Δεν την αναγνωρίζεις εύκολα, γιατί η ανασφάλεια μπορεί να κρυφτεί πίσω από ένα χαμόγελο ή ένα σίγουρο προσωπείο. Αλλά αν προσέξεις τη συμπεριφορά που έχεις ένας ανασφαλής είναι εύκολο να εντοπίσεις τα σημάδια.
Οι πιο κοινές συμπεριφορές που έχουν οι ανασφαλείς άνθρωποι
1) Επιζητούν συνεχώς επιβεβαίωση
Το πρώτο σημάδι ότι κάποιος είναι ανασφαλείς είναι η διαρκής επιθυμία του για επιβεβαίωση. Μπορεί να καθυστερήσουν να πάρουν κάποια απόφαση μέχρι να τους πει κάποιος ότι είναι η σωστή. Ή, μπορεί να θέλουν κομπλιμέντα από τους άλλους προκειμένου να αισθανθούν ότι έκαναν κάτι καλά. Ή σε προσωπικό επίπεδο να χρειάζονται διαρκώς να ακούν το «σ’ αγαπώ».
Αν παρατηρήσεις ότι κάποιος το κάνει αυτό, δωσ’ του την επιβεβαίωση που χρειάζεται, αλλά ενθάρρυνέ τον να έχει περισσότερη εμπιστοσύνη στις αποφάσεις και τα συναισθήματά του.
Θα μπορούσες επίσης να τον ρωτήσεις τι πιστεύεις ο ίδιος για την κατάσταση και πώς αντιλαμβάνεται τα πράγματα. Μη διστάσεις να μοιραστείς τη δική σου άποψη για την κατάσταση, αλλά πες του ότι τα δικά του συναισθήματα είναι το πιο σημαντικό.
2) Επικρίνουν τον εαυτό τους
Οι άνθρωποι τείνουν να είναι οι χειρότεροι επικριτές του εαυτού τους. Πόσω δε μάλλον οι ανασφαλείς τύποι. Για αυτούς, είναι σχεδόν αδύνατο να δουν τα επιτεύγματά τους, υποτιμούν τον εαυτό τους και υποβαθμίζουν όσα πετυχαίνουν. Αν αναγνωρίζεις τον εαυτό σου σε αυτό, μάθε να σε συγχωρείς για τα λάθη σου, μάθε από αυτά και μην αναζητάς πάντα αρνητικά πράγματα για τον εαυτό σου.
Αν ξέρεις κάποιον που είναι πολύ επικριτικός με τον εαυτό του, ρώτησέ τον τι θα σκεφτόταν αν αυτό το έκανε κάποιος άλλος. Αυτή και μόνο η σκέψη μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο να συνειδητοποιήσει ότι είναι πολύ αυστηρός με τον εαυτό του τόσο που δεν ήταν ποτέ με κάποιον άλλο.
3) Δεν μπορούν να δεχτούν κομπλιμέντα
Οι ανασφαλείς άνθρωποι δυσκολεύονται πολύ να δεχτούν κομπλιμέντα. Μπορεί ακόμη και να αναρωτιούνται αν είναι ειλικρινείς ή τους κοροϊδεύουν. Θα το καταλάβεις βλέποντας τον να εμφανώς άβολα και να μην ξέρει τι να πει. Οπότε μπορεί ακόμη και να υποβαθμίσουν τη φιλοφρόνηση ή ακόμη και να την απορρίψουν κατηγορηματικά. Μην το πάρεις προσωπικά λοιπόν. Επειδή κάποιος απορρίπτει τον καλό σου λόγο είναι επειδή παλεύει με την ανασφάλειά του. Δείξε λίγη ενσυναίσθηση και πες του ότι εννοείς πραγματικά το κομπλιμέντο που έκανες μιλώντας για τα αντικειμενικά στοιχεία που έχεις παρατηρήσει ώστε να τον βοηθήσεις να δει τον εαυτό του με καλύτερο τρόπο.
