς, φταίει η ακανόνιστη λειτουργία των ρυθμών. Ακόμη και το ίδιο το γεγονός ότι κοιμάσαι για περισσότερες από 7,5 ώρες μπορεί να διαταράξει τους κιρκάδιους ρυθμούς, αφήνοντάς σε να νιώθεις περισσότερη υπνηλία και κούραση.
Πως θα μπεις σε ρυθμό μετά τις διακοπές
Δώσε προσοχή στο πόσο κοιμάσαι το πρωί
Αντί να πατάς συνέχεις snooz στο ξυπνητήρι, σήκω από το κρεβάτι. Η υπέρβαση των 7/8 ωρών ύπνου τη νύχτα θα μπορούσε να είναι αντιπαραγωγική. Όπως εξηγεί η Daily Mail, μάλιστα, όταν διακόπτεται ο βαθύς κύκλος του ύπνου, το αποτέλεσμα είναι να νιώθεις ακόμα πιο κουρασμένη από ότι όταν κοιμάσαι λιγότερο. Πως θα υπολογίσεις τους κύκλους του ύπνου; Συνέχισε το διάβασμα.
Υπολόγισε τους κύκλους του ύπνου
Κάθε κύκλος βαθύ ύπνου ξεκινά κάθε 80/100 λεπτά, οπότε αν ρυθμίσεις το ξυπνητήρι μία ώρα αργότερα με στόχο να ξεκουραστείς περισσότερο, κινδυνεύεις να διακόψεις τον κύκλο, ξυπνώντας με μια αίσθηση μεγαλύτερης κούρασης. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, στην πραγματικότητα, κάθε βράδυ γίνονται γενικά 4 κύκλοι βαθύ ύπνου, αλλά με τη διακοπή του τελευταίου μπορεί να νιώθεις μεγαλύτερη υπνηλία κατά το ξύπνημα.
Και τι συμβαίνει αν ξυπνάς αργά
Όπως εξηγεί περαιτέρω η αγγλική εφημερίδα, αν κοιμάσαι περισσότερο για μέρες δεν αποκλείεται να νιώσεις κόπωση, να δεις τη διάθεση σου να αλλάζει και να νιώσεις μέχρι και αισθήματα κατάθλιψης και άγχους. Αν πάλι έχεις ανήσυχο ύπνο γιατί ξενύχτάς ή πίνεις περισσότερο αλκοόλ απ’ ότι συνήθως, πρέπει να γνωρίζεις ότι αυτή η συνήθεια για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη και να κάνει το ανοσοποιητικό σου πιο ευάλωτο. Ποια είναι λοιπόν η σωστή ποσότητα ύπνου και πώς μπορείς να αποφύγεις να ξυπνάς ήδη κουρασμένη; Η απάντηση είναι η σωστή ποιότητα ύπνου.
Τι εννοούμε λέγοντας “ποιότητα ύπνου”
Σίγουρα το να σπάσεις τη ρουτίνα σου και να αλλάξεις τις ώρες που συνήθως κοιμάσαι, όπως συμβαίνει συνήθως στις διακοπές, δεν σε βοηθά να νιώθεις ξεκούραστος το πρωί. Είναι ένα φαινόμενο που εντείνεται κατά την περίοδο των διακοπών, εφόσον όλοι κάνουμε τη νύχτα μέρα. Για να μπεις σε σωστό ρυθμό πρέπει να ακολουθήσεις πρόγραμμα. Που σημαίνει σταθερή ώρα ύπνου, σταθερή ώρα ξυπνήματος. Δεν αρκεί όμως μόνο αυτό. Πρέπει επιπλέον, να κόψεις και τις άλλες κακές συνήθειες, όπως τα βαριά γεύματα και την κατανάλωση αλκοόλ. Να θυμάσαι ότι ούτε η κατανάλωση σοκολάτας βοηθάει, γιατί περιέχει καφεΐνη. Και γενικά όσο πλησιάζει η ώρα του ύπνου, φρόντισε να ρίχνεις τους ρυθμούς σου.
Κι αν νιώθεις πολύ κουρασμένη, να υποκύψεις σε μια σιέστα;
Αν ο μεσημεριανός ύπνος διαρκεί 20/30 λεπτά, μπορεί να είναι χρήσιμος για επαναφόρτιση. Στην πραγματικότητα, δεν είναι βαθύς ύπνος, αλλά βοηθά στη μείωση της εγρήγορσης, η οποία ούτως ή άλλως μειώνεται μεταξύ 13:00 και 15:00. Ο «υπνάκος», επομένως, είναι μια απενεργοποίηση των κέντρων εγρήγορσης, όχι ένας πραγματικός ύπνος. Δεν είναι τυχαίο ότι στις ΗΠΑ έχουν κατανοήσει τη σημασία του και πολλές εταιρείες έχουν δημιουργήσει αίθουσες ύπνου για να επιτρέπουν στους εργαζόμενους να αποσυνδεθούν για λίγα λεπτά, παρατηρώντας μεγαλύτερη παραγωγικότητα μετά την ανάπαυση.
Διάβασε ακόμη: Αυτός είναι ο λόγος που δεν πρέπει ποτέ να πίνεις καφέ με άδειο στομάχι