Το αίσθημα ότι πάμε να αρρωστήσουμε μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, όπως κόπωση, στρες, έλλειψη ύπνου ή ανεπαρκή διατροφή, αλλά ο κυριότερος παράγοντας που συνήθως παραβλέπουμε είναι το άγχος.

Το ρόλο παίζει το άγχος στο ανοσοποιητικό μας.

Το άγχος μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το ανοσοποιητικό σύστημα με πολλούς τρόπους:

  1. Καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος: Το χρόνιο άγχος προκαλεί αυξημένη έκκριση κορτιζόλης, μιας ορμόνης που καταστέλλει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα γίνεται λιγότερο ικανό να καταπολεμήσει λοιμώξεις και ιούς.
  2. Αυξημένη φλεγμονή: Το άγχος μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα φλεγμονής στον οργανισμό, η οποία συνδέεται με χρόνιες ασθένειες, όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης.
  3. Εξάντληση του ανοσοποιητικού: Το άγχος μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό με την πάροδο του χρόνου, κάνοντάς μας πιο ευάλωτους σε λοιμώξεις και ασθένειες.
  4. Διαταραχή στην παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων: Το χρόνιο άγχος μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων, που είναι ζωτικής σημασίας για την άμυνα του οργανισμού.
άγχος

Πώς θα καταστείλετε το άγχος

Η διαχείριση του άγχους μέσω ασκήσεων χαλάρωσης, σωματικής άσκησης και υγιεινού τρόπου ζωής μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος. Μπορείτε ωστόσο να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα με μερικές απλές στρατηγικές:

  1. Επαρκής ύπνος: Ο ποιοτικός ύπνος είναι βασικός για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού.
  2. Ισορροπημένη διατροφή: Προσπάθηστε να καταναλώνειτε τροφές πλούσιες σε βιταμίνες C, D και Ε, καθώς και σε ψευδάργυρο. Φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί και ψάρια βοηθούν.
  3. Συμπληρώματα διατροφής: Αν χρειαστεί, μπορείτε να πάρετε συμπληρώματα όπως βιταμίνη D ή ψευδάργυρο, αλλά καλό είναι να συμβουλευτείτε έναν γιατρό.
  4. Άσκηση: Η τακτική σωματική άσκηση ενισχύει το ανοσοποιητικό, αλλά αποφύγετε την υπερβολική άσκηση καθώς μπορεί να έχει αντίθετο αποτέλεσμα.
  5. Ενυδάτωση: Το νερό βοηθάει να λειτουργεί σωστά ο οργανισμός και να αποβάλλει τοξίνες.
  6. Μείωση του στρες: Προσπάθηστε να μειώσετε το άγχος μέσω χαλάρωσης, διαλογισμού ή άλλων δραστηριοτήτων που σας ευχαριστούν και σας γεμίζουν ενέργεια.

Εάν τα συμπτώματα χειροτερέψουν, καλό είναι να επικοινωνήσετε με γιατρό για συμβουλές.

Photo Credits: Shutterstock

Διαβάστε επίσης:

Μνήμη: Οι ειδικοί μας δίνουν συμβουλές για να τη βελτιώσουμε

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!