Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει δηλώσει ότι η μοναξιά είναι μια παγκόσμια απειλή για την υγεία, με τον επικεφαλής χειρουργό των ΗΠΑ να λέει ότι τα αποτελέσματά της στη θνησιμότητα ισοδυναμούν με το κάπνισμα 15 τσιγάρων την ημέρα.

Ο ΠΟΥ δημιούργησε μια διεθνή επιτροπή για το πρόβλημα, με επικεφαλής τον γενικό χειρουργό των ΗΠΑ, Dr Vivek Murthy, και τον απεσταλμένο της Αφρικανικής Ένωσης για τη νεολαία, Chido Mpemba, από 11 υπουργούς της κυβερνήσεων συμπεριλαμβανομένου του Ralph Regenvanu, του υπουργού προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή στο Βανουάτου και του Ayuko Kato, υπουργού αρμόδιου για τα μέτρα για την κοινωνική απομόνωση στην Ιαπωνία.

Η επιτροπή αυτή έρχεται αφότου η πανδημία Covid-19 σταμάτησε την οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα, αυξάνοντας τα επίπεδα μοναξιάς, αλλά και εν μέσω μιας νέας συνειδητοποίησης της σημασίας του ζητήματος. Οι εργασίες της επιτροπής θα διαρκέσουν τρία χρόνια.

μοναξιά
\

«Η μοναξιά ξεπερνά τα σύνορα και γίνεται παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας που επηρεάζει κάθε πτυχή της υγείας, της ευημερίας και της ανάπτυξης», δήλωσε ο Mpemba. «Η κοινωνική απομόνωση δεν γνωρίζει ηλικία ή όρια».

Οι κίνδυνοι για την υγεία είναι τόσο έντονοι όσο το κάπνισμα έως και 15 τσιγάρων την ημέρα, και ακόμη μεγαλύτεροι από εκείνους που συνδέονται με την παχυσαρκία και τη σωματική αδράνεια, σύμφωνα με τον Murthy.

Ενώ η μοναξιά συχνά θεωρείται πρόβλημα για τις ανεπτυγμένες χώρες, ο Murthy είπε ότι τα ποσοστά ενός στους τέσσερις ηλικιωμένους που βιώνουν κοινωνική απομόνωση είναι παρόμοια σε όλες τις περιοχές του κόσμου.

Σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, η μοναξιά σχετίζεται με 50% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας και 30% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η μοναξιά ωστόσο καταστρέφει και τις ζωές των νέων. Μεταξύ 5% και 15% των εφήβων είναι μοναχικοί, σύμφωνα με στοιχεία που είναι πιθανό να είναι υποτιμημένα. Στην Αφρική, το 12,7% των εφήβων βιώνουν μοναξιά σε σύγκριση με το 5,3% στην Ευρώπη.

Οι νέοι που βιώνουν μοναξιά στο σχολείο είναι πιο πιθανό να εγκαταλείψουν το πανεπιστήμιο. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε χειρότερα οικονομικά αποτελέσματα. Το αίσθημα αποσύνδεσης και έλλειψης υποστήριξης σε μια δουλειά μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερη εργασιακή ικανοποίηση και απόδοση.

Ο Mpemba είπε ότι σε όλη την Αφρική, όπου το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού αποτελείται από νέους, οι προκλήσεις γύρω από την ειρήνη, την ασφάλεια και την κλιματική κρίση, καθώς και τα υψηλά επίπεδα ανεργίας, συμβάλλουν στην κοινωνική απομόνωση.

«Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να επαναπροσδιορίσουμε την αφήγηση που περιβάλλει τη μοναξιά, ιδιαίτερα για τους ευάλωτους πληθυσμούς που αποκλείονται από το ψηφιακό χάσμα», είπε.

Ο Murthy πρόσθεσε: «Αυτά τα ζητήματα δεν επηρεάζουν μια χώρα όσο η μοναξιά που είναι μια υποτιμημένη απειλή για τη δημόσια υγεία».

Πηγή: Intronews.gr

Με πληροφορίες από τον Guardian

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet