Είναι παντού. Εκεί που θα τους βρείτε σίγουρα, όμως, είναι σε υψηλές θέσεις. Έτσι, υπάρχουν πολλές πιθανότητες ο εργοδότης σας να ανήκει σε αυτή την κατηγορία ανθρώπων. Σύμφωνα με το Science Alert, έως και το 20% των “αφεντικών” στις επιχειρήσεις έχουν κλινικά σημαντικά επίπεδα ψυχοπαθητικών τάσεων, παρά το γεγονός ότι μόλις το 1% του γενικού πληθυσμού θεωρείται ψυχοπαθής.
Οι φίλοι μας οι ψυχοπαθείς χαρακτηρίζονται από επιφανειακά συναισθήματα, έλλειψη ενσυναίσθησης, ανηθικότητα, αντικοινωνική συμπεριφορά και, το σημαντικότερο, μια αδυναμία στο να εξαπατούν τους άλλους. Από εξελικτική άποψη, η ψυχοπάθεια προκαλεί διάφορα ερωτήματα. Δεδομένου ότι τα ψυχοπαθητικά χαρακτηριστικά είναι τόσο αρνητικά, γιατί παραμένουν και περνούν στις επόμενες γενιές;
Η ψυχοπάθεια φαίνεται να είναι, σύμφωνα με τα λόγια των βιολόγων, “δυσπροσαρμοστική”. Αν υποθέσουμε ότι υπάρχει μια γενετική συνιστώσα σε αυτή την οικογένεια διαταραχών, θα περιμέναμε να μειωθεί με την πάροδο του χρόνου. Δεν γίνεται αυτό όμως. Βέβαια, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι συγκεκριμένες τάσεις έχουν, τουλάχιστον σε ορισμένα πλαίσια, εξελικτικό όφελος.
Η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία είναι σημαντικά στοιχεία στην ιστορία της ανθρώπινης κοινωνικής εξέλιξης. Οι πιο επιτυχημένοι άνθρωποι, εξελικτικά μιλώντας, είναι αυτοί που θεωρούνται αξιόπιστοι ή αξιόλογοι. Η εμπιστοσύνη ενθαρρύνει περαιτέρω τη συνεργασία, η οποία μας βοήθησε να αναπτύξουμε εργαλεία, να χτίσουμε πόλεις και να εξαπλωθούμε σε όλο τον κόσμο, ακόμη και στα πιο αφιλόξενα μέρη. Κανένα άλλο είδος δεν το έχει καταφέρει αυτό.
Ωστόσο, όταν οι πολιτισμικές μας ομάδες έγιναν πολύ μεγάλες, για να γνωρίζουμε τον καθένα ξεχωριστά, έπρεπε να βρούμε τρόπους να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι που συναντούσαμε θα ήταν συνεργάσιμοι. Είναι ευκολότερο να εμπιστευτείς έναν γονέα ή ένα αδελφό όταν κυνηγάς στη φύση παρά έναν ξένο καθώς ο ξένος μπορεί να σου επιτεθεί ή να αρνηθεί να μοιραστεί το κρέας μαζί σου.
Διάβασε τη συνέχεια στο provocateur.gr