Αισθάνεσαι κάποιες φορές ότι μένεις από μπαταρία; Είσαι στο 1% και η οποιαδήποτε κοινωνική επαφή απαιτεί σοβαρή προσπάθεια; Καλώς όρισες στο club! Ο όρος «ξεμένω από μπαταρία» είναι μια προσθήκη της Gen-Z στο κοινωνικό μας λεξιλόγιο. Όμως τι σημαίνει στην ουσία του, είναι πραγματικά φαινόμενο της γενιάς μας και πως μπορούμε να «φορτίσουμε»;

Οκ! Σκέψου μια μπαταρία. Όταν η μπαταρία είναι γεμάτη, η συσκευή λειτουργεί σωστά και αποτελεσματικά. Όταν η μπαταρία είναι «άδεια», η συσκευή παύει να λειτουργεί (ναι! το ξέρω ότι το ξέρεις!)… Όμως εκείνες τις φορές που έπρεπε να δουλέψεις και έλεγες στους συναδέλφους σου «δεν μπορώ ούτε να μιλήσω σήμερα» ή «είμαι νεκρός», η «κοινωνική σου» μπαταρία είχε πέσει κατακόρυφα. Πάνω κάτω αυτό σημαίνει ότι  ξεμένεις από κοινωνικά skills!

μπαταρία

Η ψυχίατρος Jade Thomas από την Private Therapy Clinic εξηγεί κατά πόσο υπάρχει ο όρος «κοινωνική μπαταρία» και αν ναι, πώς θα …φορτίσουμε!

«Η κοινωνική μπαταρία είναι μια μεταφορά που χρησιμοποιώ συχνά με τους ασθενείς μου όταν συζητώ την ικανότητά τους να κοινωνικοποιούνται. Ουσιαστικά μια μικρής διάρκειας “κοινωνική μπαταρία” σημαίνει ότι ένα άτομο έχει λιγότερη ενέργεια για κοινωνικοποίηση ή ότι “καίγεται” εύκολα συναισθηματικά όταν συναναστρέφεται με άλλους».

Ο καθένας έχει τα δικά του όρια κοινωνικών αντοχών και τον κινητοποιούν διαφορετικά πράγματα. Μπορεί όταν αδειάζει η μπαταρία σου να αισθάνεσαι άγχος, στρες και μόνο στην ιδέα ότι θα συναναστραφείς με κάποιον. Μπορεί να μην έχεις όρεξη να συμμετάσχεις σε μια κουβέντα ή να μη σε ενδιαφέρει καν να προσπαθήσεις να κοινωνικοποιηθείς! Μπορεί να αισθάνεσαι μελαγχολία και να θες να κάτσεις σπίτι. Όπως και να έχει, το σώμα σου και ο εγκέφαλός σου σού λένε ξεκάθαρα: low battery!

«Οι εσωστρεφείς συνήθως βρίσκουν τις κοινωνικές συναναστροφές αγχωτικές και κουραστικές. Ξεκινούν με μια πλήρως φορτισμένη μπαταρία κοινωνικής δικτύωσης, αλλά αυτή εξαντλείται γρήγορα. Οι εξωστρεφείς είναι το αντίθετο. Παρευρίσκονται σε μια εκδήλωση και μπορεί η μπαταρία τους να είναι άδεια και παρόλα αυτά καταφέρνουν να φορτίσουν με την ώρα».

μπαταρία

Ποιες είναι οι συνέπειες την ψυχική σου υγεία;

«Αν αφήνετε συνεχώς να αδειάζει η μπαταρία σας, αυτό μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες. Μπορεί να σας οδηγήσει στο να αποσυρθείτε από κοινωνικές δραστηριότητες, να έχετε λιγότερη ανθρώπινη επαφή και να γίνετε μοναχικοί… Η απώλεια της σύνδεσης με τους άλλους ανθρώπους μπορεί να επηρεάσει την αυτό-εκτίμηση και την αυτοπεποίθησή σας! Είναι εύκολο να αποκτήσετε αρνητική διάθεση, αυξανόμενο άγχος και κατάθλιψη. Το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να είναι η κοινωνική εξουθένωση, η οποία – όπως και η επαγγελματική εξουθένωση – μπορεί να έχει σοβαρές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις», υποστηρίζει η Dr Jade Thomas.

 Άλλα συμπτώματα που μπορεί να υποδηλώνουν  πως η μπαταρία σου βρίσκεται στο κόκκινο, είναι να αισθάνεσαι κουρασμένη συνέχεια, να έχεις πονοκεφάλους, να πονάει η πλάτη σου, να είσαι ευερέθιστη, να παθαίνεις insomnia, να αισθάνεσαι μια σύγχυση χωρίς να ξέρεις τον λόγο.

μπαταρία

Πώς επαναφορτίζουμε;

Υπάρχουν μερικά κόλπα τα οποία σε βοηθούν να «επαναφορτίσεις» και να είσαι κοινωνικά μάχιμη! Σε μια εποχή όπου όλοι δουλεύουμε ώρες, κολλάμε στην κίνηση και ταυτόχρονα προσπαθούμε να χωρέσουμε κάπου την προσωπική και κοινωνική μας ζωή, είναι φυσικό να πρέπει να προγραμματιστούμε! Με λίγα λόγια, κάνε τα πλάνα σου μέσα στη βδομάδα για το πότε θες να βγεις! Η γυμναστική- όσο κι αν σου φαντάζει βουνό να κάνεις- είναι επίσης ένας τρόπος να γεμίσεις ενέργεια. Επιπλέον, επέτρεψε στον εαυτό σου να ξεκουραστεί χωρίς ενοχές και την πεποίθηση ότι πρέπει να κάνεις κάτι συγκεκριμένο. Τέλος, πολύ σημαντικό είναι να αφήσεις λίγο στην άκρη το κινητό σου και να θέσεις όριο στους άλλους όταν αισθάνεσαι ότι …άντεξες αρκετή επικοινωνία!

«Ο καθένας είναι διαφορετικός και χαλαρώνει με διαφορετικούς τρόπους, αλλά θα μπορούσε να βοηθήσει ένα ζεστό μπάνιο, μία επίσκεψη στο γυμναστήριο, να ασχοληθείτε με κάτι καλλιτεχνικό, να παίξετε ένα μουσικό όργανο, να πάτε μια βόλτα και  να κάνετε γιόγκα ή Tai Chi, για παράδειγμα. Μάθετε μερικές τεχνικές χαλάρωσης και ασκήσεις αναπνοής που μπορείτε να κάνετε οπουδήποτε, οποιαδήποτε στιγμή και μπορούν να σας βοηθήσουν να ηρεμήσετε και να σας φέρουν στην παρούσα στιγμή – για παράδειγμα, διαφραγματική αναπνοή».

Και μην ξεχνάς! Φορτίζεις συνέχεια το κινητό και τις συσκευές σου.  Γιατί παραμελείς να «φορτίσεις» εσένα;

μπαταρία

Διαβάστε επίσης: Πως θα προστατέψεις την ψυχική σου υγεία στο διαδίκτυο

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!