Δεν είναι ασυνήθιστο αυτές τις μέρες να ακούμε κάποιον –όπως έναν πρώην ερωτικό σύντροφο φίλης μας ή έναν πολιτικό– να περιγράφεται ως «ναρκισσιστής». Τι είναι όμως ο ναρκισσισμός και πότε είναι διαταραχή; Μπορεί άραγε ένα διαδικτυακό τεστ να δώσει μια αξιόπιστη διάγνωση;
Ναρκισσισμός
Σύμφωνα με τον ελληνικό μύθο, ένας όμορφος νεαρός άνδρας ονόματι Νάρκισσος ερωτεύτηκε τη δική του αντανάκλαση σε μια λίμνη νερού. Έμεινε να το κοιτάζει για το υπόλοιπο της ζωής του. Το όνομά του προκάλεσε τον όρο «ναρκισσισμός», που χαρακτηρίζεται από προσήλωση ενός ατόμου στον εαυτό του.
Ο ναρκισσισμός είναι ένα σύμπλεγμα χαρακτηριστικών σε ένα εύρος σοβαρότητας. Στο ένα άκρο του φάσματος, οι άνθρωποι μπορεί να είναι σίγουροι, γοητευτικοί και καλά προσαρμοσμένοι.
Στη μέση του φάσματος, οι άνθρωποι μπορεί να επικεντρώνονται υπερβολικά στην αναζήτηση θέσης, επιτυχίας και θαυμασμού στην εργασία ή στην κοινωνική τους ζωή. Μπορεί να έχουν την ανάγκη να φαίνονται τέλειοι, ξεχωριστοί ή ανώτεροι από τους άλλους προκειμένου να αισθάνονται καλά με τον εαυτό τους. Στο πολύ ακραίο τέλος, μπορεί να γίνει μια διαταραχή στην οποία οι άνθρωποι μπορεί να είναι εγωκεντρικοί, μεγαλοπρεπείς και καταστροφικοί.
Τι είναι η «ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας»;
Η «Ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας» είναι μια διάγνωση ψυχικής υγείας που δίνεται σε άτομα με εξαιρετικά ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά. Αυτά τα χαρακτηριστικά έχουν φτάσει στο σημείο που αρχίζουν να επηρεάζουν την ικανότητα του ατόμου να λειτουργεί στην εργασία ή κοινωνικά.
Η ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας είναι σχετικά σπάνια. Υπολογίζεται ότι περίπου το 1% του πληθυσμού έχει μια διαγνώσιμη μορφή της πάθησης.
Οι άνδρες τείνουν να είναι πιο ναρκισσιστές από τις γυναίκες. Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι οι νέοι είναι πιο ναρκισσιστές από τις προηγούμενες γενιές στην ίδια ηλικία.
Τα συμπτώματά τους περιγράφονται ως «διάχυτα», που σημαίνει ότι είναι εμφανή σε όλες τις δραστηριότητες ενός ατόμου, όχι μόνο σε συγκεκριμένες καταστάσεις. Έτσι, εκ πρώτης όψεως, η επιμονή του ποπ σταρ Ρόμπι Γουίλιαμ ότι η βαθμολογία του στο κουίζ αντανακλά μόνο τη ναρκισσιστική προσωπικότητά του στη σκηνή δεν είναι αρκετά ακριβής.
Τα άτομα με ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας τείνουν να υπερεκτιμούν τις ικανότητές τους και να υπερβάλλουν τα επιτεύγματά τους. Και εκπλήσσονται ή θυμώνουν όταν οι άλλοι δεν προσέχουν τα επιτεύγματά τους.
Χρειάζονται συνεχή επιβεβαίωση της αξίας, της ιδιαιτερότητας ή της σημασίας τους. Μπορεί να έχουν φαντασιώσεις για δύναμη, επιτυχία, τέλειες ζωές ή σχέσεις, πιστεύοντας ότι αυτά δεν είναι μόνο επιτεύξιμα αλλά και άξια.
Τα άτομα με ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας μπορεί να μιλούν πολύ για το πώς οι άνθρωποι στη ζωή τους είναι ιδιαίτερα ξεχωριστοί κατά κάποιο τρόπο – όπως είναι οι καλύτεροι σε κάτι ή ηγέτες σε έναν συγκεκριμένο τομέα – επειδή αυξάνει τη δική τους αίσθηση ιδιαιτερότητας μέσω της σχέσης.
Όταν αμφισβητείται η θέση ή η ανωτερότητά τους, μπορούν να απαντήσουν με υπερβολικό θυμό, οργή ή υποτιμώντας το άτομο και τη γνώμη του. Δυσκολεύονται να ανεχθούν τη σκέψη ότι μπορεί να είναι ελαττωματικά ή ευάλωτα με κάποιο τρόπο.
