Σύμφωνα με τον coach υγείας και Ιδρυτή του Mål Paper, Ben Treanor, η νοοτροπία ανάπτυξης σε βοηθά να έχεις την ικανότητα να βελτιώνεσαι και να είσαι διατεθειμένη να ξεπεράσεις τα όριά σου σ’ ένα ταξίδι γνώσης και εξέλιξης.
Τί είναι η νοοτροπία ανάπτυξης;
Σύμφωνα με τον συγγραφέα του βιβλίου The Growth Mindset Carol Dweck, λειτουργούμε με δύο νοοτροπίες: την «στάνταρ», που μας λέει πως δεν μπορούμε να αναπτυχθούμε, και εκείνην της ανάπτυξης που λέει ακριβώς το αντίθετο. Στη δεύτερη κατανοείς πλήρως πως έχεις τη δυνατότητα να βελτιωθείς. Να αποκτήσεις περισσότερη γνώση, να βελτιωθείς σε διάφορες δραστηριότητες, να βελτιώσεις τις σχέσεις σου και να επεκτείνεις τα όριά σου.
«Όλα έχουν να κάνουν με το ταξίδι σου. Θα έχει πολλές αλλαγές, πισωγυρίσματα, αποτυχίες. Το να έχεις νοοτροπία ανάπτυξης σε κάνει να καταλαβαίνεις πως η αποτυχία δεν είναι το τέλος του ταξιδιού. Είναι το σκαλί για να πάρεις το μάθημα και να συνεχίσεις!
Πώς μπορεί να βελτιώσεις τη ζωή σου;
Ο Ben Treanor εξηγεί πως όταν έχεις νοοτροπία ανάπτυξης, «βάζεις τον εαυτό σου στη θέση του οδηγού της ζωής σου. Τότε κατανοείς πως όλοι έχουμε τη δυνατότητα βελτίωσης των ικανοτήτων μας και αρχίζεις -έστω και με μικρά βήματα- να διεκδικείς μια ζωή που σου ταιριάζει περισσότερο»
Υπάρχουν πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα στην νοοτροπία αυτή όπως: λιγότερο άγχος και κατάθλιψη, περισσότερη ευτυχία, κατάκτηση περισσότερων ευκαιριών, αίσθηση μεγαλύτερης πληρότητας, θέληση να δοκιμάσεις και ας αποτύχεις, βελτίωση των σχέσεών σου με τους άλλους ανθρώπους.
Φυσικά οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και ειδικότερα στον τρόπο που σκέφτεσαι δεν είναι ποτέ εύκολες, θέλουν μεθοδικότητα και αφοσίωση. Ο Ben δίνει 5 συμβουλές για να ξεκινήσεις την αλλαγή της νοοτροπίας σου και να αναπτυχθείς.
Αποδέξου τα λάθη και τις ατέλειές σου
Είναι το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνεις! Πρέπει να καταλάβεις πως δεν είναι απλά πιθανό να κάνεις λάθη, αλλά σίγουρο! «Δεν υπάρχει ούτε ένας τέλειος άνθρωπος στον πλανήτη! Όλοι κάνουμε λάθη – οπότε αποδέξου το! Όσο πιο συνειδητά αποδέχεσαι τα λάθη και τις ατέλειές σου, τόσα περισσότερα καινούργια πράγματα θα δοκιμάζεις. Πράγματα που ίσως σε φέρουν πιο κοντά στις προσδοκίες και τα όνειρά σου!»
Εξασκήσου σε θετικές δηλώσεις
Για να αποδεχτείς τα λάθη σου, ίσως σου ακούγεται εύκολο στη θεωρία – όμως δεν είναι! Πολλές φορές όταν κάνουμε ένα λάθος ή έχουμε ένα πισωγύρισμα, σκεφτόμαστε αυτόματα «δεν αξίζω», «δεν είμαι τέλεια», πράγματα που προφανώς δεν ισχύουν για κανέναν.
Ξεκίνα να ξαναγράφεις το σενάριο και να αντιμετωπίζεις τις αποτυχίες και τα λάθη σου κάπως έτσι: «μου αξίζει η αγάπη ανεξάρτητα από τα κατορθώματά μου», «μπορώ να μάθω καινούργια πράγματα», «έχω δικαίωμα στο λάθος και την αποτυχία κι όταν είμαι έτοιμη θα μάθω από αυτά», «πιστεύω στον εαυτό μου και στη δυνατότητά μου να βελτιωθώ», «η μόνη γνώμη που μετράει για τον εαυτό μου είναι η δική μου», «δεν χρειάζεται να είμαι καλή σε κάτι για να διασκεδάσω καθώς το κάνω», «μπορώ να πετύχω τα όνειρά μου», «έχω ανθρώπους που με αγαπούν, αξίζω και θα τα καταφέρω».
Αφιέρωσε λίγο χρόνο κάθε μέρα να σκεφτείς την πρόοδο που έκανες – με καλοσύνη προς τον εαυτό σου)
«Η πρόοδος είναι περίεργο πράγμα», λέει ο Ben. «Μπορεί να είναι μεγάλη, μικρή ή και μερικές μέρες ανύπαρκτη. Μάλιστα μέρος της προόδου είναι και το πισωγύρισμα, όταν κάνεις λάθη κι όταν θες να τα παρατήσεις! Όλα αυτά όμως σε βάθος χρόνου θα συμβάλουν στην ωρίμανσή σου και τελικά στην πρόοδό σου». Μικρά βήματα κάθε φορά θα σε βοηθήσουν μετά από λίγο καιρό να καταλάβεις τα άλματα που έκανες και να εκτιμήσεις τις μάχες που έδωσες. Μην τιμωρείς τον εαυτό σου για τα λάθη σου γιατί κι εκείνα θα σε οδηγήσουν στην πρόοδό σου.
Αντιμετώπισε τις προκλήσεις με θάρρος!
Το να φοβάσαι είναι φυσιολογικό! Είναι η φωνή μέσα μας που μας λέει ότι θα αποτύχουμε. Όμως η νοοτροπία ανάπτυξης σε βοηθά να γνωρίζεις πως η αποτυχία ή η επιτυχία είναι μέσα στη ζωή και θα συμβούν και τα δύο! Γιατί όταν αποτυγχάνεις, δεν αποτυγχάνεις ουσιαστικά διότι είτε θα επιτύχεις, είτε θα μάθεις!
Πάψε να ζητάς την αποδοχή των άλλων
Η νοοτροπία της ανάπτυξης σε βοηθά να έχεις πίστη στον εαυτό σου. Δεν χρειάζεσαι τη γνώμη των άλλων για επιβεβαίωση γιατί κανείς δεν γνωρίζει τις ανάγκες σου, τις σκέψεις σου και τις δυνατότητές σου καλύτερα από εσένα. «Πολλές φορές οι άνθρωποι που μας δίνουν συμβουλές ή μας αποτρέπουν από το να κάνουμε κάτι, θέλουν όντως το καλό μας. Όμως το «μην το κάνεις καλύτερα» «δεν μπορείς» το μόνο που πετυχαίνει, είναι να ενισχύει το φόβο σου. Αν πάλι δοκιμάσεις αυτό που σε απέτρεψαν και αποτύχεις δεν σημαίνει πως είχαν δίκιο, σημαίνει ότι έμαθες και φυσικά πάντα μπορείς να δοκιμάσεις ξανά και ξανά!»