Αν ψάχνεις ένα πιάτο που θα μπορείς να το φτιάχνεις εύκολα και κάθε φορά να βγαίνει το ίδιο νόστιμο και να τους τρελαίνει όλους είσαι στο σωστό μέρος. Ειδικά αν σου άρεσε στο παρελθόν η λεμονάτη τηγανιά κοτόπουλου αυτή εδώ η βιγκανοποιημένη εκδοχή της είναι πραγματικά εντυπωσιακά νόστιμη. Είναι μάλιστα ακόμα πιο πλούσια σε γεύση και υπέροχη και σε υφή από την κλασσική. Βγαίνει πιο ελαφριά από το κρέας και μαγειρεύεται πολύ πιο γρήγορα. Έχει βέβαια τα μυστικά της για να διατηρεί κάθε φορά αυτήν την καταπληκτική γεύση.
Υλικά που θα χρειαστούμε:
Για την μαρινάδα
150γρ βιολογικό κεμπάπ σόγιας
2 κόκκινες πιπεριές φλωρίνης
2 πράσινες πιπεριές
1 μεγάλο ξερό κόκκινο κρεμμύδι
3 σκελίδες σκόρδο
1+ ½ κ.γ. κρεμμύδι σε σκόνη
1+ ½ κ.γ. σκόρδο σε σκόνη
1 κοφτό κ.γ. κύμινο
1 γεμάτη κ.ς. μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο
1 κ.ς. αλάτι
1 κ.ς. μαύρο πιπέρι
3 κ.ς. μουστάρδα
1 κοφτή κ.ς. ρίγανη
ξύσμα από ένα λεμόνι
½ κούπας ελαιόλαδο
Για το μαγείρεμα
3 κ.ς. ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
χυμό από 2 λεμόνια
Για το σερβίρισμα
έξτρα ρίγανη
έξτρα στυμμένη λεμόνι
ζεστό μαγειρεμένο ρυζάκι
Τρόπος εκτέλεσης
Μουλιάζουμε 150γρ βιολογικό κεμπάπ σόγιας σε καυτό νερό για 20’. Μετά σουρώνουμε σε τρυπητό και μετά βάζουμε το κεμπάπ σόγιας μέσα σε πετσέτα και το στύβουμε πολύ καλά με τα χέρια μας να φύγουν όλα τα υγρά του.
Κόβουμε σε ροδέλες 2 πιπεριές φλωρίνης, 2 πράσινες πιπεριές και 1 μεγάλο ξερό κόκκινο κρεμμύδι. Ψιλοκόβουμε και 3 σκελίδες σκόρδο.
Σε ένα μπολ με καπάκι βάζουμε το στραγγισμένο κεμπάπ και προσθέτουμε: 1+ ½ κ.γ. κρεμμύδι σε σκόνη, 1+ ½ κ.γ. σκόρδο σε σκόνη, 1 κοφτό κ.γ. κύμινο, 1 γεμάτη κ.ς. μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο, 1 κ.ς. αλάτι, 1 κ.ς. μαύρο πιπέρι, 1 κοφτή κ.ς. ρίγανη, 3 κ.ς. μουστάρδα, ξύσμα από ένα λεμόνι και ½ κούπας ελαιόλαδο. Προσθέτουμε και τις πιπεριές, το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα ανακατεύουμε όλα μαζί πάρα πολύ καλά για όσο χρειαστεί να πάνε παντού τα υλικά.
Έπειτα κλείνουμε το καπάκι και το αποθηκεύουμε στο ψυγείο για ένα βράδυ ώστε να μαριναριστεί το κεμπάπ πολύ καλά.
Την επόμενη μέρα ζεσταίνουμε σε ένα αντικολητικό τηγάνι 1 κ.ς. ελαιόλαδο και προσθέτουμε τη μισή ποσότητα της τηγανιάς. Τηγανίζουμε χωρίς καπάκι για 20’ και στα μισά του χρόνου προσθέτουμε 1 κ.ς. ελαιόλαδο. Όσο τηγανίζεται ανακατεύουμε μερικές φορές για να γυρίσει το κεμπάπ από όλες τις πλευρές και να ψηθεί ομοιόμορφα. 3 λεπτά πριν σβήσουμε τη φωτιά προσθέτουμε στην τηγανιά τον χυμό από ένα λεμόνι και 2 πρέζες έξτρα ρίγανη. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και για την υπόλοιπη τηγανιά. Ουσιαστικά την τηγανίζουμε σε 2 δόσεις ώστε να έχει χώρο να απλωθεί το κεμπάπ στο τηγάνι και να πάρει ωραίο χρώμα χωρίς να είναι πλακωμένα τα κομμάτια μεταξύ τους γιατί αν είναι δεν θα ψηθούν καλά.
Παράλληλα βράζουμε και ρυζάκι για να συνοδεύσουμε την τηγανιά μας.
Σερβίρουμε ζεστή με λίγη έξτρα ρίγανη, έξτρα τριμμένο μαύρο πιπέρι και λίγο χυμό λεμονιού (αν μας αρέσει να είναι έντονες οι γεύσεις).
Καλή απόλαυση!