Το είμαστε ότι τρώμε δεν απευθύνεται μόνο στην εξωτερική μας εικόνα, αλλά και στην κατάσταση της σωματικής και νοητικής μας υγείας. Ο εγκέφαλός μας λοιπόν, θρέφεται από τα θρεπτικά συστατικά των τροφών. Και μην ξεχνάμε ότι αυτός είναι που ελέγχει τα πάντα, σωστά;

Είναι σημαντικό ωστόσο οι παρακάτω τροφές να ενταχθούν στο εβδομαδιαίο διαιτολόγιο μας για να έχουμε μακροπρόθεσμα οφέλη, και όχι να τις τρώμε περιστασιακά.

Λιπαρά ψάρια 

Το ότι τα ψάρια είναι πολύ θρεπτική τροφή το γνωρίζουμε! Υπάρχει όμως, μια κατηορία τους, τα λιπαρά ψάρια όπως οι σαρδέλες, ο τόνος, ο σολομός, η πέστροφα, ο ξιφίας κ.α. τα οποία έχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Τα ω-3 λιπαρά οξέα θεωρούνται από τους επιστήμονες πολύτιμα για τον εγκέφαλο, καθώς ενισχύουν σημαντικά την μνήμη και τη συγκέντρωση και είναι από τα πιο σημαντικά συστατικά για τον πολλαπλασιασμό της μεμβράνης των εγκεφαλικών κυττάρων. Παράλληλα, σύμφωνα με μια έρευνα του Πανεπιστημίου Tuft όσοι τρώνε 3 φορές την εβδομάδα ψάρια, μειώνουν την πιθανότητα για Αλτσχάιμερ κατά 39%. 

Λαχανικά

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, περιέχουν σίδηρο η έλλειψη του οποίου συνδέεται με πεσμένη διάθεση, αίσθημα κόπωσης, μη διαυγή σκέψη κ.α. Εκτός από τα φυλλώδη λαχανικά και το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών και σχεδόν όλα όσα βρίσκουμε στον πάγκο του μανάβη περιέχουν πληθώρα αντιοξειδωτικών όπως η βιταμίνη C και καροτενοειδή που προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες, δηλαδή τα “απορρίματα” του σώματος όταν τα κύτταρα χρησιμοποιούν καύσιμα για να δημιουργήσουν ενέργεια. Ο εγκέφαλος είναι ιδιαίτερα ευάλωτος στην καταστροφή από τις ελεύθερες ρίζες και τα αντιοξειδωτικά τις αφοπλίζουν.

Αβοκάντο, Ξηροί καρποί και Σπόροι

Τα λιπαρά που περιέχει το αβοκάντο, χαρακτηρίζονται ως το ελαιόλαδο των Αμερικανών. Η φυτική αυτή μορφή λιπαρών περιέχει αντοξειδωτικά που βοηθούν στην αντιμετώπιση του διαβήτη και στην υψηλή πίεση. Όλα περιέχουν ένα ακόμη σπουδαίο αντιοξειδωτικό: τη βιταμίνη Ε. 

Ξηροί καρποί 

Περιέχουν πρωτεϊνες, υψηλή ποσότητα ινών, και είναι πλούσια σε καλά λιπαρά. Είναι ιδανικά για άμεση ενέργεια που κρατάει για ώρα. Περιέχουν επίσης πολύ βιταμίνη Ε απαραίτητη για την γνωστική λειτουργία. Φουντούκια, κάσιους, αμύγδαλα και καρύδια είναι τέλειες επιλογές, ενώ τα μακαντέμια νατς είναι πολύ πλουσιότερα σε λιπαρά από τους περισσότερους ξηρούς καρπούς. Τα φιστίκια δεν ανήκουν σ’ αυτήν την κατηγορία. Εκτός από το γεγονός ότι πολλοί είναι αλλεργικοί , έχουν τα λιγότερα καλά λιπαρά από τους άλλους ξηρούς καρπούς. 

Σπόροι

Δοκίμασε σουσάμι, λιναρόσπορο, ηλιόσπορους, ταχίνι που περιέχουν πολύ πρωτεϊνη , καλά λιπαρά και βιταμίνη Ε καθώς και αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν το άγχος και σημαντικά στοιχεία που ενεργοποιούν τον εγκέφαλο όπως το μαγνήσιο. 

Σοκολάτα

Εκτός από άκρως απολαυστική η μαύρη σοκολάτα (με τουλάχιστον 70% κακάο) περιέχει φλαβονοειδή, αντιοξειδωτικά κι αυτά που συνδέονται με την υγεία του εγκεφάλου. Επίσης έχει την σωστή ποσότητα καφεϊνης. Η σοκολάτα στέλνει την σεροτονίνη στους πάνω ορόφους και σε κάνει να νιώθεις άμεσα χαρούμενη. Άλλες τροφές πλούσιες σε φλαβονοειδή είναι τα μήλα, τα λευκά και κόκκινα σταφύλια, το κόκκινο κρασί, τα κρεμμύδια, το τσάι και η μπύρα. 

Κάρι

Αυτό το ισχυρό μπαχαρικό της ινδικής και ταϊλανδέζικης κουζίνας καταπολεμά τις φλεγμονές. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνες σε ζώα η κουρκουμίνη, το βασικό δραστικό συστατικό του κάρι, απομακρύνει τις αμυλοειδείς πλάκες, πρωτεϊνες στον εγκέφαλο που σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ. 

Blueberry

Πλούσια σε ίνες και χαμηλά σε γλυκαιμικό δείκτη, αυτού του είδους τα μούρα είναι η καλύτερη τροφή για το μυαλό. Θεωρείται ότι μειώνουν τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ, έχουν δείξει ότι βελτιώνουν την μνήμη και την ικανότητα μάθησης και είναι από τις πιο δυνατές αντιστρές τροφές που μπορείς να φας. Όχι φυσικά τα αποξηραμένα και με ζάχαρη, αλλά τα φρέσκα. Όταν δεν είναι η εποχή τους, πάρε κράνα, σταφύλια, γκότζι μπέρι, βατόμουρα ή κεράσια. 

Καφές

Ήξερες ότι ο καφές περιέχει ίνες; Αυτές βοηθούν στην καρδιαγγειακή λειτουργία. Παράλληλα ο καφές ωφελεί τον εγκέφαλο, και χαρίζει ενέργεια . Υπάρχουν μάλιστα στοιχεία ότι μπορεί να παρέχει ένα ηλεκτρικό τράνταγμα στο πίσω μέρος του εγκεφάλου και να δυναμώσει τις συνάψεις που συνδέονται με την μάθηση και την ικανότητα μνήμης. Αρκεί να μην το παρακάνεις. 2-3 κούπες είναι αρκετές. Και αρκεί να μην τον παραγεμίζεις με ζάχαρη. 

Φασόλια

Δεν περιέχουν μόνο ίνες, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και πρωτεϊνες, αλλά είναι και πάμφθηνα και κάνουν και τον οργανισμό να λειτουργεί ρολόι. Το σημαντικότερο είναι ότι χαρίζουν σταθερή και αργή απελευθέρωση γλυκόζης στον εγκέφαλο που σημαίνει ενέργεια όλη μέρα χωρίς υπογλυκαιμίες. 

Ρόδι

Προτίμησε το φρούτο αντί για τον χυμό για περισσότερες φυτικές ίνες. Περιέχουν αντιοξειδωτικά όμοια με εκείνα των blueberry, απαραίτητα για την υγεία του εγκεφάλου. Ο εγκέφαλος είναι το πρώτο όργανο που νιώθει τα αποτελέσματα του άγχους γι’ αυτό ότι κάνεις για να το απενεργοποιείς είναι έξυπνη επιλογή. 

Οι τροφές που κάνουν κακό στον εγκέφαλό σου 

Αλκοόλ: αναστέλλει τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Ζάχαρη: οδηγεί σε προβλήματα διαβήτη και παχυσαρκία. 

Νικοτίνη: περιορίζει την ροή του αίματος στον εγκέφαλο. 

Διαβάστε επίσης:

Τυρόπιτα με γιαούρτι – Σε 5 λεπτά είναι έτοιμη να ψηθεί

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!