Το κίνημα body positivity άνοιξε τον δρόμο της αυτοπεποίθησης στις γυναίκες και τις βοήθησε να νιώθουν άνετα με το σώμα τους. Από το 2012, οι γυναίκες αντιτάσσονται στα σώματα τύπου Barbie. Στο επίκεντρο του κινήματος βρίσκεται η ιδέα ότι δεν υπάρχει ένας τύπος ή ένα πρότυπο ομορφιάς, αλλά ότι, αντιθέτως, όλα τα σώματα είναι όμορφα. Ενώ οι διαφημίσεις μεγάλων brands καλλυντικών μας υπενθυμίζουν να αγαπάμε τον εαυτό μας και το δέρμα μας και να αποδεχόμαστε το DNA του σωματότυπού μας. Ως γυναίκα και ως μητέρα μιας κόρης, νιώθω ανακουφισμένη που επιτέλους τα κορίτσια παίρνουν το σωστό μήνυμα. Υπάρχουν τόσοι πολλοί διαφορετικοί σωματότυποι και γενετικές διαφορές μεταξύ όλων μας και η καθεμιά μας είναι όμορφη εξαιτίας αυτών των διαφορών.
Το κίνημα ενδυνάμωσε τις γυναίκες βοηθώντας τες να μιλούν θετικά για τον εαυτό τους, να έχουν αυτοεκτίμηση, ενώ μείωσε το άγχος, την κατάθλιψη και τις διατροφικές διαταραχές που καταδυνάστευαν τη δική μου γενιά. Χωρίς μη ρεαλιστικά πρότυπα τελειότητας, οι γυναίκες μαθαίνουν να αγαπούν αυτό που είναι. Πώς όμως ταιριάζει το κίνημα αυτό με την πλαστική χειρουργική;
Σύμφωνα με πρόσφατες επιστημονικές έρευνες, η θετική οπτική για το σώμα μας και η αυτοπεποίθηση συνδέονται με τις αισθητικές επεμβάσεις. Αν και δεν είναι γρήγορες λύσεις ούτε μπορούν να προσφέρουν ολική μεταμόρφωση, όταν γίνονται σωστά αποτελούν έναν τρόπο για να βελτιώσουμε ό,τι δεν μας αρέσει ώστε να νιώθουμε καλά. Όλοι δικαιούμαστε να βλέπουμε στον καθρέφτη μας μια πιο ωραία εικόνα από αυτή με την οποία μας προίκισε η φύση, αλλά το πιο βασικό είναι να αναζητούμε το αρμονικό και όχι το τέλειο. Εάν θέλετε να ενισχύσετε την εμπιστοσύνη στον εαυτό σας και να νιώσετε καλύτερα, εκτός από το να δώσετε έμφαση στις δυνατότητές σας και να αγκαλιάσετε τις αδυναμίες σας, μπορείτε να κάνετε το βήμα που θα σας βοηθήσει να αισθανθείτε ακόμη πιο δυνατές.
Η εικόνα του εαυτού μας και η αυτοπεποίθηση
«Έχω μπροστά μου συνεχώς έναν καθρέφτη, που μ’ εμποδίζει ό,τι είναι πίσω του να δω. Δεν έχω δει ποτέ μου πιο μεγάλο ψεύτη και το χειρότερο, είναι όμοιος εγώ…». Φοίβος Δεληβοριάς
Υπάρχουν πολλά ζητήματα για τα οποία οι άνθρωποι επιλέγουν το νυστέρι. Είτε πρόκειται για την αντιμετώπιση μιας πάθησης είτε απλώς για τη βελτίωση της εμφάνισής τους, η πλαστική χειρουργική είναι δημοφιλής για διάφορους λόγους. Τώρα, υπάρχει ένας ακόμη: Σε μακροχρόνια μελέτη, ο Dr. Jürgen Margraf, καθηγητής Κλινικής Ψυχολογίας και Ψυχοθεραπείας στο Πανεπιστήμιο RUB (Ruhr University Bochum), σε συνεργασία με συναδέλφους του από το Πανεπιστήμιο της Βασιλείας ερεύνησε τις ψυχολογικές επιπτώσεις της πλαστικής χειρουργικής σε περίπου 550 ασθενείς. Στα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Clinical Psychological Science αναφέρεται ότι όσοι κάνουν μια πλαστική επέμβαση μπορεί να βιώσουν περισσότερη χαρά στη ζωή τους, υψηλότερη αίσθηση ικανοποίησης και μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση.
«Το αίσθημα αυτοεκτίμησης προκύπτει και σταθεροποιείται μέσα από εμπειρίες αναγνώρισης, επιβεβαίωσης, αγάπης ή θαυμασμού. Η ύπαρξη ή η απουσία αυτοπεποίθησης μπορεί να επηρεάσει τόσο τη διάθεση όσο και τη συμπεριφορά μας. Όταν κάποιος έχει αυτοπεποίθηση, εκφράζει πιο εύκολα υγιή συναισθήματα, όπως υπευθυνότητα, τόλμη, πρωτοβουλία, αξιοπρέπεια, αυτοέλεγχο, εσωτερική ισορροπία, ανθεκτικότητα στην κριτική, σεβασμό απέναντι στους άλλους, επιδίωξη στόχων, δυνατότητα επίλυσης προβλημάτων, ικανότητα να λέει ”όχι” και, κυρίως, αγάπη και φροντίδα του εαυτού», λέει ο ψυχολόγος Πάτροκλος Παπαδάκης.
