Είσαι σε μια φάση της ζωής σου που σκέφτεσαι να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας, και ακούς συνέχεια όχι μην κάνεις ψυχοθεραπεία καλύτερη είναι η ψυχανάλυση ή το αντίθετο. Η ψυχοθεραπεία και η ψυχανάλυση διαφέρουν στον τρόπο προσέγγισης αλλά και σε πολλά αλλά. Εμείς σου λέμε τις βασικές διάφορες για να ξεκαθαρίσει μέσα σου αυτό δίλλημα και να διαλέξεις αυτό που εσύ χρειάζεσαι και θα σε βοηθήσει! Ο ειδικός David McPheePh.D. Psychologist, therapist, μας λέει τις διάφορες!
Τι είναι ψυχοθεραπεία;
Η ψυχοθεραπεία βασίζεται στην ιδέα ότι η αλλαγή μπορεί να επέλθει από την αλληλεπίδραση μεταξύ ψυχολόγου και πελάτη. Η ψυχανάλυση και η ψυχοθεραπεία χρησιμοποιούν το ασυνείδητο ως κλειδί για την κατανόηση των σκέψεων και της συμπεριφοράς, αλλά οι τεχνικές που χρησιμοποιούν είναι διαφορετικές.
Οι ψυχοθεραπευτές εφαρμόζουν πολλές από τις ίδιες θεωρίες στην επιδίωξη να κατανοήσουν πώς λειτουργεί το μυαλό, αλλά χρησιμοποιούν διαφορετικές μεθόδους. Η κύρια διαφορά μεταξύ ψυχανάλυσης και ψυχοθεραπείας βρίσκεται στην σχέση μεταξύ ψυχοθεραπευτή και πελάτη. Ένας ψυχοθεραπευτής συνήθως μιλάει πολύ στον ασθενή του και οι συνεδρίες πιθανότατα γίνονται μία φορά την εβδομάδα και όχι κάθε μέρα.
Στην ψυχοθεραπευτική συνεδρία καλείται να είναι μια σταθερά στην ζωή του πελάτη μέσα στην οποία ο ειδικός ψυχικής υγείας ακούει ενεργά με σεβασμό και χωρίς να επικρίνει, ενώ ταυτόχρονα συναισθάνεται τον θεραπευμένο και να τον ενθαρρύνει να εκφράζει ολοένα και περισσότερες σκέψεις και συναισθήματα
Τι είναι η ψυχανάλυση;
Η ψυχανάλυση βασίζεται στη φροϋδική πεποίθηση ότι τα αίτια της προβληματικής συμπεριφοράς μπορούν να βρεθούν στο ασυνείδητο μυαλό, το οποίο έχει καταπιέσει ή αλλοιώσει τη συμπεριφορά τα πρώτα χρόνια ζωής. Είναι μια θεραπεία ομιλίας που έχει σχεδιαστεί για να αποκαλύψει την ασυνείδητη σκέψη μέσω τεχνικών όπως ο ελεύθερος συνειρμός ή η ερμηνεία των ονείρων.
Υπάρχουν διάφοροι τύποι ψυχανάλυσης, μερικοί από τους οποίους ακολουθούν μια μορφή ψυχανάλυσης και άλλοι που αυτοχαρακτηρίζονται ως ψυχοδυναμική ψυχοθεραπεία. Όπως αναπτύχθηκε από τον Sigmund Freud στις αρχές του 20ου αιώνα, η καθαρή ψυχανάλυση αποτελείται από τακτικές, μερικές φορές καθημερινές επισκέψεις στον ψυχαναλυτή, ο οποίος χρησιμοποιεί τη σιωπή για να ενθαρρύνει τον πελάτη να μιλήσει για ό,τι του έρχεται στο μυαλό. Η μόνη φορά που ο ψυχαναλυτής παρεμβαίνει είναι να ερμηνεύει περιστασιακά ασυνείδητα κίνητρα πίσω από πράξεις και σκέψεις. Η διαδικασία μπορεί να συνεχιστεί για χρόνια.
Στην ψυχανάλυση το ξάπλωμα του ασθενούς αποτελεί μια βασική συνθήκη καθώς θεωρείται ότι ενισχύει την χαλάρωση αλλά και την εμβάθυνση και αυτοσυγκέντρωση του αναλυόμενου αφού δεν υπάρχει οπτική επαφή με τον ψυχαναλυτή του ο οποίος βρίσκεται σε μια πολυθρόνα καθισμένος από πίσω του.
Οι ψυχαναλυτές πρέπει να υποβληθούν σε ειδική εκπαίδευση και δεν είναι όλοι οι ψυχολόγοι εκπαιδευμένοι να διεξάγουν ψυχανάλυση.
Τα κοινά
Υπάρχουν πολλά κοινά στοιχεία που ισχύουν τόσο για την ψυχανάλυση όσο και για την ψυχοθεραπεία. Το πρώτο είναι ότι οι ψυχοθεραπευτές και οι ψυχαναλυτές πρέπει να είναι ουδέτερα μέρη στις αλληλεπιδράσεις τους με τους πελάτες. Στόχος των συνεδριών πρέπει πάντα να είναι η θεραπεία και ποτέ η φιλία.
Πως να διαλέξεις;
Ψυχοθεραπεία ή Ψυχανάλυση σημαίνει μια αρχή για την ανακάλυψη του εσωτερικού σου κόσμου, αλλά και την θεραπεία και την διαχείριση δύσκολων καταστάσεων ή τραυμάτων. Θα διαλέξεις σε οποίο εσύ νιώθεις καλύτερα αλλά και τι χρειάζεσαι, η ψυχανάλυση είναι ίσως η βαθύτερη ανάλυση του εαυτού μας και απαιτεί χρόνο, όπως και η ψυχοθεραπεία. Η γαληνή ίσως δεν έρθει γρήγορα αλλά θα έρθει όταν εσύ αποφασίσεις για αυτό, βάζοντας την ψυχική σου υγεία προταιρεότητα.