Η κατάθλιψη δεν είναι απλώς μια σύντομη περίοδος όπου νιώθετε λυπημένες ή καταβεβλημένες για κάτι. Είναι μια σοβαρή διαταραχή διάθεσης, που μπορεί να επηρεάσει την καθημερινή σας ζωή. Και δεν είναι πάντα εύκολο να την αναγνωρίσετε ή να την αντιμετωπίσετε. Μπορεί ακόμη και να μην συνειδητοποιήσετε ότι αντιμετωπίζετε κατάθλιψη μέχρι να βιώσετε τα συμπτώματα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.

Αν και μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε, οι γυναίκες βιώνουν κατάθλιψη σχεδόν διπλάσια από τους άνδρες. Επίσης, οι γυναίκες τείνουν να βιώνουν την κατάθλιψη διαφορετικά από τους άνδρες.

Ορισμένα από τα πιο κοινά συμπτώματα κατάθλιψης στις γυναίκες περιλαμβάνουν:

  • Μη απόλαυση των ίδιων χόμπι ή ενδιαφερόντων που απολαμβάνατε στο παρελθόν, ή μη απόκτηση της ίδιας ικανοποίησης από αυτές τις δραστηριότητες
  • Δυσκολία συγκέντρωσης για πολύ καιρό
  • Τακτική απώλεια όρεξης
  • Ανεξήγητη απώλεια βάρους
  • Αίσθημα αδυναμίας ή εξάντλησης χωρίς σαφή αιτία
  • Υπερβολικό αίσθημα ενοχής
  • Αίσθημα ότι δεν αξίζετε τίποτα ή ότι είστε ανεπαρκής
  • Άγχος ή ευερεθιστότητα
  • Απώλεια αισιοδοξίας για το μέλλον
  • Κλάμα χωρίς συγκεκριμένο λόγο
  • Δυσκολία στον ύπνο τη νύχτα
  • Δραματικές αλλαγές διάθεσης
  • Σκέψεις για τον θάνατο

Η διαφορά μεταξύ κατάθλιψης σε άνδρες και γυναίκες μπορεί να περιλαμβάνει τα εξής:

Συμπτώματα:

  • Γυναίκες: Συχνά βιώνουν συναισθηματικά συμπτώματα, όπως έντονο αίσθημα ενοχής, χαμηλή αυτοεκτίμηση, και υπερβολική ανησυχία. Μπορεί επίσης να βιώσουν δυσκολία στον ύπνο, αλλαγές στην όρεξη και σοβαρές συναισθηματικές μεταπτώσεις.
  • Άνδρες: Συχνά εκδηλώνουν κατάθλιψη με πιο φυσικά ή σωματικά συμπτώματα, όπως κόπωση, αλλαγές στο βάρος ή την όρεξη, και μπορεί να αναπτύξουν εθισμούς ή επιθετικότητα ως τρόπο έκφρασης των συναισθημάτων τους.

Διαχείριση και Αντίκτυπος:

  • Γυναίκες: Τείνουν να αναζητούν υποστήριξη πιο συχνά και να εκφράζουν τα συναισθήματά τους. Επηρεάζονται συχνά από ορμονικές αλλαγές, όπως η περίοδος ή η εγκυμοσύνη, οι οποίες μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα.
  • Άνδρες: Μπορεί να δυσκολεύονται να ζητήσουν βοήθεια και να καταπνίγουν τα συναισθήματά τους. Η κατάθλιψη στους άνδρες συχνά εκδηλώνεται με επιθετικότητα ή με κοινωνική απομόνωση.

Σχέσεις και Επαγγελματική Ζωή:

  • Γυναίκες: Η κατάθλιψη μπορεί να επηρεάσει τις σχέσεις και την οικογενειακή ζωή, με αποτέλεσμα οι γυναίκες να αναφέρουν αυξημένα προβλήματα στις προσωπικές τους σχέσεις.
  • Άνδρες: Η κατάθλιψη μπορεί να επηρεάσει την επαγγελματική ζωή, με τους άνδρες να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη πίεση για να αποδώσουν και να αντεπεξέλθουν στις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις.

Η κατανόηση αυτών των διαφορών μπορεί να βοηθήσει στην αναγνώριση και τη σωστή αντιμετώπιση της κατάθλιψης ανάλογα με το φύλο.

κατάθλιψη

Ποιά είναι τα πιθανά αίτια που προκαλούν κατάθλιψη στις γυναίκες

Η κατάθλιψη στις γυναίκες μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, συχνά με συνδυασμό βιολογικών, ψυχολογικών και κοινωνικών στοιχείων. Ορισμένα κοινά αίτια περιλαμβάνουν:

  1. Ορμονικές Αλλαγές: Οι διακυμάνσεις στις ορμόνες, όπως αυτές που βιώνονται κατά τη διάρκεια της περιόδου, της εγκυμοσύνης, της λοχείας και της εμμηνόπαυσης, μπορούν να συμβάλλουν στην κατάθλιψη. Καταστάσεις όπως η προεμμηνορροϊκή δυσφορική διαταραχή (PMDD) ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.
  2. Γενετικοί Παράγοντες: Το οικογενειακό ιστορικό κατάθλιψης ή άλλων διαταραχών διάθεσης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης κατάθλιψης. Η γενετική προδιάθεση παίζει ρόλο στην επιρροή της ψυχικής υγείας.
  3. Τραύματα και Κακοποίηση: Η εμπειρία τραυματικών γεγονότων, όπως σωματική, συναισθηματική ή σεξουαλική κακοποίηση, μπορεί να έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στην ψυχική υγεία και να συμβάλει στην κατάθλιψη.
  4. Άγχη Ζωής: Σημαντικές αλλαγές ή στρες στη ζωή, όπως διαζύγιο, απώλεια εργασίας, οικονομικά προβλήματα ή θάνατος αγαπημένου προσώπου, μπορεί να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν τα συμπτώματα κατάθλιψης.
  5. Χρόνιες Ασθένειες: Συνεχιζόμενα προβλήματα υγείας ή χρόνιες καταστάσεις, όπως ο διαβήτης, οι καρδιοπάθειες ή οι αυτοάνοσες διαταραχές, συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης.
  6. Κοινωνική Απομόνωση: Η έλλειψη κοινωνικής υποστήριξης, η μοναξιά ή οι δυσκολίες στις προσωπικές σχέσεις μπορούν να συμβάλουν στην κατάθλιψη.
  7. Αυτοεκτίμηση και Εικόνα Σώματος: Η αρνητική αυτοαντίληψη ή η προβληματική εικόνα σώματος μπορεί να επηρεάσουν την ψυχική υγεία και να οδηγήσουν σε κατάθλιψη.

Πώς να αντιμετωπίσετε την κατάθλιψη

Η παρακολούθηση από έναν σύμβουλο ψυχικής υγείας ή ψυχοθεραπευτή μπορεί να προσφέρει ένα ασφαλές κανάλι για τα συναισθήματά σας όταν βιώνετε κατάθλιψη. Η δυνατότητα να περιγράφετε τα συμπτώματά σας και να εντοπίζετε τα αίτια της κατάθλιψης στη ζωή σας μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε πώς να ανταποκριθείτε πιο θετικά και να το ξεπεράσετε πιο γρήγορα. Η συζήτηση με κάποιον για τα συναισθήματα ενοχής ή ντροπής, που έχετε μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αποφυγή επιδείνωσης των καταθλιπτικών συμπτωμάτων.

Η καθημερινή έκθεση στο ηλιακό φως για τουλάχιστον 30 λεπτά μπορεί να βοηθήσει στην κατάθλιψη που προκύπτει από εποχιακές αλλαγές του καιρού. Η έρευνα δείχνει ότι η έλλειψη βιταμίνης D από τον ήλιο ή άλλες πηγές μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κατάθλιψης.

Η τακτική άσκηση και η υγιεινή διατροφή μπορούν επίσης να βελτιώσουν τη διάθεσή σας και να μειώσουν τη σοβαρότητα των καταθλιπτικών συμπτωμάτων. Εάν το άγχος προκαλεί κατάθλιψη, δραστηριότητες που σας βοηθούν να νιώσετε ήρεμοι, όπως ο διαλογισμός ή η γιόγκα, μπορούν να ανακουφίσουν ορισμένα συμπτώματα κατάθλιψης.

Η συναναστροφή σας με υγιείς και θετικούς ανθρώπους είναι ιδιαίτερα σημαντική για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης. Εάν οι φίλοι, τα μέλη της οικογένειας ή ακόμα και οι συνάδελφοί σας προκαλούν άγχος ή επιδεινώνουν τα καταθλιπτικά συμπτώματα, σκεφτείτε να περάσετε λιγότερο χρόνο με αυτούς τους ανθρώπους ή να τους αφαιρέσετε από τη ζωή σας εντελώς. Η οικογενειακή και κοινωνική υποστήριξη είναι κρίσιμη για την αποτελεσματική διαχείριση της κατάθλιψης.

κατάθλιψη

Μιλήστε με τον γιατρό σας

Ορισμένες φορές, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής ή η περιορισμένη έκθεση σε άτομα ή καταστάσεις που σας προκαλούν άγχος δεν είναι αρκετές για να ανακουφίσουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν η κατάθλιψη προκαλείται από χημική ανισορροπία ή οικογενειακή γενετική προδιάθεση.

Εάν έχετε προσπαθήσει να αλλάξετε τη ζωή σας ή να μειώσετε τους παράγοντες άγχους και τα συμπτώματα δεν έχουν εξαφανιστεί, επισκεφθείτε τον γιατρό σας ή προγραμματίστε μια συνάντηση με σύμβουλο ψυχικής υγείας ή ψυχοθεραπευτή.

Μπορεί να χρειαστεί να πάρετε αντικαταθλιπτικά φάρμακα αν τα συμπτώματά σας είναι σοβαρά ή καταθλιπτικά. Η λήψη φαρμάκων δεν είναι απλώς η εύκολη λύση. Σε πολλές περιπτώσεις, τα φάρμακα είναι απαραίτητα και θα σας βοηθήσουν να κερδίσετε πολύτιμο χρόνο. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε την καθημερινότητά σας χωρίς να αισθάνεστε ότι τα καταθλιπτικά συμπτώματα επηρεάζουν τη ζωή σας και τις σχέσεις σας.

Photo Credits: Shutterstock

Διαβάστε επίσης:

Αλκοολισμός: Οι 4 ερωτήσεις που κάνουν οι γιατροί για να αποκαλύψουν αν κάποιος έχει εθιστεί στο αλκοόλ – Κάνε το τεστ

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!