Ένα λαχταριστό χριστουγεννιάτικο φρουτένιο τσουρέκι για όσους προτιμούν ένα φίνο γλυκό.

Προετοιμασία: 35-40 λεπτά

Ψήσιμο: 60 λεπτά

Μερίδες: 12

Βαθμός δυσκολίας: Δύσκολη

ΥΛΙΚΑ

‒ 180 γρ. βούτυρο αγελάδας

‒ 100 γρ. μαγιά μπίρας

‒ 6 αβγά

‒ 200 γρ. Ζάχαρη

‒ 850 γρ. Αλεύρι

‒ 100 γρ. κόντιτα (ζαχαρωμένο και ψιλοκομμένο κίτρο)

‒ 100 γρ. σταφίδες ξανθές

‒ ξύσμα από 1 πορτοκάλι

‒ μία πρέζα αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

• Ετοιμάζουμε ένα προζύμι ανακατεύοντας 100 γρ. από το αλεύρι με τη μαγιά διαλυμένη σε χλιαρό νερό. Το αφήνουμε σε χλιαρό μέρος για 3 ώρες περίπου, να φουσκώσει και να «ανέβει». Κατόπιν το ζυμώνουμε ξανά προσθέτοντας 100 γρ. αλεύρι ακόμα και το αφήνουμε ξανά για 3 ώρες να σταθεί.

• Ζυμώνουμε σε ένα μπολ το υπόλοιπο αλεύρι με τα αβγά το βούτυρο λιωμένο, τη ζάχαρη, το αλάτι και το φουσκωμένο προζύμι μέχρι να αποκτήσουμε μια ζύμη πυκνή και ελαστική.

• Αλευρώνουμε τις σταφίδες και τις ενσωματώνουμε στη ζύμη μαζί με τα κόντιτα και το ξύσμα πορτοκαλιού. Αφήνουμε το ζυμάρι σε ζεστό περιβάλλον να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο. Στη συνέχεια το μεταφέρουμε σε βουτυρωμένη φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για μία ώρα. Αφήνουμε το τσουρέκι να σταθεί για 24 ώρες πριν το σερβίρουμε.

τσουρέκι
Πήραμε τον 7ο και τελευταίο τόμο Χριστούγεννα στη Σμύρνη που είναι αφιερωμένος στη μικρασιατική κουζίνα και κυκλοφορεί αυτήν την εβδομάδα με το 7ΜΕΡΕΣ TV

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!