Αν διαβάζεις αυτό το άρθρο, πιθανότατα είσαι θυμωμένη και αυτό είναι ΟΚ. Ο θυμός είναι ένα φυσικό ανθρώπινο συναίσθημα που είναι συνήθως μια αντίδραση σε ένα αίσθημα απογοήτευσης, αδυναμίας, αδικίας ή απειλής. Στις μέρες μας, φαίνεται να διαχέεται παντού, από σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πολιτικές συζητήσεις μέχρι εκπομπές ειδήσεων και κάθε τι στο ενδιάμεσο.
Αν νιώθεις ότι η ψυχραιμία σου δεν είναι το δυνατό σημείο αυτήν την περίοδο, δεν είσαι η μόνη. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του θυμού προέρχεται από την αίσθηση ότι δεν έχεις τον έλεγχο, σύμφωνα με την Jenny Yip, PsyD, ABPP, κλινική ψυχολόγο, συγγραφέα και ομιλήτρια. «Όταν νιώθουμε άγχος και θυμό, είναι συχνά επειδή νιώθουμε ότι έχουμε κολλήσει και δεν υπάρχει λύση», λέει. Κάθε φορά που υπάρχει αβεβαιότητα ή αδικία (ή και τα δύο) -είτε σε προσωπικό, micro level είτε σε παγκόσμιο επίπεδο- η Yip λέει ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους ανθρώπους να είναι θυμωμένοι. Δεν αντιδράς υπερβολικά, αντιδράς σαν άνθρωπος.
Αλλά το να είσαι θυμωμένη όλη την ώρα δεν είναι υγιές για σένα ή για τους ανθρώπους γύρω σου. «Αν ο θυμός σας είναι εξουθενωτικός χωρίς υγιή διέξοδο, θα κατευθυνθεί σε αθώους ανθρώπους και αθώες καταστάσεις», λέει η Yip. «Πρέπει να μπορείς να διαχειριστείς τον θυμό σου με υγιή τρόπο».
Για να ξεκινήσεις, απομακρύνσου από τον υπολογιστή σου, άφησε κάτω αυτό το μπουκάλι merlot και αναζήτησε τρόπους για να διοχετεύσεις το θυμό σου σε δύναμη και θετικότητα. Παρακάτω, ακολουθούν για εσένα 6 από αυτούς.
Κάνε zoom out για λίγο
Μερικές φορές, όταν βρίσκεσαι στο κύμα των συναισθημάτων σου, μπορεί να είναι δύσκολο να αποκτήσεις ξεκάθαρη εικόνα του τι συμβαίνει και γιατί είσαι θυμωμένη. Τότε είναι η στιγμή να κάνεις ένα βήμα πίσω. «Όταν είσαι θυμωμένος, απλά βλέπεις αυτό το κόκκινο πανί», λέει η Yip. «Πρέπει να κάνεις zoom out για να μπορέσεις να αποκτήσεις προοπτική».
Γίνε λίγο δημιουργική
Ρίξε μια ματιά στην πηγή του θυμού σου από πολλές οπτικές γωνίες, για να δεις αν υπάρχει τρόπος να τον διοχετεύσεις αλλού και να αλλάξεις τα πράγματα προς το καλύτερο. Ένα παράδειγμα από την Yip: οι φοιτητές που νοίκιασαν μαζί διαμερίσματα όταν οι σχολές τους έγιναν virtual, για να έχουν ακόμα λίγη από αυτήν την εμπειρία του κολεγίου. «Αν είμαστε σε θέση να σκεφτόμαστε έξω από το κουτί και να βρούμε υγιείς λύσεις, θα μας βοηθήσει να νιώθουμε λιγότερο κολλημένοι», λέει.
Πάρε μια βαθιά ανάσα
Υπάρχει ένας καλός λόγος που οι άνθρωποι συνιστούν να κάνεις αναπνοές όταν είσαι έξαλλη. «Όταν νιώθεις θυμό, πυροδοτείται η απόκριση μάχης ή φυγής του σώματός σου και δεν λαμβάνεις αρκετό οξυγόνο», λέει η Δρ. Yip. «Δοκιμάστε μερικές ασκήσεις αναπνοής ή διαλογισμό για να βοηθηθείτε». Η βαθιά αναπνοή μπορεί να σε βοηθήσει να σταματήσεις την απόκριση στο στρες. Μόλις αισθανθείς πιο ήρεμη και έχεις περισσότερο έλεγχο, θα είσαι σε θέση να σκέφτεσαι πιο καθαρά, να είσαι λιγότερο παρορμητική και να κάνεις ενέργειες που ωφελούν εσένα (και τους άλλους) και όχι το αντίθετο.
Κάνε τη φωνή σου να ακουστεί
Δεν αναφερόμαστε σε κανέναν post στο Facebook. Αλλά το να δωρίσεις το χρόνο ή/και τα χρήματά σου σε έναν καλό σκοπό ή απλά να γίνεις μέλος μιας οργάνωσης θα σε βοηθήσει να χρησιμοποιήσεις την ενέργειά σου για την αλλαγή που θέλεις.
Μίλησε για αυτό
Μέρος της διοχέτευσης του θυμού σου με έναν υγιή τρόπο είναι στην πραγματικότητα να τον αφήσεις να βγει, εάν ο θυμός σου βράζει συνεχώς πρέπει να απελευθερώσεις τη βαλβίδα ατμού. Σημασία έχει όμως πώς εκφράζεις τα δυνατά σου συναισθήματα. Η κουβέντα με φίλους και αγαπημένα πρόσωπα για τα συναισθήματά σου μπορεί να σε βοηθήσει να εκτονωθείς με αποτελεσματικό τρόπο. «Θα πρέπει να είστε προσεκτικοί με ποιον μιλάτε. Επιλέξτε κάποιον χρήσιμο», λέει η Yip. «Αν διαφωνείτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με άλλους ανθρώπους, απλώς ρίχνετε λάδι στον θυμό σας».
Απόσπασε την προσοχή σου
Εάν όλα τα άλλα αποτύχουν, η εύρεση μιας άλλης οδού για να διοχετεύσεις την ενέργειά σου μπορεί να αποσπάσει το μυαλό σου από αυτό που σε κάνει να θυμώνεις. Κάνοντας έναν περίπατο, ξεκινώντας ένα νέο χόμπι, μαγειρεύοντας, καθαρίζοντας το γκαράζ, παρακολουθώντας μια κωμωδία, κάνοντας γυμναστική, διαβάζοντας ένα καλό βιβλίο, μπορείς να απομακρύνεις το μυαλό σου από το πρόβλημά για λίγο και αυτό μπορεί να σε βοηθήσει να κρατήσεις το θυμό σου υπό έλεγχο.
Photos: istockphoto.com
Διάβασε επίσης: «Όλα είναι μάταια»… Πως να διαχειριστείς αυτή τη σκέψη;