Πολλοί από εμάς έχουμε βρεθεί στην κατάσταση να μην συμπαθούμε(από πολύ έως καθόλου) τη σχέση μιας φίλης μας. Η κατάσταση μπορεί να κυμαίνεται από ενοχλητική έως εξοργιστική, αλλά το ερώτημα είναι: Θα έπρεπε να πεις κάτι γι’ αυτό; Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Personal Relationships, οι ερευνητές προσπάθησαν να μάθουν τι συμβαίνει στην πραγματικότητα εάν το κάνεις και τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι ίσως πρέπει να το ξανασκεφτείς.
Να μιλήσω ή να μην μιλήσω; Ιδού η απορία!
Γι’ αυτήν τη μελέτη, οι ερευνητές ήθελαν να εξετάσουν πώς η αποδοκιμασία του συντρόφου ενός φίλου ή μέλους της οικογένειας, επηρέασε τη σχέση μεταξύ αυτού που αποδοκίμασε και του φίλου ή του μέλους της οικογένειας. Για να το κάνουν αυτό, δημιούργησαν μια διαδικτυακή έρευνα στην οποία 703 άτομα ανέφεραν πόσο κοντά ήταν σε έναν φίλο ή μέλος της οικογένειάς τους που είχε εκφράσει δυσαρέσκεια με τη σχέση τους. Αξιολόγησαν επίσης πόσο κοντά ένιωθαν με αυτό το άτομο πριν γίνει αντιληπτή οποιαδήποτε αποδοκιμασία, καθώς και στο αποκορύφωμα της αποδοκιμασίας.
Όπως μπορείς να φανταστείς, οι άνθρωποι δεν εκτιμούν το αίσθημα ότι ο σύντροφός τους είναι αντιπαθητικός και όπως αποδεικνύεται, αυτό μπορεί να δημιουργήσει απόσταση ανάμεσα σε δύο φίλους. Η αποδοκιμασία ενός φίλου ή μέλους της οικογένειάς για τη σχέση τους αντιστοιχούσε με πτώση της συναισθηματικής εγγύτητας με αυτούς και η ισχυρότερη αποδοκιμασία συσχετίστηκε περαιτέρω με μια ισχυρότερη πτώση της εγγύτητας.
«Δείχνουμε ότι η αντιληπτή αποδοκιμασία προβλέπει μακροχρόνιες πτώσεις στην αντιληπτή συναισθηματική εγγύτητα με τον αποδοκιμαστικό φίλο/μέλος της οικογένειας», αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης, προσθέτοντας, «Τα ευρήματά μας έχουν σημασία για όποιον αναρωτιέται αν πρέπει να παρέμβει στην ενοχλητική σχέση κάποιου άλλου ή να μείνει σιωπηλός».
Διάβασε τη συνέχεια στο elle.gr