Η τροφή μας παρέχει θρεπτικά συστατικά, μας δίνει ενέργεια και μπορεί ακόμη και να μας βοηθήσει να αποκρούσουμε τις ασθένειες. Αλλά αυτά τα οφέλη δεν ισχύουν για όλα τα τρόφιμα. Στην πραγματικότητα, ορισμένα τρόφιμα μπορούν πραγματικά να προκαλέσουν προβλήματα υγείαςφλεγμονές, ακόμη και να στραγγίσουν την ενέργεια σου. Ακόμη χειρότερο είναι ότι η κατανάλωση αυτών των τροφών σε υψηλές δόσεις μπορεί να επιβαρύνει έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες στη διαδικασία της πέψης: το στομάχι σου.

Πολλά υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα είναι γεμάτα με ανθυγιεινά συστατικά που μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό, να επιδεινώσουν προϋπάρχοντα στομαχικά προβλήματα ή ακόμη και να αποτελέσουν την αιτία νέων προβλημάτων. Για να κάνουμε τα πράγματα ακόμα πιο περίπλοκα, ορισμένες τροφές που προσφέρουν απίστευτα οφέλη σε μερικούς ανθρώπους μπορεί να μην κάνουν το ίδιο για άλλους. Για εκείνους με προβλήματα υγείας που σχετίζονται με το στομάχι, όπως η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (GERD) ή το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS), ορισμένες υγιεινές τροφές περιέχουν ενώσεις ή θρεπτικά συστατικά που μπορεί να ερεθίσουν το στομάχι τους, προκαλώντας ερεθισμό, φλεγμονή και δυσφορία. (Τα καλά νέα είναι ότι εάν το έντερό σου είναι υγιές, τα περισσότερα τρόφιμα που καταναλώνονται σε κανονικές ποσότητες δεν θα το ερεθίσουν, λένε οι ειδικοί.)

Η φροντίδα του εντέρου σου είναι πρωταρχικής σημασίας όταν πρόκειται για τη συνολική σου υγεία. Φροντίζοντας το πεπτικό σου σύστημα να λειτουργεί στην εντέλεια διασφαλίζει ότι το σώμα μπορεί να επεξεργάζεται επαρκώς τα τρόφιμα και να σου παρέχει τα θρεπτικά συστατικά και την ενέργεια που χρειάζεσαι. Ακολουθούν, λοιπόν, κοινά φαγητά που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στο στομάχι σου.

στομάχι

Επεξεργασμένοι υδατάνθρακες

Οι απλοί υδατάνθρακες στα επεξεργασμένα δημητριακά και τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα όπως τα πατατάκια, το λευκό ψωμί και τα αναψυκτικά μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα, αέρια και κράμπες. Αυτό που μπορεί να μην αισθάνεσαι είναι η φλεγμονή του εντέρου από αυτές τις κακές επιλογές τροφίμων. «Τα μικρόβια του εντέρου αγαπούν τα ζαχαρούχα τρόφιμα, έτσι ευδοκιμούν και μπορούν να ξεπεράσουν τα καλά μικρόβια», λέει η ψυχίατρος του Χάρβαρντ και εκπαιδευμένη σεφ, Uma Naidoo, MD. «Όταν τα καλά σας μικρόβια κατακλύζονται, δεν μπορούν να σας βοηθήσουν και αυτό οδηγεί σε φλεγμονή του εντέρου και νευροφλεγμονή. Ένα δυστυχισμένο έντερο προκαλεί μια θλιβερή, ανήσυχη διάθεση», λέει η συγγραφέας του «This Is Your Brain on Food».

στομάχι

Έτοιμες σούπες, ζαμπόν και άλλα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο

Το μέσο κουτί σούπας περιέχει περισσότερα από 700 χιλιοστόγραμμα νατρίου. Ένα σάντουιτς με ζαμπόν περιέχει πάνω από 1.117 χιλιοστόγραμμα. Το TGI Fridays Chicken Parm Pasta κερδίζει το βραβείο με 4.130 mg νατρίου. αυτό είναι σχεδόν διπλάσιο από το συνιστώμενο όριο των 2.300 mg την ημέρα! «Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι είναι γνωστό ότι βλάπτουν το βλεννογόνο του στομάχου, αυξάνοντας τον κίνδυνο για έλκη και ακόμη και καρκίνο του στομάχου», λέει ο γιατρός-επιστήμονας William W. Li, MD, συγγραφέας του «Eat to Beat Disease: The New Science of How Your Body Can Health Itself».

Γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά

Γνωρίζεις ότι τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να έχουν στομαχικές διαταραχές όταν τρώνε γαλακτοκομικά προϊόντα όπως γάλα, τυρί και γιαούρτι,. Αλλά ήξερες ότι η υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ορισμένων γαλακτοκομικών προϊόντων μπορεί να ενοχλήσει το στομάχι σου ακόμα κι αν δεν έχεις δυσανεξία στη λακτόζη; Πάρε, για παράδειγμα, το γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά. Ένα μόνο φλιτζάνι μπορεί να περιέχει πάνω από 6 κουταλάκια του γλυκού ή περισσότερα από 24 γραμμάρια ζάχαρης. Η υπερβολική ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως φούσκωμα, δυσκοιλιότητα, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και διάρροια. Και χειρότερα, «Οι δίαιτες πλούσιες σε ζάχαρη έχει αποδειχθεί ότι έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν τη μικροβιακή ποικιλομορφία στο έντερο μετά από μόλις μία εβδομάδα», λέει η Jinan Banna, PhD, RD, αναπληρώτρια καθηγήτρια διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Χαβάης στο Mānoa. «Η απώλεια της μικροβιακής ποικιλότητας στη μικροχλωρίδα του εντέρου έχει αποδειχθεί ότι σχετίζεται με τις περισσότερες από τις ανθρώπινες ασθένειες που επηρεάζουν τις δυτικές χώρες». Αυτές οι ασθένειες περιλαμβάνουν τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, την παχυσαρκία, τον καρκίνο και τον αυτισμό, σύμφωνα με την έκθεση «Impacts of Gut Bacteria on Human Health and Diseases» στο International Journal of Molecular Sciences.

Διάβασε τη συνέχεια στο elle.gr

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!