Ένα στα τρία άτομα στην Ελλάδα πάσχει από κατάθλιψη. Το 12% του πληθυσμού εμφάνισε κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ποσοστό που είναι διπλάσιο από αυτό που έχει μετρηθεί από επιδημιολογικές μελέτες πριν από την πανδημία.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της διεθνούς έρευνας «COMET-G» του ΑΠΘ και της Παγκόσμιας Ψυχιατρικής Εταιρείας που παρουσίασε ο καθηγητής Ψυχιατρικής του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Φουντουλάκης, το 16% του πληθυσμού της Ευρώπης πάσχει από κάποια ψυχική διαταραχή αλλά μόλις το 7% έως 28% απ’ αυτούς -ανάλογα με την χώρα- λαμβάνει την απαραίτητη θεραπεία. Ομάδα υψηλού κινδύνου για να εμφανίσει κατάθλιψη είναι οι έφηβοι.

Πως όμως αντιμετωπίζεις ένα άτομο του περιβάλλοντός σου που έχει κατάθλιψη; Τι πρέπει να πεις; Υπάρχει σωστό και λάθος;

Είναι η ώρα να μιλήσουμε

Δεν είναι πάντα εύκολο σε κάποιον να μιλήσει για την κατάθλιψη. Μερικές φορές, μάλιστα, το άτομο που πάσχει, δεν ξέρει τι του συμβαίνει και το πιάνει απελπισία. Ο Stephen Buckley, επικεφαλής της Οργάνωσης για την Ψυχική Υγεία Mind, αναφέρει: «Μερικές φορές δεν χρειάζεται να αναφέρετε κάτι για την ψυχική υγεία για να μάθετε πώς τα πάει – μπορεί να είναι τόσο απλό όσο να του στείλετε μήνυμα για να τον ενημερώσετε ότι τον σκέφτεστε, να τον προσκαλέσετε για καφέ ή δείπνο ή να πάτε μια βόλτα».

κατάθλιψη

Η ερώτηση που μπορούμε όλοι να κάνουμε

Καθώς παλαιότερα δεν μιλούσαμε πολύ ανοιχτά για θέματα ψυχικής υγείας, πολλοί άνθρωποι δεν ξέρουν τι είναι το σωστό να πουν. Όμως ποια είναι η ερώτηση που μπορούμε όλοι να κάνουμε; «Πως είσαι;» «Πως αισθάνεσαι;»

Η Natasha Devon που ασχολείται με ζητήματα ψυχικής υγείας αναφέρει: «Μπορεί να μην ανοιχτούν αμέσως, αλλά προσπαθήστε να μην το πάρετε προσωπικά. Μερικές φορές αυτό που νιώθουμε είναι τόσο ξένο που απλά δεν έχουμε λόγια να το εξηγήσουμε. Είναι οκ ακόμα και να κάτσετε μαζί σιωπηλοί ή να μιλάτε για κάτι άλλο. Απλώς ενημερώστε τους ότι είστε εκεί, επικοινωνείτε μαζί τους τακτικά – και αντί να κάνετε απλώς μια ερώτηση που έχει απάντηση ναι ή όχι (“Είσαι καλά;”), δοκιμάστε: «Αν έπρεπε να αξιολογήσεις το πως αισθάνεσαι από το 1 μέχρι το 10 τι θα έλεγες;». Ακόμη πιο σημαντικό είναι να επισκέπτεσαι το άτομο το οποίο πάσχει από κατάθλιψη!

Μην δίνεις οδηγίες αλλά να μιλάς υποστηρικτικά

Το να πεις σε κάποιον «Προσπάθησε να το βάλεις στο πίσω μέρος του μυαλού σου», «Μην το σκέφτεσαι», «Όλα πάνε καλά, γιατί είσαι έτσι, χαλάρωσε» δεν είναι ατάκες που θα βοηθήσουν. Αντίθετα, θα επιδεινώσουν την κατάσταση. Αντίθετα πες: «Είμαι εδώ», «Δεν κινδυνεύεις να πάθεις τίποτα, θα σε βοηθήσω εγώ», «Νομίζω πως παθαίνεις κρίση πανικού, θα μείνω μαζί σου/ θα το περάσουμε μαζί», «Θες να καλέσω τον ψυχολόγο σου;». Δεν είναι σπάνιο ένα άτομο που πάσχει από κατάθλιψη να παθαίνει κρίσεις πανικού. Το 70% των ανθρώπων με κατάθλιψη, έχει διαγνωστεί και με κάποια αγχώδη διαταραχή.

κατάθλιψη

Υποστήριξε το άτομο με κατάθλιψη για να ζητήσει βοήθεια

Δεν είμαστε όλοι ειδικοί ψυχικής υγείας. Εάν κάποιο κοντινό σου άτομο πάσχει από κατάθλιψη, πρέπει να το βοηθήσεις ώστε να αναζητήσει τη βοήθεια που χρειάζεται! Είναι πάντα χρήσιμο να στέκεσαι δίπλα σε κάποιον με κατάθλιψη και να του δημιουργείς ένα περιβάλλον ασφαλείας. Όμως, είναι ακόμα πιο χρήσιμο να τον ωθήσεις ώστε να αποκτήσει τα όπλα που χρειάζεται για να την αντιμετωπίσει.

κατάθλιψη

Διάβασε ακόμη: Ημέρα ψυχικής υγείας: 6 σημάδια που υποδεικνύουν ότι χρειάζεσαι ψυχοθεραπεία

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!