Είτε σε ενθουσιάζει η ιδέα είτε όχι, το Metaverse είναι εδώ για να μείνει. Μπορεί να μην το έχεις ακόμα στη ζωή σου όμως στο μέλλον θα κυκλοφορείς σαν να πηγαίνεις βόλτα στη γειτονιά σου, θα γνωρίζεις κόσμο, θα ψωνίζεις, θα μπορείς να πηγαίνεις σε events και συναυλίες.

Αυτό που ίσως δεν έχουμε σκεφτεί, είναι τα πλεονεκτήματα που μπορεί να προσφέρει το Metaverse στην ψυχική μας υγεία!  Πολλοί ειδικοί υγείας φαίνονται ενθουσιασμένοι με το γεγονός ότι ίσως το Metaverse προσφέρει πιο εύκολη πρόσβαση σε όλους σε προγράμματα ψυχικής υγείας- ένα τεράστιο πρόβλημα της εποχής από το οποίο δεν θα γλιτώσουμε εύκολα. Αυτή τη στιγμή η πρόσβαση σε υπηρεσίες που βοηθούν την ψυχική υγεία είναι πολύ περιορισμένη κι αυτό ανησυχεί τους απανταχού ειδικούς. Σε αυτό παίζουν σημαντικό ρόλο οι μειώσεις στους κρατικούς προϋπολογισμούς για θέματα ψυχικής υγείας, το μεγάλο κόστος για  να πάει κανείς σε ψυχολόγο, η ελάχιστη ενημέρωση, η μείωση προσωπικού στις δομές κα.

Metaverse

«Η τεχνολογική ανάπτυξη έχει δώσει χώρο στο να αναπτυχθούν εναλλακτικές μέθοδοι παρέμβασης, που είναι πιο οικονομικές και ευέλικτες στο να μειώσουν τα συμπτώματα διαφόρων ψυχικών διαταραχών»,  αναφέρει η ψυχολόγος Βασιλική Γκόφα που κάνει τη διδακτορική διατριβή της στην Private Therapy Clinic. «Έρευνες έχουν δείξει πως η προηγμένη τεχνολογία του Virtual Reality είναι πιο αποτελεσματική από κλασικές θεραπείες για ένα φάσμα νοσημάτων όπως είναι η κατάθλιψη, η κούραση και ο πόνος».

Το King’s College του Λονδίνου εξέδωσε παρόμοιο πόρισμα εξετάζοντας τα αποτελέσματα της VR θεραπείας για ασθένειες όπως η ψύχωση, διατροφικές διαταραχές και κατάθλιψη. «Η εικονική πραγματικότητα παρουσιάζει μια συναρπαστική ευκαιρία να παρέμβουμε ή να αποτρέψουμε ψυχικές ασθένειες σε παιδιά και νέους, μέσω της απήχησής της στη νεότερη γενιά, του ότι μεταφέρεται εύκολα το VR και της οικονομικής αποδοτικότητάς της και του γεγονότος ότι μπορούμε να εκπαιδεύσουμε μη επαγγελματίες για την παροχή θεραπείας υποβοηθούμενης εικονικής πραγματικότητας», είπε η Σύμβουλος και κλινική ψυχολόγος Dr Lucia Valmaggia, η οποία διευθύνει  το εργαστήριο. «Στόχος μας είναι η εικονική πραγματικότητα να χρησιμοποιείται τακτικά έξω από την κλινική, στα σχολεία και στο σπίτι».

Metaverse

Το zoom και οι τηλεφωνικές συνεδρίες έδωσαν μια λύση κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όμως το VR είναι το παραπάνω βήμα σε μια πιο εύκολη πρόσβαση σε βοήθεια, δίνοντας λύση σε όσους δεν μπορούν να παρευρεθούν αυτοπροσώπως στις συνεδρίες τους. «Εάν χρησιμοποιηθεί σωστά, το metaverse θα μπορούσε να είναι ένας καινούργιος τρόπος προσφοράς υποστήριξης που θα σπάσει τα όρια στην παροχή θεραπείας λόγω περιορισμών τοποθεσίας και χρόνου. Για παράδειγμα, για ανθρώπους που πάσχουν από αγοραφοβία ή άγχος, είναι μια τέλεια ευκαιρία να μιλήσουν με κάποιον θεραπευτή χωρίς να χρειαστεί να περάσουν από το άγχος της μετακίνησης», λέει η Dr Rachael Molitor, ψυχολόγος συμπεριφοράς και λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Κόβεντρι.

Υπάρχουν πολλά στάδια που πρέπει να εξεταστούν πριν τρέξουμε με ανοιχτές αγκάλες να υποδεχτούμε το Virtual Reality, όμως τουλάχιστον στον τομέα της ψυχικής υγείας υπάρχουν ελπιδοφόρες έρευνες που ίσως βοηθήσουν στην κατεύθυνση προς ένα καλύτερο μέλλον όπου οι ψυχικές παθήσεις θα αντιμετωπίζονται πιο άμεσα και αποτελεσματικά.

Metaverse
Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!