Στις σχέσεις, μπορεί να έχουν εξαιρετικά υψηλές προσδοκίες αφοσίωσης από τους συντρόφους και τους φίλους, αλλά μπορεί και οι ίδιοι να έχουν χαμηλή ενσυναίσθηση και έλλειψη επίγνωσης των αναγκών των άλλων. Μπορεί να ζηλεύουν και να μην μπορούν να γιορτάσουν την επιτυχία των άλλων και να ανταποκριθούν υποτι μώντας τους. Συχνά αγνοούν τον αντίκτυπο της συμπεριφοράς τους στους άλλους.
Πώς γίνεται η διάγνωση;
Η διάγνωση πρέπει να γίνεται μόνο από επαγγελματία ψυχικής υγείας. Η προσπάθεια να διαγνώσετε τον εαυτό σας ή κάποιον άλλο με ένα διαδικτυακό κουίζ μπορεί να σας δώσει αποτελέσματα παραπλανητικά και μη χρήσιμα.
Η ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας είναι ένα σύμπλεγμα συμπτωμάτων σε μια συνέχεια και πολλές διαγνώσεις έχουν παρόμοια συμπτώματα. Για μια σωστή διάγνωση, ένας κλινικός ιατρός πρέπει να αξιολογήσει ποια ομάδα συμπτωμάτων υπάρχει, πόσο μακριά είναι το συνεχές και ποιες άλλες διαγνώσεις πρέπει να αποκλείσει.
Αλλά μια λίστα ελέγχου συμπτωμάτων μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε εάν θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να επισκεφτείτε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας για περαιτέρω αξιολόγηση ή υποστήριξη.
Δεν γνωρίζουμε ακριβώς τι προκαλεί τη ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας.Υπάρχει πιθανώς ένα γενετικό συστατικό. Χαρακτηριστικά όπως η επιθετικότητα, η κακή συναισθηματική ρύθμιση και η χαμηλή ανοχή στην αγωνία τείνουν να είναι υψηλά σε άτομα που έχουν διαγνωστεί με ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας.
Ορισμένες εμπειρίες στην παιδική ηλικία είναι επίσης πιο πιθανό να οδηγήσουν σε ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας. Αυτά μπορεί να είναι είτε ιδιαίτερα αρνητικά, όπως τραύμα ή απόρριψη, είτε υπερβολικά θετικά, όπως υπερβολικός έπαινος ή να σας λένε συνεχώς ότι έχετε εξαιρετικές ικανότητες. Τα στυλ γονικής μέριμνας που είναι είτε πολύ αμελή είτε υπερβολικά προστατευτικά συνδέονται επίσης με την ανάπτυξη ναρκισσισμού.
Τα άτομα με ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας έχουν συχνά άλλες παθήσεις ψυχικής υγείας, ιδιαίτερα διαταραχές της διάθεσης. Έχουν επίσης υψηλό ποσοστό αυτοκτονιών. Αυτές οι καταστάσεις μπορεί να έχουν μια κοινή αιτία ή μπορεί να είναι αποτέλεσμα των δυσκολιών που έχουν τα άτομα με ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας με τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις.
Μπορεί να αντιμετωπιστεί;
Η ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας είναι μια δια βίου πάθηση που θεωρείται διαχειρίσιμη αλλά όχι ιάσιμη. Δεν υπάρχει τυπική ιατρική ή ψυχολογική θεραπεία για τη ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας.
Η ψυχολογική θεραπεία στοχεύει στη μείωση της σοβαρότητας των συμπτωμάτων, στη βελτίωση της διάθεσης, στη διαχείριση των παρορμήσεων και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων επικοινωνίας και σχέσης. Ένας από τους κύριους στόχους της θεραπείας είναι να αναπτύξει πιο ρεαλιστικές προσδοκίες των άλλων.
Τα φάρμακα που βοηθούν σε άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας όπως το άγχος, η κατάθλιψη και η διπολική διαταραχή μπορεί επίσης να βοηθήσουν στη μείωση ορισμένων συμπτωμάτων.
Οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να αναζητήσουν βοήθεια για μια άλλη πάθηση ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη. Η λήψη θεραπείας για αυτές τις καταστάσεις μπορεί επίσης να επηρεάσει θετικά τα συμπτώματα της διαταραχής της προσωπικότητας.
Photo Credit: SrdjanPav /IStock
Διαβάστε επίσης:
Όνειρα: Τι σημαίνει όταν ονειρεύεσαι το ίδιο άτομο ξανά και ξανά;