Ο θυμός είναι ένα συναίσθημα, που όλοι οι άνθρωποι καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και ο καθένας το διαχειρίζεται με τον δικό του τρόπο. Ωστόσο το να επιτρέπεις στον εαυτό σου να θυμώνει συνέχεια, μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικό για την υγεία σου.

Μπορεί ο θυμός να μας ειδοποιεί για τον κίνδυνο και να μας βάζει σε μια κατάσταση να δράσουμε όμως από την άλλη είναι ένα συναίσθημα, που χαρακτηρίζεται από το να νιώθεις ανταγωνισμό προς κάποιον ή κάτι που σε έχει αδικήσει, σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία (APA).

Όταν θυμώνετε πολύ συχνά, το συναίσθημα αυτό μπορεί να έχει προβληματικές επιπτώσεις στην ευημερία και την υγεία σας. Ο θυμός είναι μέρος της αντίδρασης σε κάτι κατά την οποία τα επινεφρίδια πλημμυρίζουν το σώμα με ορμόνες του στρες, όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη

Τι μας προκαλεί ο θυμός

Όταν θυμώνουμε βιώνουμε φυσιολογικές αντιδράσεις όπως αυξημένο καρδιακό ρυθμό και αρτηριακή πίεση, ωθώντας γρήγορα το αίμα προς την καρδιά. Το σώμα προετοιμάζεται σωματικά να πολεμήσει για να αμυνθεί ή να ξεφύγει από τον κίνδυνο.

Ενώ με αυτό το σύστημα απόκρισης στο στρες το σώμα μας προσπαθεί να εξελιχθεί για να μας προστατεύει, στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν χρειαζόμαστε αυτή την επιπλέον ώθηση ενέργειας για να αντιμετωπίσουμε οτιδήποτε προκαλεί τον θυμό μας . Και η χρόνια ενεργοποίηση των ορμονών του στρες οδηγεί σε σοβαρές σωματικές και ψυχικές ασθένειες. Ακολουθούν ορισμένες επιπτώσεις στην υγεία του θυμού που πρέπει να γνωρίζετε:

Ο θυμός επιβαρύνει την καρδιά

Ο θυμός ενεργοποιεί το σώμα στο να απελευθερώσει ορμόνες του στρες, οι οποίες με την πάροδο του χρόνου μπορούν να επηρεάσουν την υγεία της καρδιάς.

Η έρευνα δείχνει ότι ο θυμός (ακόμα και ο στιγμιαίος θυμός που μετριέται με αλλαγές στην έκφραση του προσώπου) οδηγεί σε αλλαγές στην καρδιά, που επιδεινώνουν την ικανότητα των μυών να αντλούν αίμα γεγονός, που μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση και επακόλουθες επιπλοκές (όπως καρδιακές παθήσεις, καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό, και μεταβολικό σύνδρομο).

Η έρευνα, συνεπώς, δείχνει ότι τα άτομα με υψηλότερο θυμό (αυτοί που τείνουν να αντιλαμβάνονται τις καταστάσεις ως εχθρικές και είναι λιγότερο ικανοί να ελέγχουν τις εχθρικές σκέψεις και τα συναισθήματά τους) διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου. Ο θυμός επηρεάζει επίσης τα άτομα με αρρυθμίες.

θυμός
stockfour/ IStock

Ο θυμός αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών

Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι ο θυμός συνδέεται συγκεκριμένα με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών προσβολών.

Σε μια συστηματική ανασκόπηση, που εξέτασε μελέτες με συνολικά τέσσερις χιλιάδες συμμετέχοντες από περισσότερα από πενήντα ιατρικά κέντρα στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι ερευνητές βρήκαν υπερδιπλάσια αύξηση των καρδιακών προσβολών μέσα σε δύο ώρες μετά από ένα ξέσπασμα θυμού. Αυτό υποδηλώνει ότι ο πιο έντονος θυμός είναι πράγματι χειρότερος για την καρδιά σας, σημείωσαν οι ερευνητές.

Ο θυμός μπορεί να διαταράξει την πέψη

Πολλές έρευνες δείχνουν ότι ο εγκέφαλος και το έντερο βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία και επηρεάζουν το ένα το άλλο.

Ένας ρόλος του αυτόνομου νευρικού μας συστήματος (το οποίο ρυθμίζει τις ακούσιες σωματικές διεργασίες) είναι να βοηθά στη ρύθμιση της πέψης. Αλλά αυτό μπορεί να διαταραχθεί όταν το σώμα μπαίνει σε λειτουργία μάχης ή φυγής.

Ο πολύς θυμός επιβαρύνει την ψυχική υγεία

Το να βρίσκεστε σε κατάσταση θυμού μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά την ψυχική υγεία. Μελέτες δείχνουν ότι ο θυμός είναι αυξημένος σε συναισθηματικές διαταραχές, όπως το άγχος και η κατάθλιψη, και σχετίζεται τόσο με χειρότερα συμπτώματα όσο και με μικρότερη ανταπόκριση στη θεραπεία.

Ο θυμός (ιδιαίτερα ο παρατεταμένος θυμός) μπορεί επίσης να επηρεάσει τη συγκέντρωση και τη σκέψη μας, σύμφωνα με την APA. Μπορεί να μας κάνει πιο εχθρικούς ή κυνικούς, κάτι που μπορεί να επηρεάσει τις σχέσεις μας και την ικανότητά μας να σχηματίζουμε δεσμούς. Όλα αυτά σίγουρα μπορούν να βλάψουν την ευημερία.

Ο θυμός μπορεί να χειροτερέψει τον ύπνο σας

Οι άνθρωποι που αισθάνονται θυμωμένοι συχνά, έχει αποδειχθεί ότι έχουν χειρότερο ύπνο. Τα μέτρια έως υψηλά επίπεδα θυμού συσχετίστηκαν σημαντικά με 40% έως 70% αυξήσεις στον κίνδυνο διαταραχών ύπνου στους ενήλικες, που μελετήθηκαν. Άλλες έρευνες δείχνουν ότι το αίσθημα θυμού αυξάνει την ψυχολογική διέγερση και την ψυχική αναταραχή, που στη συνέχεια καθιστά πιο δύσκολο τον ύπνο.

Εικόνα Εξωφύλλου: Cecilie_Arcurs/IStock

Διαβάστε επίσης:

Ψηφιακό multi-tasking: Καταστρέφει τις διακοπές μας και την χαλάρωσή μας – Πώς μπορούμε να ανακτήσουμε την προσοχή μας

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!