Εάν έχεις ζήσει ποτέ σε ένα κοινό σπίτι με άλλες γυναίκες, το πιθανότερο είναι ότι θα έχεις παρατηρήσει κάποια περίεργα γεγονότα. Δεν μιλάμε για τη μυστηριώδη εξαφάνιση της αγαπημένης σου σοκολάτας ή για την ειλικρινά γελοία αναμονή για το μπάνιο το πρωί, μιλάμε για περιόδους.
Από τότε που ξεκίνησε η περίοδος σου, σίγουρα ο εμμηνορροϊκός σου κύκλος έχει συγχρονιστεί πολλάκις με κορίτσια που έχεις κάνει στενή παρέα. Αν και είναι ωραίο να πιστεύεις ότι αυτό οφείλεται στο ότι είστε τόσο συντονισμένες μεταξύ σας, ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι είναι καθαρή σύμπτωση. Λοιπόν, ποιο από τα δύο ισχύει: επιστήμη ή fake news;
Γεγονός ή μύθος;
Το 1971, η Martha McClintock δημοσίευσε ένα ερευνητικό άρθρο στο περιοδικό Nature με τίτλο Menstrual Synchrony And Suppression, το οποίο βασίστηκε σε μια μελέτη οκτώ συνεχών κύκλων 135 γυναικών που ζούσαν όλες μαζί σε έναν κοιτώνα. Η μελέτη, η οποία οδήγησε στον όρο «συγχρονισμός εμμήνου ρύσεως», κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες που ζουν μαζί ή σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους συγχρονίζουν ακούσια τους εμμηνορροϊκούς τους κύκλους.
«Οι γυναίκες πιστεύουν συχνά ότι με τις γυναίκες με τις οποίες ζουν ή περνούν πολύ χρόνο θα έχουν περίοδο ταυτόχρονα», λέει η ειδικός σε στην υγεία της ευαίσθητης περιοχής Δρ Shirin Lakhani. «Ανέκδοτα, οι κύκλοι των γυναικών φαίνεται να συγχρονίζονται. Η θεωρία είναι ότι οι φερομόνες σας επηρεάζουν η μία την άλλη, έτσι ώστε οι περίοδοι σας να ευθυγραμμίζονται». Η McClintoc, λοιπόν, κάνει την υπόθεση ότι αυτή η συγχρονικότητα οφείλεται στις φερομόνες, τις χημικές ουσίες που παράγονται από το σώμα και εκκρίνονται στο περιβάλλον μέσω προϊόντων όπως ο ιδρώτας. Οι φερομόνες έχουν την ικανότητα να επηρεάζουν τη συμπεριφορά και τη φυσιολογία των ίδιων ειδών, οδηγώντας στο συμπέρασμα ότι οι εμμηνορροϊκοί μας κύκλοι μπορούν να αλλοιωθούν από αυτές εάν περνάμε αρκετό χρόνο μαζί.
Μια έκθεση του 1999 έδειξε ότι από τις 122 γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα, το 84% από αυτές γνώριζαν τη θεωρία του συγχρονισμού της εμμήνου ρύσεως και ένα τεράστιο 70% από αυτές ανέφεραν ότι την είχαν βιώσει προσωπικά.
Κοινωνικά διαμεσολαβημένος συγχρονισμός
Όπως όλα τα πράγματα στη φύση, υπάρχει μια ισχυρή σύνδεση με την αναπαραγωγή. Ένα από τα κύρια επιχειρήματα για το συγχρονισμό περιόδου βασίζεται στην ιδέα του «κοινωνικά διαμεσολαβούμενου συγχρονισμού», ο οποίος είναι βασικά ένας φανταχτερός όρος για τις γυναίκες που φροντίζουν η μία την άλλη. Η θεωρία λέει ότι εάν η έμμηνος ρύση όλων μας ήταν ευθυγραμμισμένη, θα ήμασταν όλες γόνιμες ταυτόχρονα, καθιστώντας αδύνατο για ένα μόνο αρσενικό να μας γονιμοποιήσει όλες την ίδια στιγμή. Θεωρήθηκε, λοιπόν, ότι αυτό ήταν ένα είδος εξελικτικής συνεργασίας μεταξύ των θηλυκών για να αποτρέψει ένα κυρίαρχο αρσενικό από το να σχηματίσει ένα χαρέμι γόνιμων γυναικών, καθώς και για την προστασία τους από το να στοχοποιηθούν από αρσενικά σε οίστρο.
Είναι απλά σύμπτωση;
Όσο ωραία και αν είναι μια θεωρία, πιο πρόσφατες μελέτες υποδηλώνουν ότι είναι περισσότερο σύμπτωση από οτιδήποτε άλλο. Η Lakhani σημειώνει, «Εάν ζείτε με πολλές άλλες γυναίκες και δεδομένης της διάρκειας ενός εμμηνορροϊκού κύκλου, η πιθανότητα κάποιες από εσάς να έχετε την περίοδο σας ταυτόχρονα είναι αρκετά υψηλή».
Η προπονήτρια του εμμηνορροϊκού κύκλου Roxy King συμφωνεί. «Συνολικά, οι επιστημονικές μελέτες δεν μπόρεσαν να αποδείξουν ότι οι κύκλοι των γυναικών συγχρονίζονται, και αν συγχρονίζονται, έχει αποδοθεί σε σύμπτωση και προκατάληψη επιβεβαίωσης», λέει.
Στην πραγματικότητα, αυτό που δείχνουν ξεκάθαρα οι μελέτες είναι ότι οι γυναίκες θέλουν να είναι αλήθεια. Σε μια μελέτη, ο συγχρονισμός της εμμήνου ρύσεως σημειώθηκε ως θετικός, καθώς δημιουργεί μια συλλογική εμπειρία και προσφέρει την ευκαιρία να νιώσεις μέρος μιας ομάδας, που είναι ένα πρωταρχικό ανθρώπινο ένστικτο. Ας το παραδεχτούμε, όταν νιώθουμε φουσκωμένες, ευερέθιστες και πονάμε, αυτό που πραγματικά θέλουμε είναι κάποιος να συμφωνεί και να συμπάσχει μαζί μας, όχι να μας λέει πόσο καλά τα πάει.
Η King πιστεύει ότι αυτή η ιδέα της γυναικείας αδελφοσύνης είναι το κλειδί. «Τόσες πολλές γυναίκες υποφέρουν εξαιτίας της έμμηνου ρύσης τους ανώφελα και είναι πολύ ωραίο όταν βρίσκεις ότι η συγκάτοικός σου, η συνάδελφος ή η σύντροφός σου έχει περίοδο την ίδια στιγμή με εσένα και μπορείς να γκρινιάζετε και να υποστηρίζετε η μία την άλλη».
Σήμερα, είναι πολύ πιο εύκολο να παρακολουθούμε πού βρισκόμαστε στον κύκλο μας με την έλευση των εφαρμογών περιόδου και των ειδικών ημερολογίων. Η King εξηγεί, «Υπάρχουν τόσες πολλές μεταβλητές που επηρεάζουν τους εμμηνορροϊκούς μας κύκλους, συμπεριλαμβανομένου του στρες, του ύπνου, της κίνησης, των διατροφικών επιλογών, των χημικών και των αντισυλληπτικών, τα οποία πιστεύω ότι έχουν μεγαλύτερη επιρροή στον κύκλο μας από το να είμαστε απλώς σε κοντινή απόσταση με άλλες γυναίκες με έμμηνο ρύση».
Photos: istockphoto.com