Όταν μετά την πανδημία η πρόσβαση στους γιατρούς έγινε εφικτή ένα νέο φαινόμενο παρατηρήθηκε από την Ιατρική Κοινότητα, και κυρίως από τους δερματολόγους και τους πλαστικούς χειρουργούς. Οι περισσότεροι “πελάτες” απευθύνονται στο δερματολόγο ή στον πλαστικό χειρουργό ζητώντας του κάποια θεραπεία ώστε να δείχνουν πιο “όμορφοι” ή τουλάχιστον πιο φρέσκοι στα zoom calls. Ίσως να φαίνεται αντιφατικό και λίγο παράξενο: αντί οι άνθρωποι να ανησυχούν για την πανδημία και τις μεταλλάξεις της, να ανησυχούν περισσότερο για την εξωτερική τους εμφάνισή τους.

Η ανησυχία αυτή του ατόμου (για την εξωτερική του εμφάνιση) έχει πάρει τη μορφή διαταραχής. H Διαταραχή Σωματικής Δυσμορφίας (ΔΣΔ – Body Dysmorphic Disorder, BDD), είναι από χρόνια αποδεκτή από την Ψυχιατρική κοινότητα και ανήκει στην κατηγορία των διαταραχών του ιδεοψυχαναγκαστικού φάσματος. Αφορά τις έμμονες σκέψεις σχετικά με συγκεκριμένα σημεία του σώματος που το άτομο θεωρεί αντιαισθητικά.

Zoom

«Γιατρέ μου.. δείχνω χάλια»

Πρόσφατα μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Women’s Dermatology και στο Facial Plastic Surgery & Aesthetic Medicine, κατέληξε πώς οι συναντήσεις μέσω τηλεδιάσκεψης μπορεί να έχουν δραματικές επιπτώσεις στην ψυχολογία του ατόμου. Η μελέτη διεξήχθη από τρείς γιατρούς τους Shauna M Rice, Emmy Graber και Arianne Shadi Kourosh. Σύμφωνα με την Arianne Shadi Kourosh, Επίκουρη Καθηγήτρια Δερματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, οι συχνές τηλεδιασκέψεις «ενδέχεται να πυροδοτούν μια αυτο-κριτική αντίδραση σύγκρισης που οδηγεί τους ανθρώπους στο να ζητούν από το γιατρό θεραπείες τις οποίες μπορεί να μην είχαν καν σκεφτεί πριν περάσουν ολόκληρους μήνες μπροστά στην οθόνη.

Γιατί μας τρομάζει τόσο το zoom;

Είναι αλήθεια πώς οι τηλεδιασκέψεις επηρεάζουν βαθιά το πώς βλέπουμε τον εαυτό μας; Σύμφωνα με την Ευαγγελία Γ. Τσάτη M.D., Ph.D., Πλαστικό Χειρουργό και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, “και στην Ελλάδα είναι πολλοί εκείνοι που ζητούν διορθωτικές επεμβάσεις, προκειμένου να δείχνουν πιο φρέσκοι. Αυτό πιθανώς να οφείλεται στο ότι μέχρι σήμερα οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ήταν συνηθισμένοι να βλέπουν τον εαυτό τους να μιλά και να εκφράζει αισθήματα σε μια οθόνη, ούτε να συγκρίνει διαρκώς την ελκυστικότητα προσώπων που εμφανίζονται σε κουτιά το ένα δίπλα στο άλλο”, εξηγεί η γιατρός.

Επιπλέον, η ποιότητα της εικόνας που προσφέρουν οι διαδικτυακές κάμερες είναι συχνά χαμηλή και δημιουργεί ανακριβείς αναπαραστάσεις της πραγματικής εμφάνισης. Οι περισσότερες διαδικτυακές κάμερες βασίζονται σε ευρυγώνιους φακούς και αναπόφευκτα δείχνουν το πρόσωπο πιο στρογγυλό, την απόσταση ανάμεσα στα μάτια μεγαλύτερη και τη μύτη πιο πλατιά.

Ποιες επεμβάσεις είναι οι πιο δημοφιλείς;

Η Δρ Τσάτη μας λέει: «τα εμφανισιακά προβλήματα που απασχολούν περισσότερο τους χρήστες αφορούν τις ρυτίδες και την ακμή. Υπάρχουν κάποιοι  που καταφεύγουν σε ριζικές λύσεις όπως το face lifting αλλά πολλοί είναι εκείνοι που προτιμούν τις μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης προσώπου, όπως το Botox, τα νήματα, το υαλουρονικό, τους υπερήχους ή και τη μεσοθεραπεία. Και αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι πώς τις διορθωτικές αυτές επεμβάσεις δεν τις ζητούν μόνο γυναίκες αλλά και πολλοί άντρες.»,

Με τη συνεργασία της Ευαγγελίας Γ. Τσάτη M.D., Ph.D., Πλαστικός Χειρουργός, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, European Board of Plastic Reconstructive & Aesthetic Surgery (EBOPRAS)

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!