4) Συγκρίνουν τον εαυτό τους με τους άλλους
Οι ανασφαλείς άνθρωποι μετρούν την αξία την επιτυχία τους με βάση εξωτερικούς παράγοντες, αντί να αναγνωρίζουν το δικό τους μοναδικό ταξίδι και τα επιτεύγματά τους. Το πρόβλημα με αυτό είναι ότι υπάρχει πάντα κάποιος που είναι καλύτερός τους. Το παιχνίδι της σύγκρισης όμως είναι παγίδα και δεν έχει τελειωμό. Είναι εντελώς άσκοπο καθώς ο καθένας χαράζει τη δική του διαδρομή.
Όταν κάποιος συγκρίνει τον εαυτό του με άλλους ή αν το κάνεις εσύ δεν κόβεται εύκολα. Η λύση είναι να μάθει να εστιάζει στη σύγκριση του εαυτού του με τον προηγούμενο εαυτό του. Με το να αναλογίζεται τη διαδρομή που έχει διανύσει, από που ξεκίνησε και που βρίσκεται τώρα. Αυτή η μέθοδος σύγκρισης είναι πραγματικά υγιής και μπορεί να βοηθήσει στην εκτίμηση της προόδου.
5) Είναι τελειομανείς
Ένα άτομο που είναι ανασφαλές έχει συχνά μια έντονη επιθυμία να είναι τέλειο σε ό,τι κάνει. Θέτει απίστευτα υψηλά πρότυπα για τον εαυτό του και αισθάνεται ανήσυχο ή ανεπαρκές όταν δεν τα καταφέρνει. Το αποτέλεσμα είναι να νιώθουν τεράστια πίεση με αποτέλεσμα να αισθάνονται εξουθενωμένοι. Η πιο χρήσιμη προσέγγιση είναι να γιορτάζουν τις προσπάθειές και όχι μόνο τα αποτελέσματα.
6) Αποφεύγουν να ρισκάρουν
Είναι αλήθεια ότι στους περισσότερους ανθρώπους δεν αρέσουν τα ρίσκα. Αλλά ένα ανασφαλές άτομο θα είναι ακόμη πιο προσεκτικό γιατί φοβάται πάρα πολύ μήπως αποτύχει. Μπορεί επίσης να φοβάται την κρίση των άλλων αν τα πράγματα δεν πάνε προς όφελός του.
Η συμπεριφορά αυτή όμως μπορεί να κρατάει έναν άνθρωπο πίσω, παγιδεύοντάς τον μόνο στη ζώνη ασφαλείας του. Η λύση είναι να αφιερώνεις λίγο χρόνο για να εξετάζεις τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του κινδύνου και να σταθμίζεις αν αξίζει ή όχι η δοκιμή.
7) Ζητάνε διαρκώς συγγνώμη
Οι ανασφαλείς ζητούν διαρκώς συγγνώμη, ακόμη και για μικρά πράγματα που δεν φταίνε. Αυτό δείχνει ότι φοβούνται να μην απογοητεύσουν τους άλλους ή να μην θεωρηθούν ανεπαρκείς. Έτσι προλαβαίνουν τη σύγκρουση. Είναι σημαντικό όμως να μάθουν να μην αναλαμβάνουν την ευθύνη για τα πάντα, αλλά μόνο για τα δικά τους λάθη.
8) Είναι πολύ αμυντικοί
Η κριτική των άλλων μπορεί να κάνει κάποιον άνθρωπο να παρεξηγείται ή να πληγώνεται, ακόμη και όταν δεν υπήρχε αυτή η πρόθεση. Όταν αυτό συσσωρεύεται σε ένα άτομο, αρχίζει να αναπτύσσει μια πολύ ισχυρή αμυντική αντίδραση για να γλιτώσει τον εαυτό του από περισσότερο πόνο. Η μόνη λύση σε αυτό, είναι να αντιμετωπίσει τα τραύματα που τον πλήγωσαν στο παρελθόν.
Διάβασε ακόμη: 12 τρόποι για να αποπνέεις αυτοπεποίθηση χωρίς να λες λέξη