Ένα σχετικά εύκολο και πολύ νόστιμο, παραδοσιακό πιάτο από την υπέροχη Κρητική κουζίνα

Προετοιµασία: 35 λεπτά

Ψήσιµο: 60 λεπτά

Μερίδες: 8

Βαθµός δυσκολίας: Μέτρια

ΥΛΙΚΑ

• 1 πιάτο (βαθύ) τυρί χοντροτριµµένο (γραβιέρα, φέτα και ό,τι άλλο έχουµε)
• 1 κ.σ. στάκα (ανθόγαλα)
• 1 κ.σ. βούτυρο καλής ποιότητας + λίγο επιπλέον για τα φύλλα
• 3 ποτήρια γάλα
• 1½ ποτηράκι σιµιγδάλι ψιλό
• 6 αβγά
• 1 µατσάκι µάραθο ψιλοκοµµένο (προαιρετικά)
• 8 φύλλα κρούστας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

• Βράζουµε το γάλα µε το σιµιγδάλι µέχρι να πήξει. Κατεβάζουµε από τη φωτιά και ρίχνουµε το βούτυρο, τη στάκα, το µάραθο (προαιρετικά) και το τυρί. Ανακατεύουµε καλά, µέχρι να αποκτήσουµε ένα µείγµα µε κρεµώδη υφή. Το αφήνουµε να κρυώσει.
• Χτυπάµε ελαφρώς τα αβγά και τα προσθέτουµε στο µείγµα, ανακατεύοντας καλά να ενσωµατωθούν.
• Βουτυρώνουµε ένα ταψί και στρώνουµε 4 φύλλα καλά βουτυρωµένα ένα ένα. Αδειάζουµε από πάνω την κρέµα και κλείνουµε µε τα υπόλοιπα 4 φύλλα επίσης καλά βουτυρωµένα µεταξύ τους.
• Ψήνουµε σε προθερµασµένο φούρνο στους 170 βαθµούς για µία ώρα περίπου. Αφήνουµε την τυρόπιτα να κρυώσει λίγο και την κόβουµε σε κοµµάτια.

TIP

Η νοστιµιά αυτής της πίτας οφείλεται στη στάκα.

Τυρόπιτα

ΚΡΗΤΗ ΜΑΝΑ ΓΗ Η ΚΟΥΖΙΝΑ ΤΗΣ ΜΑΚΡΟΖΩΙΑΣ
Αυθεντικές συνταγές & μυστικά από την ευλογημένη γη της Κρήτης, το νησί της απαράμιλλης ομορφιάς, της αφθονίας, της παράδοσης και του «Σασμού»

3 πολυτελείς τόμοι με πάνω από 100 συνταγές
Μια συλλογή που θα κρατήσετε για πάντα!

Ο 1ος τόμος κυκλοφορεί από σήμερα στα περίπτερα.

Ο κάθε τόμος κυκλοφορεί στην προνομιακή τιμή των 4,40€ + 1,50€ για το περιοδικό (προαιρετικά)

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!