Η κατανάλωση λίγης μαύρης σοκολάτας μαζί με τον απογευματινό σας καφέ μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης άνοιας κατά περισσότερο από το ένα τέταρτο, σύμφωνα με έρευνες. Τροφές πλούσιες σε φλαβονοειδή – φυτικές ενώσεις που βρίσκονται σε τσάι, κόκκινο κρασί, μούρα και μαύρη σοκολάτα – μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο της άνοιας.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτά τα φλαβονοειδή έχουν προστατευτική δράση για τα εγκεφαλικά κύτταρα, βοηθώντας στην αποτροπή της συσσώρευσης πλακών βήτα-αμυλοειδούς, που αποτελεί χαρακτηριστικό του Alzheimer.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Queen’s του Μπέλφαστ ανέλυσαν δεδομένα διατροφής από πάνω από 120.000 ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο, ηλικίας 40 έως 70 ετών, κατά τη διάρκεια έξι ετών.

Βρήκαν ότι η κατανάλωση έξι επιπλέον μερίδων τροφίμων πλούσιων σε φλαβονοειδή καθημερινά, κυρίως μούρων, τσαγιού και κόκκινου κρασιού, συνδέεται με 28% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.

Η μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου παρατηρήθηκε σε συμμετέχοντες που κατανάλωναν τουλάχιστον δύο από τα εξής καθημερινά: πέντε φλιτζάνια τσάι, ένα ποτήρι κόκκινο κρασί και μισή κανονική μερίδα μούρων, σε σύγκριση με αυτούς που δεν κατανάλωναν κανένα από αυτά.

τροφές

Αν και η ηλικία και η γενετική παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της άνοιας, οι ερευνητές τόνισαν ότι παράγοντες κινδύνου όπως η διατροφή μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της ασθένειας.

Η καθηγήτρια Aedin Cassidy από το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Ασφάλειας Τροφίμων του Queen’s ανέφερε: «Τα ευρήματα ήταν πιο αξιοσημείωτα σε άτομα με υψηλό γενετικό κίνδυνο καθώς και σε αυτούς που παρουσίαζαν συμπτώματα κατάθλιψης».

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα φλαβονοειδή έχουν μια σειρά από υγειονομικά οφέλη, συμπεριλαμβανομένων των αντιοξειδωτικών, αντιφλεγμονωδών και αντικαρκινικών ιδιοτήτων τους. Έχουν επίσης συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, όπως οι καρδιοαγγειακές παθήσεις, καθώς και με βελτιωμένη γνωστική λειτουργία.

Τα ευρήματα αυτά έρχονται λίγες εβδομάδες μετά τη συμφωνία των επιστημόνων για δύο νέους τρόπους μείωσης του κινδύνου ανάπτυξης άνοιας, που περιλαμβάνουν τη θεραπεία της μειωμένης όρασης και της υψηλής χοληστερόλης, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό σε 14.

Οι ερευνητές τόνισαν ότι η αναγνώριση τροφίμων πλούσιων σε φλαβονοειδή «μπορεί να συμβάλει στην διαμόρφωση διατροφικών συστάσεων που είναι πολύτιμες τόσο για ερευνητικά προγράμματα παρέμβασης όσο και για πρωτοβουλίες δημόσιας υγείας».

τροφές

Η Δρ Amy Jennings από τη Σχολή Βιολογικών Επιστημών του Queen’s δήλωσε: «Αυτά τα αποτελέσματα παρέχουν ένα σαφές μήνυμα δημόσιας υγείας, καθώς υποδηλώνουν ότι ένα απλό μέτρο, όπως η αύξηση της καθημερινής κατανάλωσης τροφίμων πλούσιων σε φλαβονοειδή, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας, ειδικά σε πληθυσμούς υψηλού κινδύνου».

«Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία για την ασθένεια, επομένως οι προληπτικές παρεμβάσεις για τη βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής, και η μείωση των κοινωνικών και οικονομικών εξόδων, θα πρέπει να συνεχίσουν να αποτελούν κύρια προτεραιότητα της δημόσιας υγείας».

Photo Credits: Shutterstock

Διαβάστε επίσης:

Δες τι θα συμβεί στο σώμα σου αν κόψεις τη ζάχαρη

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!