Εδώ και μέρες ακούμε για τον επικείμενο χιονιά που θα επισκεφθεί τη χώρα μας – και σήμερα, voilà! H Δευτέρα ήρθε ντυμένη στα λευκά κι εμείς δεν μπορούμε να κρύψουμε τον ενθουσιασμό μας!

Γιατί όμως μας αρέσει τόσο πολύ το χιόνι; Εδώ και μερικές μέρες έχουν κάνει την εμφάνισή τους οι κάπως cringe ατάκες «Επιτέλους, θα δούμε άσπρη μέρα!», και άλλες παρόμοιες, δημιουργώντας παρόλα αυτά ένα ευχάριστο κλίμα προσμονής του χιονιά. Αν και οι χιονοκαταιγίδες είναι ένα επικίνδυνο φαινόμενο που μπορεί να κοστίσουν ζωές, η πρώτη αντίδραση των περισσότερων ανθρώπων είναι να χαρούν κι όχι να σκεφτούν τρόπους προφύλαξης. Η αντίδραση αυτή έχει ρίζες στην ψυχολογία μας.

 «Οι χιονοθύελλες είναι ένα σπάνιο μείγμα διέγερσης, φόβου και δύναμης, αλλά και ομορφιάς», εξηγεί ο κλινικός ψυχολόγος John Mayer, Ph.D. «Φυσικά φαινόμενα όπως αυτό είναι εκτός του ελέγχου μας και μας επηρεάζουν με έναν πολύ ξεχωριστό τρόπο καθώς μας διεγείρουν ψυχολογικά».

Το χιόνι είναι άμεσα συνδυασμένο με αναμνήσεις των παιδικών μας χρόνων και με το παιχνίδι, δηλαδή με καταστάσεις  που η καθημερινότητα μπαίνει λίγο on hold και ζούμε ξέγνοιαστες στιγμές. Επιπλέον συνήθως συνδέεται με το γεγονός ότι δεν είχαμε σχολείο όταν χιόνιζε!

Ουσιαστικά, οι μεγάλες χιονοθύελλες επεμβαίνουν στην ρουτίνα μας— πρέπει να πάρουμε προμήθειες, όπως κρασί (Τι; Να μην κάνουμε ατμόσφαιρα;)—και μπορεί να χαλαρώσουμε στον χώρο μας για λίγο, πέρα από τις καθημερινές υποχρεώσεις μας. Το πιο βασικό είναι ότι λείπουμε από τη δουλειά λόγω καιρικών συνθηκών κι όχι λόγω προσωπικής επιλογής. Αυτό, όσο περίεργο κι αν ακούγεται, υποσυνείδητα λειτουργεί ως παράγοντας χαλάρωσης. Επιπλέον, ο ενθουσιασμός μπορεί να είναι πραγματικά ψυχολογικά διεγερτικός για εμάς, λέει η ψυχολόγος Erika Martinez.

χιόνι

Ο κλινικός ψυχολόγος Sandi Mann αναφέρει πως σε έρευνα του ίδιου για το Πανεπιστήμιο του Lancashire, παρατήρησε πως το χιόνι δημιουργεί «chill vibes», δηλαδή χαλαρώνει και διώχνει το στρες. Πολλοί που συμμετείχαν στο πείραμα, δήλωσαν ότι έχουν το αίσθημα της πληρότητας και της χαράς. Το ίδιο αίσθημα χαλάρωσης βίωσαν οι συμμετέχοντες και με τη βροχή όμως το συναίσθημα που τη συνόδευε ήταν η μελαγχολία και όχι τόσο η προσμονή.

Ο Mann αναφέρει: «Το χιόνι είναι η φυσική ουσία (μαζί με την άμμο) που συνδέεται με την παιδική μας ηλικία και τις αναμνήσεις από τότε. Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται “συναισθηματική μνήμη” που σημαίνει ότι οι αναμνήσεις μας ίσως δεν αποτυπώνονται στον εγκέφαλό μας σαν φωτογραφία αλλά σαν συναίσθημα. Έτσι, όταν θυμόμαστε κάποιο περιστατικό, ανακαλούμε και το συναίσθημα που το συνόδευε. Σαν ενήλικες μπαίνουμε σε καλούπια κάθε μέρα κάνοντας αυτό που περιμένει η κοινωνία. Έχουμε πρόγραμμα, δουλειές, υποχρεώσεις, σκοτούρες. Το χιόνι σηματοδοτεί ένα μικρό διάλειμμα σε όλο αυτό ενώ μας επιτρέπει να βγάλουμε το παιδί από μέσα μας. Ουσιαστικά είναι μια συνθήκη κατά την οποία μπορούμε να αφήσουμε για λίγο τον σοβαρό μας εαυτό και να διασκεδάσουμε πάλι σαν παιδιά».

Οπότε το ηθικό δίδαγμα είναι να απολαύσουμε όσο μπορούμε αυτή τη χιονοκαταιγίδα και να επωφεληθούμε από το ψυχικό boost που μας προσφέρει αυτό το μικρό κι ευχάριστο διάλειμμα από την καθημερινότητα!

Διάβασε επίσης: Το Σύνδρομο της “Ψεύτικης Ελπίδας”: Μήπως πάσχεις κι εσύ από αυτό;

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!