Τα ζυμαρικά και οι πατάτες είναι δύο από τις πιο αγαπημένες τροφές σε πολλές κουλτούρες ανά τον κόσμο. Από τις κλασικές μακαρονάδες της Ιταλίας έως τις νόστιμες τηγανητές πατάτες, αυτά τα πιάτα κερδίζουν τις καρδιές μας και παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας. Η ευελιξία τους στη μαγειρική και η ικανότητά τους να συνδυάζονται με διάφορες γεύσεις και υλικά τα καθιστούν ιδανικά για οποιοδήποτε γεύμα.

Ωστόσο, ανακύπτει το ερώτημα: Είναι αυτά τα δημοφιλή τρόφιμα ευεργετικά για την υγεία μας; Αξίζει να εξετάσουμε τη θρεπτική τους αξία και τις πιθανές επιπτώσεις τους στην ευεξία μας, προτού απολαύσουμε την επόμενη μερίδα ζυμαρικών ή πατάτας. Ας εμβαθύνουμε λοιπόν στο θέμα αυτό, εξετάζοντας τα οφέλη και τις προκλήσεις που προκύπτουν από την κατανάλωσή τους.

ζυμαρικά

Ζυμαρικά ή πατάτες;

Και τα ζυμαρικά και οι πατάτες μπορούν να ενταχθούν σε κάθε υγιεινή διατροφή με μέτρο. Σε μια μερίδα 100 γραμμαρίων ψητής πατάτας χωρίς αλάτι, υπάρχουν 93 θερμίδες, οι οποίες προέρχονται από 21 γραμμάρια υδατανθράκων, 2 γραμμάρια διαιτητικών ινών, αμελητέες ποσότητες λίπους και περίπου 2,5 γραμμάρια πρωτεΐνης. Στην ίδια ποσότητα ζυμαρικών, υπάρχουν 131 θερμίδες που περιλαμβάνουν 25 γραμμάρια υδατανθράκων, 1,8 γραμμάρια ινών, περίπου 1 γραμμάριο λίπους και 5 γραμμάρια πρωτεΐνης.

Αναφορικά με τις βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά, οι πατάτες είναι πιο πλούσιες σε βιταμίνη C, η οποία είναι σημαντική για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, και σε διάφορες βιταμίνες B (B3, B5 και B6). Τα ζυμαρικά είναι πιο πλούσια σε βιταμίνη A, η οποία παίζει ρόλο στην όραση και στη λειτουργία του ανοσοποιητικού, καθώς και σε άλλες διάφορες βιταμίνες B (B1, B2, B9 και B12). Οι βιταμίνες B συμβάλλουν στον μεταβολισμό της ενέργειας και στη λειτουργία του εγκεφάλου. Οι πατάτες έχουν επίσης πολύ πιο ευνοϊκή περιεκτικότητα σε μέταλλα από τα ζυμαρικά, με υψηλότερα επίπεδα καλίου, ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου και χαλκού.

Αναφορικά με τον γλυκαιμικό δείκτη, τα ζυμαρικά είναι σε πλεονεκτική θέση. Ο γλυκαιμικός δείκτης (GI) είναι ένα μέτρο του πόσο γρήγορα ένα τρόφιμο μπορεί να προκαλέσει αύξηση του σακχάρου στο αίμα, και είναι μια σημαντική μέτρηση για τους διαβητικούς. Όσο χαμηλότερος είναι ο αριθμός, τόσο λιγότερο θα αυξήσει το σάκχαρο του αίματος ένα τρόφιμο. Γενικά, τα ζυμαρικά έχουν GI γύρω στο 55, ενώ οι πατάτες, ακόμη και όταν βράζονται, έχουν υψηλό GI γύρω στο 73.

Τι είναι πιο υγιεινό να φάμε: πουρέ πατάτας, ψητές πατάτες, πολτοποιημένες πατάτες ή βραστές πατάτες

Κάθε μέθοδος μαγειρέματος των πατατών έχει τα δικά της οφέλη. Ωστόσο, δεδομένου ότι οι πουρές πατάτας συνήθως συνοδεύονται από βούτυρο, γάλα και κρέμα, και η φλούδα αφαιρείται, είναι δίκαιο να πούμε ότι αυτή είναι η λιγότερο θρεπτική επιλογή από τις τέσσερις.

Ο τρόπος προετοιμασίας των πατατών μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μικροθρεπτικών συστατικών. Για παράδειγμα, οι ψητές πατάτες έχουν περίπου διπλάσια ποσότητα βιταμίνης C σε σύγκριση με τις βραστές πατάτες, και το βράσιμο των πατατών προκαλεί επίσης απώλεια καλίου. Επιπλέον, οι περισσότερες ίνες προέρχονται από την εξωτερική φλούδα, που σημαίνει ότι οι βραστές πατάτες χωρίς τη φλούδα χάνουν επίσης αυτό το όφελος. Δεδομένου ότι οι πολτοποιημένες πατάτες βράζονται πριν ψηθούν, θα χάσουν επίσης μέρος των θρεπτικών συστατικών που συνήθως διατηρούνται με το ψήσιμο.

Οι ψητές πατάτες διατηρούν περισσότερα θρεπτικά συστατικά και προσφέρουν περισσότερες ίνες όταν καταναλώνεται η φλούδα. Ωστόσο, η προσθήκη ξινής κρέμας, τυριού και βουτύρου, όπως συμβαίνει και στους πουρέ πατάτας, μπορεί να αλλάξει το θρεπτικό προφίλ της ψητής πατάτας προσθέτοντας λίπος, θερμίδες και νάτριο.

ζυμαρικά

Τι πρέπει να επιλέξω για να χάσω βάρος

Τα ζυμαρικά έχουν υψηλότερα επίπεδα πρωτεΐνης από τις πατάτες, γεγονός που σας επιτρέπει να αισθάνεστε πιο χορτασμένοι για περισσότερη ώρα, μειώνοντας έτσι την ποσότητα σνακ και τις επιθυμίες. Οι πατάτες έχουν υψηλότερα επίπεδα ινών, γεγονός που επιβραδύνει την πέψη και αφήνει κάποιον να αισθάνεται χορτάτος μετά από ένα γεύμα για μεγαλύτερη περίοδο. Ωστόσο, ο υψηλός γλυκαιμικός δείκτης των πατατών είναι μια σημαντική παράμετρος. Τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη οδηγούν σε απότομες αυξήσεις και πτώσεις του σακχάρου στο αίμα, προκαλώντας επιθυμίες και πείνα νωρίτερα μετά από ένα γεύμα σε σύγκριση με τα τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Ποιο είναι καλύτερο για διαβητικούς: πατάτες ή ζυμαρικά;

Τα ζυμαρικά έχουν πολύ χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από τις πατάτες. Δεδομένου ότι οι διαβητικοί πρέπει να διατηρούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους φυσιολογικά, η κατανάλωση τροφών που είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν αύξηση του σακχάρου στο αίμα δεν είναι καλή ιδέα. Ως εκ τούτου, τα ζυμαρικά είναι η καλύτερη επιλογή για τους διαβητικούς σε σύγκριση με τις πατάτες.

Photo Credits: Shutterstock

Διαβάστε επίσης:

Αβγά: Έτσι θα καταλάβεις αν ένα αβγό είναι καλό – Μάθε πώς να ξεχωρίζεις τις κατηγορίες στο σούπερ μάρκετ

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet