Αυτή η συνταγή λοιπόν είναι για εσένα που θέλεις να βρεις έναν τρόπο να μαγειρέψεις τον κιμά σόγιας με τρόπο αποτελεσματικό που θα σου δίνει την γεύση που επιθυμείς. Η συνταγή είναι εμπνευσμένη από την κλασσική συνταγή της bolognese που προέρχεται από την Μπολόνια η οποία είναι πολύ απλή και δεν περιλαμβάνει πολλά στολίδια.

Υλικά που θα χρειαστούμε:

Για την bolognese:

170γρ βιολογικό κιμά σόγιας

2 κόκκινα ξερά κρεμμύδια

2 μεσαία καρότα

2 κλωνάρια σέλερι

400γρ ντομάτα κονκασέ

250γρ χυμό ντομάτας

70γρ πελτέ ντομάτας

2 φύλλα δάφνης

3 κ.ς. λευκό ξύδι(για όσους πίνουν αλκοόλ μπορούν να βάλουν κρασί)

½ κ.γ. κύμινο

2 πρέζες μπαχάρι σε σκόνη

½ κ.γ. γλυκιά πάπρικα

1+ ½ κ.γ. μελάσα (ή ζάχαρη αν τη χρησιμοποιείτε)

2 κούπες νερό

½ κούπας φυτικό γάλα χωρίς ζάχαρη

3κ.ς. ελαιόλαδο για το σοτάρισμα του κιμά

3 κ.ς. ελαιόλαδο για το σοτάρισμα των λαχανικών

½ κούπας ελαιόλαδο για το μαγείρεμα της σάλτσας

αλάτι

μαύρο πιπέρι

500γρ ζυμαρικά της προτίμησης μας

200ml από το νερό των βρασμένων ζυμαρικών

Για την παρμέζανα από κάσιους:

150γρ ωμό ανάλατο κάσιους

1 κ.γ. σκόνη σκόρδου

½ κ.γ. αλάτι

3 κ.ς. διατροφική μαγιά

Τη vegan bolognese μπορείτε να τη φτιάξετε και με φετουτσίνι

Tρόπος εκτέλεσης:

  • Μουλιάζουμε 150γρ κιμά σόγιας σε ένα μπολ με καυτό νερό για 15’. Μετά τον στραγγίζουμε πολύ καλά τυλίγοντας τον μέσα σε πετσέτα και στύβοντας τον μέχρι να βγάλει όλα του τα υγρά.
  • Όσο μουλιάζουμε τον κιμάς φτιάχνουμε την vegan παρμεζάνα από κάσιους: βάζουμε στο μούλτι 150γρ ωμό ανάλατο κάσιους, 1 κ.γ. σκόνη σκόρδου, 3 κ.ς. διατροφική μαγιά και ½ κ.γ. αλάτι και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν πολύ μικρά κομματάκια σε μέγεθος χοντρής άμμου. Προσοχή δεν θέλουμε να γίνουν σκόνη για αυτό χτυπάμε με μικρές κοφτές κινήσεις μέχρι να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Μόλις είναι έτοιμη την βάζουμε σε ένα μπολ και την αφήνουμε στην άκρη.
  • Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι προσθέτουμε 4 κ.ς. ελαιόλαδο και το αφήνουμε να ζεσταθεί καλά. Έπειτα προσθέτουμε τον κιμά και 2 πρέζες αλάτι και σοτάρουμε για 17-20 λεπτά ανακατεύοντας συχνά για να πάρει ωραίο χρώμα από όλες τις πλευρές. Θέλουμε να στεγνώσει τελείως και ξεροψηθεί αρκετά για να έχει σωστή υφή και αν μην γίνει σαν σφουγγάρι. Στο σοτάρισμα είναι όλο το μυστικό της τέλειας υφής στον κιμά σόγιας. Μην τον λυπηθείτε και δεν τον σοτάρετε αρκετά γιατί δεν θα έχει στεγνώσει. Προσοχή όμως θέλει και διαρκής επίβλεψη και ανακάτεμα για να μην καεί. Μόλις τελειώσουμε το σοτάρισμα τον αφήνουμε στην άκρη.
  • Ψιλοκόβουμε 2 κόκκινα ξερά κρεμμύδια. Κόβουμε 2 μεσαία καρότα και 2 κλωνάρια σέλερι σε μικρά κυβάκια.
  • Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε 3 κ.ς. ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε καλά. Μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το κρεμμύδι, το καρότο και το σέλερι και τα σοτάρουμε για 6 λεπτά ανακατεύοντας συχνά.
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε 2 φύλλα δάφνης και σοτάρουμε για ακόμα 2 λεπτά.
  • Αμέσως μετά προσθέτουμε τον κιμά σόγιας και 3 κ.ς λευκό ξύδι και ανακατεύουμε.
  • Βάζουμε ½ κ.γ. κύμινο και 2 πρέζες μπαχάρι σε σκόνη, ανακατεύουμε ξανά να πάνε παντού και σοτάρουμε για 2 λεπτάκια.
  • Έπειτα προσθέτουμε στον κιμά 400γρ ντομάτα κονκασέ, 250γρ χυμό ντομάτας και ένα φακελάκι των 70γραμμαρίων πελτέ ντομάτας. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε 2 κούπες νερό, 1+ ½ κ.γ. μελάσα και ½ κ.γ. γλυκιά πάπρικα . Ανακατεύουμε πολύ καλά προσθέτουμε μπόλικο αλάτι και ξανανακατεύουμε.
  • Βράζουμε για 15 λεπτά με κλειστό καπάκι σε μεσαία φωτιά.
  • Έπειτα ανοίγουμε το καπάκι και μαγειρεύουμε για άλλα 10-15 μέχρι να δέσει η σάλτσα και να έχουν εξατμιστεί τα υγρά. Θέλουμε να πήξει η σάλτσα μα όχι να στεγνώσει τελείως και να αρχίσει να κολλάει στον πάτο!
  • Στην συνέχεια προσθέτουμε ½ κούπας φυτικό γάλα χωρίς ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά. Μαγειρεύουμε για ακόμα 5 λεπτά σε σιγανή φωτιά ανακατεύοντας.
  • Μόλις περάσουν τα 4 λεπτά προσθέτουμε ½ κούπας ελαιόλαδο και μπόλικο μαύρο πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε να σιγομαγειρευτεί για άλλα 3 λεπτάκια κάνοντας 2-3 ανακατέματα. Το αποτέλεσμα θέλουμε να είναι μια πηχτή σάλτσα.
  • Δοκιμάζουμε τον κιμά και αν χρειαστεί διορθώνουμε το αλατοπίπερο ή την μελάσα.
  • Βράζουμε 500γρ ζυμαρικά της αρεσκείας μας(εγώ επέλεξα ταλιατέλες γιατί αυτές χρησιμοποιούνται στην αυθεντική συνταγή) και πριν τα σουρώσουμε κρατάμε 200ml από το νερό στο οποίο έβρασαν.
  • Όταν βράσουν τα μακαρόνια τα σουρώνουμε και τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα πάνω σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε τον κιμά και τα 150ml νερό και ανακατεύουμε καλά και συνεχόμενα να δέσει η σάλτσα με τα ζυμαρικά και να πάει παντού. Αν δούμε ότι χρειάζεται προσθέτουμε λίγο από το υπόλοιπο νεράκι που έχουμε κρατήσει και ανακατεύουμε.
  • Σερβίρουμε την μακαρονάδα μας ζεστή προσθέτοντας από πάνω vegan παρμεζάνα από κάσιους και έξτρα μαύρο πιπέρι.

Καλή απόλαυση!

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!