Το mindset είναι η ταυτότητα του καθενός μας. Τι σημαίνει αυτό; Κατά βάση έχουμε ένα mindset, έναν τρόπο δηλαδή με τον οποίο σκεφτόμαστε και πράττουμε σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Στο mindset οφείλεται το γεγονός ότι συχνά μπορεί οι αποφάσεις μας να καταλήγουν σε αποτυχία, ακριβώς γιατί έχουμε μάθει να λειτουργούμε διαφορετικά και ξαφνικά παίρνουμε μια απόφαση που πηγαίνει κόντρα στις συνήθειές μας.
Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν; Πριν ακολουθήσουμε κάποια στρατηγική πρέπει να σιγουρευτούμε ότι το mindset μας είναι το σωστό. Στην προκειμένη περίπτωση θα μιλήσουμε για τα χρήματα.
Αν είσαι σαν κι εμένα τότε δεν κάνεις και εξαιρετική διαχείριση χρημάτων. Είναι να μη μπω τυχαία μέσα σε εφαρμογή με ρούχα- εκεί τελειώνουν όλα- ειδικά αν έχω πληρωθεί. Το πρώτο που πρέπει να κάνεις είναι να αλλάξεις το mindset ότι είσαι κακή με τα χρήματα. Εάν πείσεις τον εαυτό σου πως δεν μπορείς να αλλάξεις τότε δεν θα αλλάξεις.
Το mindset είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για οτιδήποτε θέλουμε να πετύχουμε. Πολλοί σου λένε «fake it until you make it» και δεν είναι λάθος. Όταν είσαι πεπεισμένος για κάτι ο εγκέφαλός σου δουλεύει με τέτοιο τρόπο ώστε να το πετύχει. Είναι μια υποσυνείδητη διαδικασία πολλές φορές.
Σίγουρα δεν γεννιέται κανείς με master στη διαχείριση χρημάτων και ειδικά όταν πιάνεις την πρώτη σου δουλειά είσαι έτοιμη να αγοράσεις τις μπότες που θες, να πας ταξίδια κλπ. Και τα λεφτά φεύγουν αέρα και δεν καταλαβαίνεις πως. Η καλή διαχείριση ξεκινάει από το μυαλό και τις συνήθειες που νομίζεις πως αν κόψεις θα δυστυχήσεις! Το βασικό που πρέπει να θυμάσαι είναι πως οτιδήποτε βάλεις με το μυαλό σου μπορείς να το πετύχεις!
Υπάρχουν απλές αλλαγές που μπορείς να κάνεις στο mindset σου ώστε να καταφέρεις να εξοικονομήσεις χρήματα! Βασικό tip: μια αλλαγή τη φορά
#1 Σταμάτα να αγοράζεις κάθε μέρα τον πρωινό σου καφέ. Φτιάξε τον καφέ από το σπίτι σου ή ακόμα και στο γραφείο.
#2 Φτιάξε το φαγητό σου από το σπίτι. Αυτό δεν θα σε βοηθήσει μόνο να εξοικονομήσεις χρήματα αλλά και να κάνεις καλύτερη διατροφή.
#3 Βάλε στην άκρη 1 ευρώ κάθε μέρα. Στο τέλος του μήνα θα συγκεντρώσεις 30 ευρώ (αν θες βάζεις και περισσότερα)
#4 Κλείνε το φως του δωματίου και βγάζε τις ηλεκτρικές συσκευές από τις πρίζες το βράδυ. Δεν είναι μόνο θέμα οικονομίας αλλά και περιβάλλοντος!
#5 Κάνε λίστα για το supermarket. Μην πας στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα. Αρχικά εάν δεν κάνεις λίστα θα ξεχάσεις τα μισά, έπειτα θα πάρεις 3-4 άχρηστα πράγματα!
#6 Μην αγοράζεις περιοδικά συνέχεια. Πρώτων είναι μια τρομερή σπατάλη χαρτιού και έπειτα ό,τι θες να μάθεις υπάρχει στο διαδίκτυο.
#7 Σταμάτα να ψωνίζεις ρούχα κάθε μήνα!
Διάβασε ακόμη: 7 ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου πριν ξοδέψεις χρήματα