Τη στιγμή που γίνεται τόσο μεγάλη συζήτηση αναφορικά με την κατάψυξη ωαρίων, οι περισσότερες γυναίκες αγνοούν εντελώς τα επίπεδα της ΑΜΗ τους. Αυτό σημαίνει, ότι δεν έχουν εικόνα για τον αριθμό των ωαρίων τους, που είναι σημαντικός παράγοντας για τη δυνατότητα τεκνοποίησης. Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά.

Τι είναι η ΑΜΗ;

Η ΑΜΗ είναι μια ορμόνη γλυκοπρωτεϊνης, η οποία δομικά σχετίζεται με άλλες ορμόνες που παίζουν ρόλο κλειδί στην διαφοροποίηση της ανάπτυξης και την ωοθυλακιογέννεση (ινχιμπίνη, ακτιβίνη).  Είναι γνωστή και ως Αντιμυλέρειος Ορμόνη-Anti-Mullerian Hormone και βρίσκεται στο χρωμόσωμα 19.

Πού παράγεται η Αντιμυλλέριος Ορμόνη (AMH);

Η AMH παράγεται στα κοκκιώδη κύτταρα των ωοθηκών από τα μικρά ωοθυλάκια. Ως εκ τούτου, η παραγωγή της συνεχίζεται στις γυναίκες σε όλη τους την αναπαραγωγική ηλικία και δεν επηρεάζεται από ορμονικές διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια του κύκλου. Για το λόγο αυτό τα αποτελέσματα είναι αντιπροσωπευτικά και δίνουν μια καθαρή και αντικειμενική εικόνα.

ΑΜΗ
Close-up of young woman holding paper with smile mark over her stomach. Health hygiene sexual education concept.

Από τι εξαρτάται η τιμή της;

Η τιμή της εξαρτάται από την ηλικία. Όμως, είναι σημαντικό να ξεκαθαριστεί ότι η συγκεκριμένη εξέταση μας δίνει στοιχεία μόνο για την ποσότητα των ωαρίων και όχι για την ποιότητα αυτών. Επίσης, δεν ανιχνεύεται κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης.

Γιατί είναι σημαντική η χρήση της στην διερεύνηση της Γονιμότητας;

Τα επίπεδα της ΑΜΗ είναι σημαντικά κυρίως για γυναίκες που θέλουν να αποκτήσουν παιδιά και ειδικά αν σκοπεύουν να μπουν στη διαδικασία της Εξωσωματικής Γονιμοποίησης.  Επίσης, σε ασθενείς με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών οι τιμές διαφέρουν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουν μικρότερη γονιμοποιητική ικανότητα.

Η ΑΜΗ αλλάζει;

Η ΑΜΗ δεν αλλάζει αφού ο αριθμός των ωαρίων είναι σταθερός κατά τη διάρκεια ζωής μιας γυναίκας. Ο λόγος που την χρειαζόμαστε, εκτός των άλλων, είναι για να αποφύγουμε το Σύνδρομο Υπερδιέγερσης των Ωοθηκών, που αποτελεί σημαντική επιπλοκή της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Τέλος, σε γυναίκες με ενδομητρίωση δίνει σημαντικές πληροφορίες για το σχεδιασμό της σωστής θεραπείας.

Τι πρέπει να κάνω αν έχω χαμηλή ΑΜΗ;

Πολλές φορές παρατηρούνται χαμηλές τιμές ΑΜΗ σε νεαρές γυναίκες 30-32 ετών οι οποίες επιθυμούν να τεκνοποιήσουν και ξαφνικά πανικοβάλλονται. Όμως, η αλήθεια είναι ότι μια χαμηλή ΑΜΗ από μόνη της μπορεί και να μην σημαίνει τίποτα. Πρωτίστως, πρέπει να λαμβάνεται ιστορικό αναφορικά με αυτοάνοσα νοσήματα και οικογενειακές παθήσεις.

Στη συνέχεια, γίνεται υστεροσαλπιγγογραφία για να εξεταστεί αν οι σάλπιγγες είναι ανοιχτές. Σε κάθε περίπτωση δεν χρειάζεται να πανικοβάλλεστε, η ΑΜΗ είναι ένας σημαντικός δείκτης, αλλά δεν είναι ο μόνος.

Ένα ενδοκολπικό υπερηχογράφημα στις πρώτες ημέρες τής περιόδου, αποτελεί ένα χρήσιμο βήμα, για να εκτιμήσουμε τα ωοθυλάκια των ωοθηκών και να έχουμε περαιτέρω πληροφορίες για την ωοθηκική εφεδρεία.

Ποιά ημέρα τού κύκλου πρέπει να γίνεται η μέτρηση της AMH;

Μπορείτε να κάνετε την εξέταση οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, χωρίς να σας περιορίζει η ημέρα του κύκλου σας.

Ενδεικτικός πίνακας τιμών τής AMH:

AMH < 0,5ng/ml, προβλέπει μειωμένη ωοθηκική εφεδρεία με πιθανότητα λιγότερων των τριών ωοθυλακίων σέ έναν κύκλο εξωσωματικής.

AMH < 1ng/ml, προβλέπει μία βασική ωοθηκική εφεδρεία με πιθανότητα περιορισμένων ωαρίων κατά την ημέρα τής ωοληψίας.

AMH > 1ng/ml αλλά < 3,5ng/ml προβλέπει μία καλή απάντηση των ωοθηκών στην διέγερση, στην διάρκεια τής εξωσωματικής.

AMH > 3,5ng/ml προβλέπει μία ζωηρή απάντηση των ωοθηκών κατά την διέγερση, στην διάρκεια τής εξωσωματικής, και συνιστάται προσεκτική παρακολούθηση τής διέγερσης για αποφυγή τού συνδρόμου υπερδιέγερσης των ωοθηκών.

Διαβάστε επίσης:

Φάκελος κυτταρίτιδα: Αλήθειες, μύθοι και αποτελεσματικοί τρόποι αντιμετώπισης

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!