Η συναισθηματική νοημοσύνη (Εmotional Ιnteligence) αναφέρεται στην ικανότητα αντίληψης, ελέγχου και αξιολόγησης των συναισθημάτων. Ορισμένοι ερευνητές θεωρούν πως αποτελεί αντικείμενο μάθησης (άρα και βελτίωσης), ενώ άλλοι την αντιμετωπίζουν ως ενδογενές χαρακτηριστικό του ατόμου. Οι Salovey and Mayer (1990), περιγράφουν τη συναισθηματική νοημοσύνη ως το «κομμάτι εκείνο της Κοινωνικής νοημοσύνης που περιλαμβάνει τη δυνατότητα παρακολούθησης των συναισθημάτων και των αισθήσεων, τη διαφοροποίηση μεταξύ τους, και τη χρήση τους ως οδηγούς στη σκέψη και τις πράξεις».
Αν όμως η συναισθηματική νοημοσύνη είναι δυνατόν να καλλιεργηθεί, ποιος είναι ο πιο απλός τρόπος για να την ενισχύσουμε; Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ανάπτυξη της πνευματικής μυϊκής μνήμης. Να μάθουμε δηλαδή να αξιοποιούμε τα συναισθήματά μας και να επιλέγουμε συγκεκριμένες λέξεις, αυτές που χρησιμοποιούμε για να επικοινωνήσουμε με τους άλλους και αυτές που λέμε στον εαυτό μας, που μας βοηθούν να πετύχουμε τους τελικούς στόχους μας.
Όλα αυτά μοιάζουν πιο κατανοητά και λογικά όταν το αναλύουμε σε 9 απλές συνήθειες. Ο Bill Murphy Jr., δημοσιογράφος, συγγραφέας και ιδρυτής του Understandably.com, πραγματεύεται ακριβώς αυτό στο τελευταίο του e-book «9 Smart Habits of People With High Emotional Intelligence». Παρακάτω ξεχωρίσαμε 4 από αυτές, που αν αρχίσεις να τις εξασκήσεις θα διαπιστώσεις ότι τα ένστικτά σου εξελίσσονται γρήγορα προς όφελος της συναισθηματικής σου νοημοσύνης.
1. Μάθε να ρωτάς γιατί (ξανά και ξανά).
Ξεκινάμε με την πιο δύσκολη ερώτηση στον πλανήτη για να απαντήσουν οι περισσότεροι άνθρωποι: Γιατί;
- Γιατί θέλεις αυτή τη δουλειά;
- Γιατί σε ενδιαφέρει τόσο αυτή η ανταμοιβή;
- Γιατί ξοδεύεις τον χρόνο σου- τον πιο πολύτιμο και περιορισμένο πόρο σου, παρεμπιπτόντως – σε συγκεκριμένα πράγματα που καταναλώνουν την ημέρα σου;
Μπορούμε να απαντήσουμε στα περισσότερα από αυτά τα «γιατί» επιφανειακά, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Το κόλπο που μαθαίνουν οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι είναι να ρωτούν γιατί ξανά και ξανά, πηγαίνοντας όλο και πιο βαθιά.
- Θέλω τη δουλειά γιατί θέλω να βγάλω χρήματα. (Εντάξει, αλλά γιατί;)
- Λοιπόν, χρειάζομαι χρήματα γιατί πρέπει να διατηρήσω αυτόν τον τρόπο ζωής. (Εντάξει, αλλά γιατί;)
- Αν δεν διατηρήσω αυτόν τον τρόπο ζωής, θα νιώσω αποτυχημένος. (Εντάξει; αλλά γιατί;)
Η ερώτηση είναι δύσκολο να απαντηθεί γιατί τελικά, συχνά υπάρχει ένα κρυμμένο γεγονός ή ένα συναίσθημα που επηρεάζει τις βαθύτερες απαντήσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα συναισθηματικά κίνητρα δεν είναι ποτέ έγκυρα. Όμως, η συναισθηματική νοημοσύνη απαιτεί από εσένα να τα αναγνωρίσεις για να μπορέσεις να τα αξιολογήσεις. Εάν δεν μπορείς να διατυπώσειςς ένα συναρπαστικό, αξιόπιστο γιατί, αυτό είναι μια μεγάλη κόκκινη σημαία. Είτε κάτι δεν πάει καλά με τον τελικό σου στόχο, είτε κάτι δεν πάει καλά με τη συγκεκριμένη δραστηριότητα που κάνεις για να προσπαθήσεις να τον πετύχεις. Έτσι, επιστράτευσε το 2χρονο παιδί μέσα σου, ρώτα «γιατί» και μετά ρώτησε πάλι «γιατί».
Διάβασε περισσότερα στο elle.gr