Γενικά είναι δύσκολο να χωρίζεις. Είτε αυτό είναι σχέση είτε το οτιδήποτε, ένας χωρισμός αφήνει πάντα -έστω- μια πικρία. Στις μέρες μας όπου τα ψυχικά νοσήματα στους νέους έχουν αυξηθεί κατά κόρον αυτός που μας βοηθά να τα αντιμετωπίσουμε είναι ο ψυχολόγος. Τι γίνεται όμως όταν πρέπει να “χωρίσεις τον ψυχολόγο” σου γιατί δεν είναι ο κατάλληλος για εσένα;
Η σχέση με έναν ψυχοθεραπευτή δεν έχει μόνο μία μορφή. Μπορεί να είναι αυστηρά επαγγελματική ή να εμπεριέχει πολύ συζήτηση και μεγαλύτερη επαφή. Ας μην κρυβόμαστε: ο ψυχολόγος σου (αν ακολουθείς σωστά τη διαδικασία του “μοιράζομαι”) είναι εκείνος που ξέρει τις πιο βαθιές σου σκέψεις και ανησυχίες. Κάθεσαι στον καναπέ του κι άλλες φορές έχεις πολλά πράγματα να πεις, άλλες όχι τόσο, ενώ δεν είναι λίγες οι στιγμές που σε έχει δει εκτός εαυτού.
Πολλές φορές δεν χρειάζεται να αλλάξεις θεραπευτή επειδή είναι ακατάλληλος για σένα αλλά επειδή η σχέση σας… έχει φτάσει σε τέλμα! Ναι γίνεται και σε άλλου είδους σχέσεις εκτός από τις ερωτικές. Όταν έρθει λοιπόν η ώρα του αποχωρισμού πρέπει να σκεφτείς τι θα κάνεις στη συνέχεια. Δηλαδή εάν θα συνεχίσεις ψυχοθεραπεία ή εάν θα κάνεις ένα διάλειμμα, αν θα βρεις κατευθείαν άλλον θεραπευτή και πως θα επιλέξεις.
Πρέπει να έχεις πάντα καθαρή εικόνα για το τι αποζητάς από τον εκάστοτε θεραπευτή σου και εάν ο τωρινός θεωρείς πως δεν σε ακούει σε βάθος ή εστιάζει σε άλλα θέματα που μπορεί να μην σε απασχολούν εκείνη την ώρα, πρέπει να μαθαίνεις να φεύγεις. Επιπλέον υπάρχουν ακόμα και στους ψυχοθεραπευτές red flags που θα σε βοηθήσουν να αποκοπείς ευκολότερα. Σύμφωνα με τον κλινικό ψυχολόγο και σύμβουλο σε θέματα υγείας Μερσινιά Θωμά αυτά είναι μερικές από τα red flags που πρέπει να προσέξεις!
Πότε πρέπει να χωρίσεις τον ψυχολόγο σου
- Ο Ψυχολόγος σου, αποφεύγει την οπτική επαφή ή δείχνει «παγωμένος και άκαμπτος». Εάν η οπτική του επαφή μαζί σου είναι ελάχιστη ή ανύπαρκτη, αυτό απλά σημαίνει ότι του λείπουν βασικές δεξιότητες ψυχοθεραπευτή. Επίσης αν νοιώθεις ότι έχει μεγαλύτερη αγωνία για να σας «φανεί» επαγγελματίας, υιοθετώντας μια άκαμπτη ψυχρή στάση, παρά να κατανοήσει τους προβληματισμούς σας αδιαφορώντας για την εικόνα του, τότε σίγουρα είναι ακατάλληλος.
- Κοιτάζει την ώρα συνεχώς ή επιδεικτικά. Σαφώς και ο έλεγχος και το χρονοδιάγραμμα της συνεδρίας είναι ευθύνη του, αλλά το να κοιτά το ρολόι πάνω από 1-2 φορές μέσα στην συνεδρία είναι μη αποδεκτό. Επίσης ένας θεραπευτής που κοιτά επιδεικτικά το ρολόι , κατά πάσα πιθανότητα δεν μπορεί να ελέγξει την δομή της συνεδρίας και ουσιαστικά «ζητάει» από εσένα να πάρεις την ευθύνη της ολοκλήρωσής της.
- Ο θεραπευτής σου δεν ορίζει στόχους. Κάθε θεραπεία έχει αρχή, μέση και τέλος. Βασική προϋπόθεση για να υπάρξουν αυτά είναι η θέσπιση στόχων. Διαφορετικά δεν θα γνωρίζεις πότε θα τελειώσεις ή καλύτερα ποιο είναι το σημείο που τα έχεις καταφέρει ως τώρα.
- Γνωρίζεις υπερβολικά πολλά για την ζωή του θεραπευτή σου. Η σχέση μαζί του δεν είναι και δεν πρέπει να είναι φιλική. Εάν ξαφνικά συνειδητοποιήσεις ότι γνωρίζεις λεπτομέρειες για την προσωπική του ζωή, μάλλον ήρθε η ώρα να αναζητήσεις νέο ψυχολόγο. Οι αυτοαποκαλύψεις είναι δεδομένες από εντός της συνεδρίας για να αποκτηθεί η οικειότητα και η άνεση που απαιτεί η διαδικασία, έχουν όμως σαφή όρια.
- Ο ψυχολόγος σου προσπαθεί να σου διαμορφώνει άποψη για άσχετα πράγματα. Στην θεραπεία ο ειδικός είναι ο θεραπευτής. Είναι αυτός που γνωρίζει, συμβουλεύει και καθοδηγεί. Σε καμία περίπτωση όμως αυτή η καθοδήγηση δεν θα πρέπει να κατευθύνεται σε πολιτικές πεποιθήσεις, θρησκευτικά πιστεύω ή σε κρίση της όποιας συμπεριφοράς σας ως ηθικής, ανήθικης κλπ. Ένας θεραπευτής που σε κρίνει, είναι σίγουρα ακατάλληλος.
Μέρος της θεραπευτικής διαδικασίας είναι να φτάσεις σε ένα σημείο να κατανοείς τις ανάγκες σου αλλά και να ακούς τι σου “λένε” τα συναισθήματά σου. Αν αισθάνεσαι άβολα στη συνεδρία για τον οποιονδήποτε λόγο πρέπει να αποχωρήσεις αμέσως.
Διάβασε ακόμη: Ψυχοσωματικά: πώς εκδηλώνονται, με τι συνδέονται και πώς θα τα αντιμετωπίσεις;