Η Πλαστική, Επανορθωτική & Αισθητική Χειρουργική μπορεί να φέρει εκπληκτικά αποτελέσματα στην αρμονία της σωματικής διάπλασης ή των χαρακτηριστικών του προσώπου, να μειώσει ή να ελαχιστοποιήσει τα σημάδια της γήρανσης και να διορθώσει τις βλάβες και τις παραμορφώσεις των ιστών. Επιπλέον, οι αλλαγές που έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια στον τρόπο ζωής, όπως το ότι δίνουμε περισσότερη έμφαση στην υγιεινή διατροφή, γυμναζόμαστε και δεν μας ενδιαφέρει να μοιάσουμε με τα μοντέλα της Victoria’s Secret, έχουν οδηγήσει στο να αγαπάμε τον εαυτό μας λίγο περισσότερο και να επιζητούμε φυσικές και καλαίσθητες επεμβάσεις ή θεραπείες, που μας κάνουν να νιώθουμε ομορφότερα και να σχετιζόμαστε με τους άλλους καλύτερα. Όταν κάποιος αισθάνεται ωραία, η συμπεριφορά του εκπέμπει ακριβώς αυτό, ανεξάρτητα από τον σωματότυπό του.
«Η πλαστική χειρουργική δεν στοχεύει στο να φαινόμαστε όλοι ίδιοι, αλλά στο να αγκαλιάσουμε αυτό που μας κάνει μοναδικούς και όμορφους ως άτομα. Για κάποιους σημαίνει να τονίσουν κάτι για το οποίο είναι ήδη πολύ περήφανοι και για άλλους να βελτιώσουν κάτι που τους κάνει χαρούμενους. Δεν υπάρχει μία προσέγγιση που να ταιριάζει σε όλους και είμαστε εδώ ως γιατροί για να βοηθήσουμε αυτούς τους ασθενείς με το μοναδικό μας σύνολο δεξιοτήτων στο ταξίδι τους προς την υγεία και την ευεξία», εξηγεί ο Δημήτρης Συκιανάκης, ιατρός αντιγήρανσης-γεροντολόγος.
Η πλαστική χειρουργική βελτιωνει τη ζωή μας;
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Αμερικανικής Εταιρείας Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής, περισσότερες από 10 εκατομμύρια αισθητικές επεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν πέρυσι μόνο στις Η.Π.Α., ενώ στη δεύτερη θέση παγκοσμίως, πίσω από την Ταϊλάνδη, βρίσκεται η Ελλάδα στις κατά κεφαλήν μη επεμβατικές αισθητικές παρεμβάσεις, όπως προκύπτει από τις δόσεις των σχετικών προϊόντων που καταναλώνονται σε σχέση με τον πληθυσμό, σύμφωνα με στοιχεία της Allergan Aesthetics. Όταν η πλαστική χειρουργική χρησιμοποιείται για τη διόρθωση ενός προβλήματος που επηρεάζει την ψυχολογική και κοινωνική ευημερία του ατόμου, τα αποτελέσματα μπορεί να αλλάξουν τη ζωή του. Ακόμη κι όταν κάποιος είναι ήδη σχετικά ικανοποιημένος με την εμφάνισή του, αλλά θέλει απλώς να βελτιώσει μια συγκεκριμένη περιοχή, όπως το στήθος, η αισθητική χειρουργική μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερο επίπεδο αυτοπεποίθησης, υπερηφάνειας και ικανοποίησης.
Ωστόσο αυτό ισχύει για εκείνους που έχουν ρεαλιστικές προσδοκίες για τα αποτελέσματα μιας επέμβασης. Πολλαπλές μελέτες έχουν δείξει ότι η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών είναι ικανοποιημένη με τα αποτελέσματα της πλαστικής της επέμβασης και αναφέρει αύξηση σε αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση, ποιότητα ζωής και θετική εικόνα σώματος. Αναφέρουν, επίσης, μείωση της ντροπής και του άγχους για την εμφάνισή τους. Μερικές από τις πιο απαιτητικές διαδικασίες στις οποίες υποβάλλονται τα άτομα για να βελτιώσουν την εικόνα τους και να τονώσουν την αυτοεκτίμησή τους είναι:
• Αύξηση ή/και ανόρθωση στήθους
• Κοιλιοπλαστική
• Mommy makeover
• Lifting προσώπου
• Λιποαναρρόφηση
• Ρινοπλαστική
• Αποκατάσταση μαλλιών
• Γυναικομαστία
Οι γυναίκες αποτελούν την πλειονότητα, με 9,1 εκατομμύρια από τα 10 εκατομμύρια που έκαναν επεμβάσεις το 2021. «Ωστόσο είναι σημαντικό, πριν βελτιώσουμε ή αλλάξουμε τα χαρακτηριστικά που μας ενοχλούν με μία επέμβαση ή θεραπεία, να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε με συμπόνοια τον εαυτό μας», τονίζει ο ψυχολόγος.
Διάβασε τη συνέχεια στο Elle.gr