Ένα από τα πιο συνήθη πράγματα, που θα βρούμε σε κάθε κουζίνα είναι το αλουμινόχαρτο, ένα εύπλαστο υλικό για πολλές χρήσεις. Οι ειδικοί, ωστόσο, μας αποτρέπουν από τη χρήση του στη μαγειρική, καθώς εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία.

Το αλουμινόχαρτο, ως φθηνό και εύχρηστο υλικό, χρησιμοποιείται ευρέως σε κάθε νοικοκυριό. Η απλή χρήση του είναι ασφαλής, ωστόσο η χρήση του στο μαγείρεμα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη λόγω του ότι περιέχει αλουμίνιο, ένα χημικό στοιχείο, που απελευθερώνεται με τη θερμότητα και μεταφέρεται στην τροφή.

Το αλουμίνιο ή αργίλιο είναι το πιο άφθονο μέταλλο στον φλοιό της Γης και το τρίτο πιο άφθονο χημικό στοιχείο συνολικά στον πλανήτη. Επειδή είναι πολύ δραστικό χημικά, δεν βρίσκεται ελεύθερο στη φύση αλλά ενωμένο σε πάνω από 250 ορυκτά. Η κυρία πηγή για την παραγωγή του είναι ο βοξίτης. Με την έκθεσή του στην ατμόσφαιρα, το αλουμίνιο σχηματίζει αμέσως ένα λεπτό, μη ορατό στρώμα οξιδίου, που εμποδίζει τη βαθύτερη διάβρωσή του. Λόγω της ιδιότητάς του αυτής χρησιμοποιείται ευρέως στη βιομηχανία.

Ωστόσο, το αλουμίνιο είναι και εξαιρετικά τοξικό. Ο ανθρώπινος οργανισμός έχει την ικανότητα να αποβάλλει πολύ αποτελεσματικά τις μικρές ποσότητες, όμως οι περισσότεροι από εμάς προσλαμβάνουμε περισσότερο αλουμίνιο από όσο το σώμα μας μπορεί να διαχειριστεί.

αλουμινόχαρτο
LifestyleVisuals/ IStock

Τα προβλήματα υγείας που προέρχονται από το αλουμινόχαρτο

Η πρόσληψη αλουμινίου σε μεγάλες ποσότητες προκαλεί βλάβες στους πνεύμονες, τα νεφρά, το ήπαρ, τον θυρεοειδή αδένα και τον εγκέφαλο. Επηρεάζει, ακόμη, τα οστά, καθώς εμποδίζει την εναπόθεση του ασβεστίου σε αυτά, με συνέπεια να παρουσιάζεται αυξημένη συγκέντρωση ασβεστίου στο αίμα (υπερασβεστιαιμία), ενώ η χρόνια έκθεση σε αλουμίνιο οδηγεί σε οστεοπόρωση.

Έχει συνδεθεί, επίσης, με διάφορους τύπους καρκίνου και την πρόωρη εμφάνιση της νόσου του Αλτσχάιμερ, καθώς υψηλές συγκεντρώσεις αλουμινίου έχουν ανιχνευθεί σε εγκεφαλικούς ιστούς ασθενών με άνοια. Άτομα που έχουν εκτεθεί σε μεγάλες ποσότητες αλουμινίου εμφανίζουν πολλά συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον, της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), του αυτισμού και άλλων νευρολογικών παθήσεων. Το αλουμίνιο παραμένει στους εγκεφαλικούς ιστούς, την καρδιά, τα οστά, τη σπλήνα, το ήπαρ και τους μύες.

Η κατανάλωση φαγητού που έχει ψηθεί σε αλουμινόχαρτο είναι δυνατό να προκαλέσει ναυτίες, καούρες και πονοκεφάλους. Το ίδιο επικίνδυνη είναι η χρήση του για το τύλιγμα ζεστού φαγητού. Αυτό που το καθιστά ανθυγιεινό είναι η θερμότητα. Οι υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται απελευθερώνουν το τοξικό αλουμίνιο, το οποίο εισχωρεί στις τροφές και, εν συνεχεία, στον οργανισμό. Ενδεικτικά, το μαγείρεμα με αυτήν τη μέθοδο αυξάνει τη συγκέντρωση αλουμινίου στα λευκά και κόκκινα κρέατα κατά 89-378% και κατά 76-215% στα πουλερικά, ανάλογα με τη θερμοκρασία και τον χρόνο ψησίματος.

αλουμινόχαρτο
JazzIRT/IStock

Η αιγύπτια ερευνήτρια Ghada Bassioni του Πανεπιστημίου Ain Shams του Καΐρου διεξήγαγε σχετική μελέτη, τα συμπεράσματα της οποίας ανέλυσε σε άρθρο της στην ιστοσελίδα The Conversation. Σύμφωνα με την επιστήμονα, η εκτενής χρήση του αλουμινόχαρτου στην καθημερινότητά μας δεν είναι επιβλαβής για την υγεία μας. Το πρόβλημα αρχίζει όταν το αλουμινόχαρτο ζεσταίνεται ή ψήνεται, όταν δηλαδή εκτίθεται σε θερμοκρασίες που επιτρέπουν την απελευθέρωση του τοξικού αλουμινίου, ιδιαίτερα αν οι τροφές είναι ξινές ή πικάντικες και περιέχουν δυνατά υλικά, όπως αλάτι, λεμόνι, χυμό ντομάτας ή λευκό κρασί.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) ορίζει ως ασφαλή την πρόσληψη 1 mg αλουμινίου ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα. Πολλοί από εμάς υπερβαίνουμε κατά πολύ το όριο αυτό, καθώς το αλουμίνιο υπάρχει και σε τροφές που δεν φανταζόμαστε, όπως το τσάι, τα μπαχαρικά, το καλαμπόκι και ορισμένα τρόφιμα, ενώ την κατάσταση επιβαρύνουν και τα σκεύη της κουζίνας. Ωστόσο, η μεγαλύτερη πρόσληψη αλουμινίου από τον οργανισμό μας γίνεται μέσω των τροφών που έχουν μαγειρευτεί σε αλουμινόχαρτο.

Photo Credit: Liudmila Chernetska /IStock

Διαβάστε επίσης:

Τα 10 σημάδια ότι ένα εστιατόριο είναι βρόμικο και πρέπει να φύγετε αμέσως

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet