Να ζει κανείς ή να μη ζει; Να πανικοβληθώ ή να μην πανικοβληθώ; Να διαχειριστώ μόνη μου τον πανικό και το άγχος μου ή μια φορά στο τόσο να βοηθηθώ με ένα ηρεμιστικό χάπι; Να πάρω μια ψαρόβαρκα να ησυχάσω ή όχι;
Όσο χιούμορ και να κάνουμε, η αλήθεια είναι πως η γενιά μας έχει τα ηρεμιστικά χάπια για καραμέλες. Η γενιά Z και οι Millenials είναι οι γενιές των Xanax και των Lexotanil καθώς η χρήση τους αυξήθηκε τις τελευταίες 2 δεκαετίες κατά 40%. Φυσικά αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι πλέον αντιμετωπίζουμε πιο αποτελεσματικά τα θέματα ψυχικής υγείας και υπάρχει καλύτερη ενημέρωση. Έπειτα είμαστε και η γενιά της εύκολης λύσης ορισμένες φορές… «Αφού υπάρχει μια εύκολη λύση για όλα, γιατί να μην την ακολουθήσω;»
Ας τα πάρουμε από την αρχή.
Πότε να πάρω χάπια;
Για όσους υποφέρουν από αγχώδεις διαταραχές, τα αγχολυτικά είναι ένα φρένο στην ξέφρενη πορεία του άγχους. Παρόλα αυτά, δεν είναι η λύση- ή καλύτερα είναι η στιγμιαία λύση. Κανένα ηρεμιστικό δεν μπορεί να πάρει τη θέση του ειδικού. Επίσης, η συχνή και χωρίς τη συμβουλή του γιατρού, χρήση τους, μπορεί να οδηγήσει στα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά για τα οποία προορίζονται. Εάν παρατηρήσεις πως το άγχος σε εμποδίζει σε βασικές καθημερινές σου λειτουργίες κι έχεις έντονα σωματικά συμπτώματα, τότε μίλησε με κάποιον ειδικό που θα σε συμβουλέψει.
Βοηθούν στον ύπνο;
Πολλές φορές το άγχος φέρνει αϋπνίες και οι αϋπνίες άγχος. Είναι καλύτερο να χορηγηθούν ηρεμιστικά ή υπνωτικά χάπια στην αρχή του προβλήματος ώστε η αϋπνία να μη γίνει χρόνια. Σημαντικό είναι να ρυθμίσει κάποιος γιατρός τη δόση κι όχι να καταναλώνονται αυθαίρετα.
Τα ηρεμιστικά θα μου προκαλέσουν εξάρτηση;
Ναι! Εάν τα παίρνεις χωρίς ιατρική επίβλεψη και με το παραμικρό, είναι πολύ πιθανό να εθιστείς. Και ότι μας προκαλεί εξάρτηση, μας προκαλεί μετά και σύνδρομο στέρησης πχ αυξημένη ανησυχία, εκνευρισμό, αϋπνία, διέγερση, τρέμουλο, μυϊκές κράμπες, μέχρι και σπασμούς. Μία λύση είναι η σταδιακή μείωση της δόσης του φαρμάκου σύμφωνα με τις συμβουλές του γιατρού σου!
Έχουν παρενέργειες;
Όλα τα χάπια έχουν παρενέργειες. Αν κοιτάξεις πίσω από τη συσκευασία του ντεπόν, θα δεις πως μέσα σε αυτές είναι ο αιφνίδιος θάνατος! Η πιο συχνή παρενέργεια είναι η υπνηλία. Επιπλέον μπορούν να επηρεάσουν τη μνήμη, να προκαλέσουν ξηροστομία, πονοκέφαλο, βαρύ κεφάλι ή και δερματικά εξανθήματα. Σημαντική σημείωση: επηρεάζουν επίσης τη συγκέντρωση και το αντανακλαστικό της αποφυγής του κινδύνου, γι αυτό όσοι τα λαμβάνουν, είναι καλό να μην οδηγούν.
Γενικά τα ηρεμιστικά χάπια εξαιτίας της αλόγιστης χρήσης τους, έχουν δαιμονοποιηθεί λίγο. Δεν είναι το χειρότερο πράγμα στον κόσμο να τα χρειαστείς, όμως πάντοτε πρέπει να μιλάς με κάποιον ειδικό και να μην παίρνεις άκριτα φάρμακα που ίσως δεν χρειάζεσαι!
Διάβασε ακόμα: Γιατί όταν μια γυναίκα πονάει αποδίδεται πρωτίστως σε ψυχολογικά αίτια;