Τα καλά ξεκούραστα παιδιά, εκείνα που κοιμούνται περίπου 11 ώρες τη νύχτα, δεν θα δυσκολευτούν να προσαρμοστούν. Ωστόσο, εάν το παιδί σου δυσκολεύεται στον ύπνο, κοιμάται λιγότερο ή έχει οποιαδήποτε αλλαγή στο πρόγραμμα ύπνου, τότε μπορείς κάνεις τα παρακάτω ώστε να το βοηθήσεις να προσαρμοστεί!
Περισσότερο ηλιακό φως
Το φως του ήλιου είναι απίστευτα βοηθητικό για τη διατήρηση του κιρκάδιου ρυθμού. Βγείτε με το παιδί έξω στον ήλιο για να επαναφέρεις το ρολόι του σώματός του.
Απόκλεισε το φως τη νύχτα
Δεδομένου ότι μετακινούμε τα ρολόγια προς τα εμπρός μία ώρα, θα υπάρχει περισσότερο ηλιακό φως την ώρα του ύπνου. Για να διασφαλίσουμε ότι αυτό δεν επηρεάζει την έναρξη του βραδινού ύπνου, χρησιμοποιήστε τα στόρια συσκότισης που εμποδίζουν όλο αυτό το φως του ήλιου. Καθώς ο ήλιος αρχίζει να ανατέλλει νωρίτερα, θα βοηθήσει επίσης να συνεχίσει να κοιμάται και μετά τις 6 π.μ!
Διατήρησε τη ρουτίνα
Όχι μόνο το φως του ήλιου βοηθά στη διατήρηση του κιρκάδιου ρυθμού μας, αλλά βοηθούν και οι ρουτίνες. Εάν διατηρήσεις το πρόγραμμα διατροφής, παιχνιδιού και ύπνου σε σταθερές ώρες, αυτό θα βοηθήσει στην προσαρμογή στις νέες ώρες του ρολογιού.
Χρησιμοποίησε το εκπαιδευτικό ρολόι αφύπνισης
Εάν χρησιμοποιείς ξυπνητήρι ρουτίνας, το Σάββατο 26 Μαρτίου φροντίστε να μετακινήσεις το ρολόι μία ώρα πίσω, ώστε το παιδί να ξέρει ότι πρέπει να μείνει στο κρεβάτι μέχρι τη νέα ώρα αφύπνισης (ή για όσο περισσότερο μπορεί).
Βοήθησε το μικρό σου με το να είσαι σταθερή στο ημερήσιο πρόγραμμα. Τα παιδιά μαθαίνουν ταχύτερα όταν υπάρχει συνέπεια στις ρουτίνες και το περιβάλλον ύπνου.
Μαίρη Λαγού – Πατρικίου, σύμβουλος παιδικής ηλικίας, διεθνώς πιστοποιημένη σύμβουλος ύπνου, μέλος του IACSC, www.babysleep.gr.
Διάβασε ακόμη:
Ύπνος: τα 10 (τουλάχιστον) οφέλη για την υγεία μας
Γιατί κοιμάσαι καλύτερα όταν σκεπάζεσαι;