Το τσάι matcha είναι μια από τις πιο αγαπημένες συνήθειες πολλών ανθρώπων, και αυτό δεν είναι τυχαίο. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό πράσινο τσάι σε σκόνη που προέρχεται από τα φύλλα του φυτού Camellia sinensis. Η διαδικασία παρασκευής του matcha περιλαμβάνει τη σκίαση των φυτών πριν τη συγκομιδή, γεγονός που ενισχύει την περιεκτικότητα σε χλωροφύλλη και αμινοξέα.

Η πλούσια γεύση του και το ζωηρό πράσινο χρώμα του το καθιστούν ιδανικό για ροφήματα και γλυκά. Εκτός από τη μοναδική του γεύση, το matcha προσφέρει και μια σειρά από οφέλη για την υγεία. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, ενισχύει τον μεταβολισμό, και μπορεί να προσφέρει μια ήπια δόση ενέργειας χάρη στην καφεΐνη που περιέχει.

Πέρα από τα φυσικά του οφέλη, η διαδικασία παρασκευής του matcha είναι και μια τελετουργία που προσφέρει ηρεμία και συγκέντρωση. Αυτή η αγαπημένη συνήθεια δεν είναι απλά μια επιλογή ροφήματος, αλλά και μια μορφή τέχνης που ενώνει τη γεύση με την ευεξία.

τσάι

Τα οφέλη του τσάι matcha στην υγεί μας

Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά

To matcha είναι πλούσιo σε κατεχίνες, μια κατηγορία φυτικών ενώσεων που βρίσκονται στο τσάι και δρουν ως φυσικά αντιοξειδωτικά. Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στη σταθεροποίηση των επιβλαβών ελεύθερων ριζών. To matcha καλλιεργείται στη σκιά. Όταν τα φύλλα συλλέγονται, η περιεκτικότητα σε κατεχίνες είναι χαμηλότερη από ότι σε άλλα είδη πράσινου τσαγιού. Ωστόσο, όταν διαλύεται στο νερό, παράγει 3 φορές περισσότερες κατεχίνες.

Μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του ήπατος

Το ήπαρ είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία και παίζει κεντρικό ρόλο στην αποτοξίνωση, το μεταβολισμό φαρμάκων και την επεξεργασία θρεπτικών συστατικών. Ορισμένες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι το matcha μπορεί να βοηθήσει στην προστασία της υγείας του ήπατος. Μια ανασκόπηση του 2015 που περιλάμβανε 15 μελέτες διαπίστωσε ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού σχετιζόταν με μειωμένο κίνδυνο ηπατικής νόσου.

Ενισχύει τη λειτουργία του εγκεφάλου

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι αρκετές από τις ενώσεις του matcha θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της λειτουργίας του εγκεφάλου. Μια μελέτη σε 23 άτομα εξέτασε την απόδοση των συμμετεχόντων σε μια σειρά δοκιμών σχεδιασμένων για τη μέτρηση της εγκεφαλικής απόδοσης. Ορισμένοι συμμετέχοντες κατανάλωσαν είτε τσάι matcha είτε μπάρα, που περιείχε 4 γραμμάρια matcha, ενώ η ομάδα ελέγχου κατανάλωσε ένα placebo τσάι ή μπάρα. Αυτοί που κατανάλωσαν matcha παρουσίασαν βελτιώσεις στην προσοχή, τον χρόνο αντίδρασης και τη μνήμη σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωσαν το placebo.

Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου

Το matcha περιέχει ορισμένες ενώσεις, που έχουν συνδεθεί με την πρόληψη του καρκίνου σε δοκιμές σε σωλήνες και σε μελέτες σε ζώα. Για παράδειγμα, το matcha είναι πλούσιο σε επιγαλλοκατεχίνη-3-γαλλική (EGCG), έναν τύπο κατεχίνης που μπορεί να έχει ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες.

Μπορεί να προάγει την καρδιαγγειακή υγεία

Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού έχει συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιοαγγειακής νόσου, σε σύγκριση με τον καφέ, και ορισμένες μελέτες έχουν υποδείξει ότι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου υψηλής πίεσης και άλλων επιπλοκών σε άτομα με καρδιοπάθεια. Οι ενώσεις του matcha είναι παρόμοιες με αυτές του πράσινου τσαγιού, και κάποιοι υποστηρίζουν ότι μπορεί να έχει παρόμοια οφέλη. Ωστόσο, τουλάχιστον μία μελέτη σε ζώα φαίνεται να αντικρούει αυτή την αξίωση.

Βοηθά στην απώλεια βάρους

Το matcha μπορεί να υποστηρίξει την απώλεια βάρους με διάφορους τρόπους. Περιέχει ενώσεις που μπορεί να αυξήσουν τον μεταβολισμό και να προάγουν την καύση λίπους. Επιπλέον, η L-theanine που περιέχει μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του άγχους, γεγονός που μπορεί να μειώσει την τάση για υπερκατανάλωση τροφής.

Το τσάι matcha είναι εύκολο να παρασκευαστεί

Η παρασκευή του τσαγιού matcha είναι μια απλή και γρήγορη διαδικασία, που απαιτεί ελάχιστο χρόνο και υλικά. Ακολουθούν τα βήματα για να ετοιμάσετε το τσάι matcha:

  • Μέτρηση της σκόνης: Χρησιμοποιήστε 1-2 κουταλάκια του γλυκού σκόνης matcha ανά φλιτζάνι τσαγιού.
  • Προετοιμασία του νερού: Ζεστάνετε νερό σε θερμοκρασία περίπου 80°C (όχι βραστό) για να αποφύγετε την πικρία.
  • Ανάμιξη: Τοποθετήστε τη σκόνη matcha σε ένα μπολ και προσθέστε λίγο ζεστό νερό. Χρησιμοποιήστε ένα χτυπητήρι (ή ένα κουτάλι) για να ανακατέψετε τη σκόνη με το νερό μέχρι να διαλυθεί και να δημιουργηθούν φυσαλίδες στην επιφάνεια.
  • Σερβίρισμα: Μπορείτε να σερβίρετε το τσάι σκέτο ή να προσθέσετε γάλα, γλυκαντικά ή άλλα αρώματα κατά προτίμηση.

Photo Credits: Shutterstock

Διαβάστε επίσης:

Μηλόξυδο: 6 οφέλη που έχει στο σώμα και στην υγεία μας, σύμφωνα με τους επιστήμονες

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet