Οι θερμοκρασίες πέφτουν, ο χειμώνας πλησιάζει, οι ανάγκες μας αλλάζουν και το ίδιο συμβαίνει και στις συνήθειες μας. Μία από αυτές είναι και το πρωινό. Πλέον, θέλουμε τα τρόφιμα που τρώμε να είναι όχι μόνο θρεπτικά, αλλά και comfort. Μία εξαιρετική επιλογή είναι ένα μπολ με χυλό βρώμης. Και, τα τελευταία χρόνια, το διαδίκτυο φρόντισε να είναι κάθε άλλο παρά μια βαρετή επιλογή με δεκάδες συνταγές να γίνονται viral. Αλλά τώρα, υπάρχει ένας εντελώς νέος τρόπος να τρως τη βρώμη σου και δεν θα μπορούσε να είναι πιο απλός. Περιλαμβάνει το χτύπημα της στο μπλέντερ για την απόκτηση μίας πιο κρεμώδους και λείας υφής.
«Δεν μπορείτε να διαφωνήσετε με τα οφέλη της βρώμης», λέει η Lola Biggs, διαιτολόγος στο Together Health. «Έχουν δύο τύπους φυτικών ινών (διαλυτές και αδιάλυτες), είναι φυσικά υψηλές σε μέταλλα και είναι επίσης αρκετά εύκολο να αφομοιωθούν». Η Briggs τονίζει ότι πρέπει πάντα να διαβάζεις τις λίστες συστατικών όταν αγοράζεις βρώμη για να βεβαιωθείς ότι δεν έχουν υποστεί επεξεργασία ή ότι δεν έχουν πολλά περιττά πρόσθετα. Η ακατέργαστη, βιολογική βρώμη είναι η καλύτερη επιλογή, σύμφωνα με την ίδια και η βλαστημένη βρώμη θα μπορούσε να είναι μια ιδιαίτερα καλή επιλογή, καθώς είναι εύπεπτη και περιέχει πολλές βιταμίνες Β.
Η θρεπτική αξία της βρώμης δεν θα επηρεαστεί από το χτύπημα της. Ωστόσο, ένα πράγμα που μπορεί να επηρεάσει το πόσο θρεπτική είναι, είναι το αν είναι μαγειρεμένη ή όχι. «Όταν μαγειρεύετε τη βρώμη, διασπάτε τα ένζυμά της, τα οποία βοηθούν το σώμα να την επεξεργαστεί», εξηγεί η Briggs. Το να τρως τη βρώμη ωμή ή να την αφήνεις να μουλιάσει όλη τη νύχτα είναι πολύ καλύτερη επιλογή γιατί αυτό σημαίνει ότι τα πεπτικά ένζυμα θα εξακολουθούν να υπάρχουν.
Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές επιλογές όσον αφορά τα blended oats. Παρακάτω ακολουθούν 2 από τις αγαπημένες μας συνταγές που τυχαίνει να έχουν γίνει και viral.
Creamy blended overnight oats
Η Paige Lindgren έγινε viral στο TikTok επειδή μοιράστηκε μια αυτοσχέδια συνταγή για overnight βρώμη στο μπλέντερ, αφού αναρωτήθηκε πώς μια καφετέρια στην οποία πήγε για πρωινό έκανε τη βρώμη της τόσο κρεμώδη και νόστιμη. «Πραγματικά η καλύτερη βρώμη της ζωής μου», είπε στο βίντεο.
Υλικά
½ φλιτζανιού βρώμη
¾ φλιτζανιού γάλα
2 κουταλιές της σούπας σπόρους chia
1 κουταλιά της σούπας μέλι
Μια σταγόνα εκχύλισμα βανίλιας
Εκτέλεση
- Ανακάτεψε τα υλικά σε ένα βάζο, σκέπασε το και άφησε το στο ψυγείο όλο το βράδυ.
- Βάλε τη βρώμη στο μπλέντερ και ανακάτεψε μέχρι να έχει μια υφή σαν ζύμη για κέικ.
- Σέρβιρε σε ένα μπολ με γαρνιτούρες όπως φρέσκα φρούτα, σπόρους και βούτυρο ξηρών καρπών.
Chocolate biscoff blended oats
Η Barbara, γνωστή και ως @fitfoodbybarbara στο Instagram, δημιούργησε μια blended εκδοχή ψημένης βρώμης που θα αρέσει στους λάτρεις της σοκολάτας. Αυτή η συνταγή περιέχει επίσης 33 γραμμάρια πρωτεΐνης.
Υλικά
40 γρ βρώμη
7 γρ άμυλο καλαμποκιού
7 γρ κακάο σε σκόνη
30 γραμμάρια πρωτεΐνης σοκολάτας σε σκόνη
280 ml νερό
1 πρέζα αλάτι
Γλυκαντικό της επιλογής σου (για γεύση)
Για επικαλύψεις (προαιρετικά): 80 γρ γιαούρτι, 10g άλειμμα Biscoff
Εκτέλεση
- Βάλε τη βρώμη σου στο μπλέντερ και στη συνέχεια ανακάτεψε την με τα υπόλοιπα υλικά και χτύπησε τα.
- Βάλε το μείγμα στο φούρνο μικροκυμάτων για περίπου 1-2 λεπτά ή ψήστε το στην εστία μέχρι να γίνει παχύρρευστη και κρεμώδης η υφή.
- Για την επικάλυψη, απλά συνδύασε το γιαούρτι και το άλειμμα το σε ένα μπολ και άπλωσε το μείγμα πάνω από τη βρώμη σου.
Διάβασε ακόμη: 5 ιδέες για δυναμωτικά, υγιεινά και νόστιμα πρωινά, έτοιμα σε χρόνο DT