Τελευταία ακούμε συχνά τη λέξη «χειριστικός» χωρίς να συνειδητοποιούμε απόλυτα τι συνεπάγεται στην καθημερινότητα μας η επαφή με τέτοιους ανθρώπους.

Η χειριστική σχέση δεν είναι υγιής και μάλιστα εμπεριέχει μια μορφή ψυχολογικής βίας όπου ένα άτομο προσπαθεί να ελέγξει, να επηρεάσει ή να κατευθύνει τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά ενός άλλου ατόμου είτε είναι σύντροφος του, φίλος του ή ακόμα και μελό ςτης οικογένειας του.

Σε ερωτικές σχέσεις ο σύντροφος σας συνήθως χρησιμοποιεί τα συναισθήματα σας προκειμένου να σας χειραγωγεί και τελικά να δημιουργήσει μια σχέση εξάρτησης η οποία περνά από πολλά στάδια. Κατα τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας γίνεται μια μεθοδευμένη προσπάθεια να σας πείσει ότι πρέπει να είστε υπόλογοι για ό,τι συμβαίνει, ρίχνοντας σας διαρκώς ευθύνες.

Τα χαρακτηριστικά της συναισθηματικής χειραγώγησης περιλαμβάνουν την απομόνωση, την ενοχή, την υποτίμηση, την υποκρισία και τον εκφοβισμό. Οι χειριστικοί σύντροφοι μπορεί να χρησιμοποιούν στρατηγικές όπως την αναστροφή της πραγματικότητας (gaslighting), ώστε το «θύμα» να αμφισβητεί την αντίληψή του, ή να επικεντρώνονται σε εξωτερικές κρίσεις που μειώνουν την αυτοεκτίμηση του.

Αυτός ο τύπος ελέγχου μπορεί να οδηγήσει σε συναισθηματική εξάρτηση και αποδυνάμωση, με το θύμα να νιώθει παγιδευμένο, φοβισμένο ή ότι δεν μπορεί να αποχωρήσει από τη σχέση. Αν και συχνά δεν είναι εύκολα ανιχνεύσιμο, είναι σημαντικό να αναγνωρίζεται ώστε να προστατεύονται τα όρια και η ψυχική υγεία των ανθρώπων σε μια σχέση.

χειριστικός

Τα σημάδια ότι βρίσκεσαι σε χειριστική σχέση

Τα σημάδια ότι έχεις υποστεί συναισθηματική χειραγώγηση μπορεί να είναι λεπτά, αλλά είναι πολύ έντονα στις επιπτώσεις τους στη συναισθηματική και ψυχολογική σου ευεξία.

Αμφισβητείς συνεχώς τον εαυτό σου

Νιώθεις ότι δεν μπορείς να εμπιστευτείς την κρίση σου ή τις αποφάσεις σου. Ο χειριστικός σύντροφος μπορεί να σε κάνει να αμφιβάλλεις για τα συναισθήματα, τη μνήμη ή την αντίληψή σου για την πραγματικότητα, μια τεχνική γνωστή ως gaslighting.

Νιώθεις υπερβολικά ένοχη

Το να αισθάνεσαι συνεχώς ενοχές, ακόμα και για πράγματα που δεν είναι δική σου ευθύνη, είναι κοινό σημάδι χειραγώγησης. Ο χειριστικός σύντροφος μπορεί να σε κάνει να πιστεύεις ότι φταις για τα προβλήματα στη σχέση ή για την κακή του διάθεση.

Υπερβολική εξάρτηση από τη γνώμη του άλλου

Αρχίζεις να εξαρτάσαι από τον χειριστικό σύντροφο για επιβεβαίωση και έγκριση σε κάθε σου απόφαση. Η ανάγκη σου για επιβεβαίωση μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι ο σύντροφος σου σε έχει πείσει ότι οι δικές σου επιλογές ή απόψεις είναι λανθασμένες.

Απομόνωση από άλλους

Ο χειριστικός άνθρωπος στην ζωή σου προσπαθεί να σε απομακρύνει από την οικογένεια και τους φίλους σου, κάτι που σου περιορίζει το υποστηρικτικό δίκτυο. Αυτό μπορεί να σε κάνει να νιώθεις μόνος ή ότι ο σύντροφος σου είναι ο μόνος άνθρωπος που σε καταλαβαίνει.

Ανεξήγητες αλλαγές στη διάθεση

Μπορεί να αισθάνεσαι διαρκές άγχος, σύγχυση ή θλίψη, αλλά να μη μπορείς να εντοπίσεις γιατί. Ο χειριστικός σύντροφος μπορεί να δημιουργεί συναισθηματική αστάθεια, εκφράζοντας την αγάπη του ή τη στοργή του με όρους και στη συνέχεια να την αποσύρει ξαφνικά.

Φόβος

Μπορεί να φοβάσαι να εκφράσεις ειλικρινά τη γνώμη σου ή να κάνεις πράγματα που ξέρεις ότι θα τον ενοχλήσουν, επειδή φοβάσαι τις συνέπειες, είτε είναι θυμός, απόρριψη, είτε συναισθηματική αποστασιοποίηση.

Υποτίμηση

Μπορεί να σε μειώνει συνεχώς, είτε με μικρά σχόλια είτε με μεγαλύτερες κατηγορίες, με σκοπό να καταρρίψει την αυτοεκτίμησή σου. Μπορεί να σε κάνει να νιώθεις λίγη και ανεπαρκής ειδικά σε σύγκριση με τον ίδιο.

Αλλαγές στον εαυτό σου

Ίσως παρατηρήσεις ότι έχεις αλλάξει τη συμπεριφορά σου ή τα ενδιαφέροντά σου για να ευχαριστήσεις τον χειριστικό σου σύντροφο ή να αποφύγεις συγκρούσεις. Αυτό περιλαμβάνει και την παραμέληση των δικών σου αναγκών ή επιθυμιών.

Photo Credits: Shutterstock

Διαβάστε επίσης:

Τοξικοί φίλοι: Τα 10 σημάδια που φωνάζουν ότι πρέπει να τους βγάλετε από τη ζωή σας

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet