Ο καθορισμός στόχων είναι το κλειδί για την επίτευξη των ονείρων μας. Πώς όμως θέτουμε στόχους εφικτούς, ρεαλιστικούς και ξεκάθαρους; Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει να αποφεύγουμε εάν θέλουμε να πραγματοποιηθούν οι στόχοι μας. Δεν το λέμε εμείς, οι επιτυχημένοι άνθρωποι.
Τι δεν πρέπει να κάνεις όταν βάζεις στόχους
#1 Να ονειροπολείς
Όλοι ελπίζουμε για το καλύτερο. Αλλά το καλύτερο δεν έρχεται πάντα, και ακόμη και όταν συμβαίνει, συχνά δεν είναι με τον τρόπο που είχαμε φανταστεί.
Γι’ αυτό η εξιδανίκευση είναι ένα από τα κρίσιμα πράγματα που δεν κάνουν ποτέ οι επιτυχημένοι όταν βάζουν στόχους. Τα όνειρα μπορεί να σε βοηθήσουν να κάνεις εικόνα τι σου αρέσει να κάνεις ή ποιος θέλεις να είσαι. Αλλά όταν πρόκειται να θέσεις εφικτούς, προσγειωμένους στόχους σας, πρέπει να αφήσεις στην άκρη την ονειροπόληση. Κράτα τα όνειρα για τη φάση πριν το στόχο. Όταν θέτεις στόχους, οι ονειροπολήσεις θα σε παραπλανήσουν.
#2 Να παραείσαι αυθόρμητος
Εάν θέλεις να θέσεις στόχους που να έχουν πιθανότητες να επιτευχθούν, δεν μπορείς απλώς να ενεργείς αυθόρμητα χωρίς κανέναν προγραμματισμό. Δεν είναι ρεαλιστικό. Σίγουρα θα υπάρχουν ρίσκα που θα πάρεις αλλά ο αυστηρός προγραμματισμός μπορεί να σε σώσει από το γκρεμό. Οπότε αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να χωρίσεις το στόχο σε βήματα και κάθε φορά που θα πετυχαίνεις κάποιο επανεξετάζεις τα επόμενα.
#3 Να αγνοείς τα χρήματα
Ανεξάρτητα από το πόσο ξεκάθαρος είναι σε αυτό που θέλει, ένας επιτυχημένος άνθρωπος δεν διαγράφει ποτέ τα χρήματα από την εξίσωση. Κάνε στον εαυτό σου την ερώτηση «Τι θα έκανες αν τα χρήματα δεν ήταν πρόβλημα για εσένα» προκειμένου να ανακαλύψεις τι είναι αυτό που πραγματικά αγαπάς και θέλεις να κάνεις. Αλλά όταν το όνειρο φτάσει να γίνει στόχος πρέπει να είσαι ρεαλιστής με τα χρήματα που έχεις διαθέσιμα τώρα ή στο εγγύς μέλλον.
Ο καθορισμός στόχων χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το κόστος, το κρυφό κόστος και το πρόσθετο κόστος έκτακτης ανάγκης που θα μπορούσαν να προκύψουν είναι η σίγουρη συνταγή για πλήρη καταστροφή και απογοήτευση.
#4 Να θέτεις αόριστους στόχους
Όταν βάζεις στόχους, είναι σημαντικό να έχεις μια ξεκάθαρη ιδέα για το τι θέλεις. Οπότε ένας στόχος καριέρας «που να έχει πλάκα» είναι πολύ αφηρημένος και δεν θα σε οδηγήσει πουθενά συγκεκριμένα. Οπότε όταν βάζεις στόχους για την καριέρα ή την προσωπική σου ζωή, είναι σημαντικό να μην είσαι υπερβολικά ασαφείς.
# 5 Να το σκέφτεσαι υπερβολικά
Από την άλλη πλευρά, το επόμενο που δεν κάνουν ποτέ οι επιτυχημένοι άνθρωποι όταν βάζουν στόχους είναι να υπερεκτιμούν το στόχο. Άρα:
Θέτεις στόχους που είναι ρεαλιστικοί και όχι πολύ ασαφείς. Αλλά δεν χρειάζεται υπερανάλυση μέχρι θανάτου. Δεν ελέγχουμε το μέλλον, μόνο το παρόν. Για το λόγο αυτό, οι στόχοι πρέπει πάντα να λαμβάνουν υπόψη την απρόβλεπτη φύση της ίδιας της ζωής και να μην φτάνουν σε εμμονική υπερανάλυση.
#6 Να βασίζεσαι σε παράγοντες που δεν μπορείς να ελέγξεις
Είναι πολύ δελεαστικό όταν βάζουμε στόχους να τους βασίζουμε σε αυτό που ελπίζουμε ότι θα συμβεί και όχι σε κάτι που ξέρουμε ότι θα συμβεί. Μέγα λάθος όμως. Γιατί υπάρχουν πολλά πράγματα που δεν μπορούμε να ελέγξουμε. Είναι καλό να έχουμε συγκεκριμένους στόχους που θέλουμε πολύ, αλλά δεν πρέπει ποτέ να βασίζονται πλήρως σε μια προσδοκία.
#7 Να βασίζεσαι στους άλλους
Πολλοί από τους στόχους που θέτουμε μπορεί να αφορούν και άλλα άτομα. Μπορεί ακόμη και να είναι στόχοι που θέτουμε σε συνεργασία με άλλους. Αλλά ένας στόχος δεν πρέπει ποτέ να είναι πλήρως εξαρτημένος από κάποιον άλλο. Αυτό σου αφαιρεί όλη τη δύναμή και σε αφήνει εκτεθειμένο σε οποιαδήποτε αλλαγή γνώμης έχουν οι άλλοι εμπλεκόμενοι.
#8. Να καταστροφολογείς
Το επόμενο πράγμα που δεν κάνουν ποτέ οι επιτυχημένοι άνθρωποι όταν να φέρνουν την καταστροφή. Ναι υπάρχει η πιθανότητα αύριο να διαπιστώσεις ότι έχεις μια απειλητική για τη ζωή σου ασθένεια αλλά αυτό απλώς κάθε φορά θα σε οδηγεί στο να μην κάνεις τίποτα απολύτως. Είναι σημαντικό να έχεις κατά νου το σενάριο της χειρότερης και της καλύτερης περίπτωσης για να κάνεις εναλλακτικά σχέδια, αλλά ποτέ μην τα θεωρείτε ως τις κύριες επιλογές σου. Είναι ακραίες στην καλύτερη περίπτωση. Τα αληθινά γεγονότα στη ζωή συνήθως πέφτουν κάπου στη μέση.
#9. Να εξιδανικεύεις
Οι στόχοι θα πρέπει να είναι σημαντικοί για εσένα και να σε εμπνέουν. Αλλά μην αρχίσεις να σκέφτεσαι ότι η ολοκλήρωση ή η τελειότητα της ζωής σου εξαρτώνται από αυτόν. Κανένας στόχος δεν είναι εγγυημένος και ακόμη και όταν πετύχεις κάποιον, πιθανότατα σύντομα θα έχεις περισσότερους. Βρες τη σωστή ισορροπία ανάμεσα στην ελπίδα και στην πραγματικότητα και προχώρησε με σύνεση κάνοντας ένα βήμα τη φορά, επαναπροσδιορίζοντας συχνά και τσεκάροντας πόσο ευτυχισμένος είσαι σε κάθε βήμα. Αυτό δεν έχει τη μεγαλύτερη σημασία;
Διάβασε ακόμη:
Τα 7 στάδια για να αλλάξεις τη ζωή σου – Και οι 8 ερωτήσεις για να το πετύχεις!