Οι κρίσεις πανικού είναι ξαφνικές, έντονες εκρήξεις φόβου, πανικού ή άγχους. Είναι συντριπτικά και έχουν σωματικά καθώς και συναισθηματικά συμπτώματα.

Εάν πάθετε κρίση πανικού, μπορεί να αντιμετωπίσετε δυσκολία στην αναπνοή, να έχετε έντονη εφίδρωση, να τρέμετε και να νιώσετε την καρδιά σας να χτυπάει δυνατά.

Μερικοί άνθρωποι θα βιώσουν επίσης πόνο στο στήθος και ένα αίσθημα απομάκρυνσης από την πραγματικότητα ή τον εαυτό τους κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού, κάτι που μπορεί να τους κάνει να πιστεύουν ότι έχουν καρδιακή προσβολή. Άλλοι ανέφεραν ότι αισθάνονται σαν να παθαίνουν εγκεφαλικό.

Το Diagnostic and Statistical Manual of Mental Health Disorders, Fifth Edition (DSM-5) ορίζει την κρίση πανικού ως «ένα απότομο κύμα έντονου φόβου ή δυσφορίας». Τείνουν να ξεκινούν χωρίς προειδοποίηση και τα συμπτώματα κορυφώνονται μέσα σε λίγα λεπτά.

Οι κρίσεις πανικού μπορεί να είναι τρομακτικές και μπορεί να σας χτυπήσουν γρήγορα. Ακολουθούν 5 στρατηγικές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να προσπαθήσετε να σταματήσετε ή να διαχειριστείτε τις κρίσεις πανικού. Κάποιες μπορεί να σας βοηθήσουν αυτή τη στιγμή, ενώ άλλες μπορούν να σας βοηθήσουν μακροπρόθεσμα.

Πώς θα αντιμετωπίσετε τις κρίσεις πανικού

Αναγνωρίστε ότι έχετε κρίση πανικού

Αναγνωρίζοντας ότι πάθετε κρίση πανικού αντί για καρδιακή προσβολή, μπορείτε να υπενθυμίσετε στον εαυτό σας ότι αυτό είναι προσωρινό, θα περάσει και ότι είστε εντάξει. Προσπαθήστε να αφήσετε στην άκρη τον φόβο ότι μπορεί να πεθάνετε ή ότι πλησιάζει η επικείμενη καταστροφή, και οι δύο φόβοι είναι μόνο συμπτώματα κρίσεων πανικού. Αυτό μπορεί να σας επιτρέψει να εστιάσετε σε άλλες τεχνικές για να μειώσετε τα συμπτώματά σας.

Χρησιμοποιήστε βαθιά αναπνοή

Ενώ ο υπεραερισμός είναι ένα σύμπτωμα κρίσεων πανικού που μπορεί να αυξήσει τον φόβο, η βαθιά αναπνοή μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα πανικού κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού. Προσπαθήστε να εστιάσετε στο να πάρετε μια βαθιά αναπνοή από τη μύτη σας, νιώθοντας τον αέρα να γεμίζει αργά το στήθος και την κοιλιά σας. Στη συνέχεια εκπνεύστε αργά από το στόμα σας και νιώστε τον αέρα να φεύγει από το σώμα σας. Εισπνεύστε από τη μύτη σας μετρώντας το 4, κρατήστε το για 1 δευτερόλεπτο και μετά εκπνεύστε από τη μύτη σας για 4 δευτερόλεπτα.

κρίσεις

Κλείστε τα μάτια σας

Μερικές κρίσεις πανικού προέρχονται από ερεθίσματα που σας κατακλύζουν. Εάν βρίσκεστε σε ένα περιβάλλον με γρήγορο ρυθμό με πολλά ερεθίσματα, αυτό μπορεί να τροφοδοτήσει την κρίση πανικού σας. Για να μειώσετε τα ερεθίσματα, κλείστε τα μάτια σας κατά την κρίση πανικού. Αυτό μπορεί να αποκλείσει τυχόν επιπλέον ερεθίσματα και να διευκολύνει την εστίαση στην αναπνοή σας.

Χρησιμοποιήστε τεχνικές μυϊκής χαλάρωσης

Η μυϊκή ένταση είναι ένα σύμπτωμα του άγχους και οι τεχνικές μυϊκής χαλάρωσης μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της έντασης και στην προώθηση της χαλάρωσης κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης. Η προοδευτική μυϊκή χαλάρωση στοχεύει στην απελευθέρωση της έντασης σε μια ομάδα μυών τη φορά για να χαλαρώσει ολόκληρο το σώμα.

Όπως και η βαθιά αναπνοή, οι τεχνικές μυϊκής χαλάρωσης μπορούν να σας βοηθήσουν να σταματήσετε την κρίση πανικού, ελέγχοντας την απόκριση του σώματός σας όσο το δυνατόν περισσότερο.

Φανταστείτε ένα ήρεμο μέρος

Το μέρος που οραματίζεστε θα πρέπει να είναι ήσυχο, ήρεμο και χαλαρωτικό και όχι κάποιος δρόμος της Νέας Υόρκης ή του Χονγκ Κονγκ, ανεξάρτητα από το πόσο αγαπάτε τις πόλεις στην πραγματική ζωή.

Photo Credits: Shutterstock

Διαβάστε επίσης:

Υπέρ-ανάλυση: Μια ψυχολόγος σε βοηθάει να το ξεπεράσεις και να σταματήσεις να ταλαιπωρείς το μυαλό σου

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!