Ανοίγεις ένα email. Πατάς «Απάντηση» και κάνεις 10 λεπτά να πατήσεις «Αποστολή». Αν κάτι χρειάζεται πολύ περισσότερο χρόνο από ό,τι συνήθως για να το ολοκληρώσεις, είναι ένα δείγμα κόπωσης και εξασθένισης του οργανισμού σου. Που οφείλεται;

  • Στην αλλαγή εποχής
    Στις υψηλές θερμοκρασίες το σώμα ρυθμίζει τις λειτουργίες του ανάλογα. Όταν κρυώνει ο καιρός αντιμετωπίζει ένα μικρό σοκ και χρειάζεται χρόνο για να εξισορροπήσει ξανά τη λειτουργία όλων των οργάνων.
  • Στις λιγότερες ώρες φωτός
    Η ώρα άλλαξε κι αυτό επηρεάζει την ορμονική ισορροπία και συγκεκριμένα τις ουσίες που επηρεάζονται από το φως, τη μελατονίνη και τη σεροτονίνη. Η πρώτη είναι η ορμόνη που ρυθμίζει τον ύπνο, ενώ η δεύτερη ουσία είναι η ορμόνη της ευτυχίας. Το καλοκαίρι μειώνεται η μελατονίνη και αυξάνεται η σεροτονίνη, ενώ το αντίθετο συμβαίνει το φθινόπωρο. Ως εκ τούτου, νιώθουμε μεγαλύτερη ανάγκη για ύπνο.
κόπωση

Πως θα γλιτώσεις από αυτή την κόπωση

Φάε σωστά

Η υγεία του σώματός μας περνάει κυρίως από το έντερο. Εδώ το σώμα απορροφά τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να επαναφορτίσει τις μπαταρίες του. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις, λοιπόν, είναι να προσέξεις τη διατροφή σου, να μειώσεις τις τροφές που εμποδίζουν τη σωστή λειτουργία του εντέρου, όπως τα πικάντικα, τα λιπαρά τυριά και το κόκκινο κρέας. Τι να προτιμήσεις; Όλα αυτά που περιέχουν βήτα καροτίνη, δηλαδή πορτοκάλια, καρότα, κολοκύθα, σπανάκι και γενικά πράσινα φυλλώδη λαχανικά και μπρόκολο.

κόπωση

Πάρε βιταμίνες

Η λίστα με τις βιταμίνες που πρέπει να λαμβάνουμε τους κρύους μήνες είναι μεγάλη. Εκτός από τη διάσημη βιταμίνη C, η βιταμίνη Β είναι απαραίτητη καθώς βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στη βελτίωση του μυϊκού τόνου. Η λήψη βιταμίνης D, μιας ουσίας που ενισχύει τα οστά, είναι επίσης σημαντική. Για να βεβαιωθείς ότι έχεις εφοδιαστεί με αυτές τις ουσίες φάε άφθονα ακτινίδια, σταφύλια, αχλάδια και ρόδια.

Αγόρασε ξηρούς καρπούς

Τα καρύδια περιέχουν ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, μια ουσία που διεγείρει τη λειτουργία του εγκεφάλου και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος. Τα αμύγδαλα, από την άλλη, είναι πλούσια σε μαγνήσιο, έχουν χαλαρωτική λειτουργία και βοηθούν στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης.

Κινήσου

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, για να λειτουργεί το σώμα μας όσο το δυνατόν καλύτερα, θα πρέπει να κάνουμε 50 λεπτά μέτριας άσκησης και 75 λεπτά έντονης σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα. Ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες. Γιατί; Επειδή κατά τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας τα λευκά αιμοσφαίρια αυξάνονται, κατά συνέπεια το ανοσοποιητικό σύστημα είναι σε θέση να ανταποκρίνεται πιο αποτελεσματικά στις επιθέσεις παθογόνων μικροοργανισμών. Επιπλέον, η άσκηση βοηθά να διατηρούμε το μεταβολισμό μας ενεργό και να απαλλασσόμαστε από το άγχος.

κόπωση

Κάνε ένα ζεστό μπάνιο

Τι καλύτερο από ένα ζεστό μπάνιο μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά για να χαλαρώσεις… Εάν είχες μια δύσκολη μέρα προσθέστε λίγο αιθέριο έλαιο λεβάντας ή λεμονιού στο νερό.

Άσε το κινητό στο σαλόνι

Μα ματιά στο κινητό πριν τον ύπνο είναι καθιερωμένη συνήθεια. Όσο ακαταμάχητο κι αν είναι το σκρολάρισμα, όμως, ανέβαλλε το, τουλάχιστον την περίοδο που νιώθεις κομμάτια. Αν το κάνεις το βράδυ, είναι σαν να δίνεις στον οργανισμό σου το μήνυμα να μείνει ξύπνιος, γιατί η φωτεινή οθόνη του κινητού εμποδίζει την παραγωγή μελατονίνης.

Κάνε decluttering

Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, όταν διώχνουμε τα περιττά αντικείμενα από το σπίτι μας, βοηθάει να τακτοποιούμε και το μυαλό μας. Και συμμάζεμα και ηρεμία. Τέλειο;

Διάβασε ακόμη: Eίσαι άρρωστη; 5 τροφές που θα σε βοηθήσουν να νιώσεις καλύτερα

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!