Σύμφωνα με μια έρευνα που έγινε από παλαιοντολόγους σε ένα απολίθωμα, που βρέθηκε στη Σαουδική Αραβία, σχήματος ελικοειδούς σπείρας , θεωρούν ότι πρόκειται για ένα τεράστιο μύκητα, δηλαδή μανιτάρι. Αυτό κάνει τους επιστήμονες να πιστεύουν ότι πριν από εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια, όταν τα δέντρα ήταν ακόμη μικρά και τα ζώα μικρόσωμα, η γη ήταν καλυμμένη από τεράστια μανιτάρια που έφταναν σε ύψος ως και τα 8 μέτρα! Φαντάζεσαι το τοπίο;;!
Σήμερα τα μανιτάρια (σαφώς πολύ μικρότερα!) θεωρούνται μια εξαιρετική τροφή, καθώς περιέχουν αμελητέες ποσότητες λίπους και σακχάρων, αλλά σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών. Οι πρωτεΐνες των μανιταριών, λόγω της παρουσίας όλων των απαραίτητων αμινοξέων, είναι υψηλής βιολογικής αξίας και συναγωνίζονται στην ποιότητα τις ζωικές πρωτεΐνες, χωρίς όμως τις τοξίνες, τα λίπη και τη χοληστερόλη που βρίσκονται σε αυτό, ίσως γι’ αυτό οι αρχαίοι Αιγύπτιοι τα θεωρούσαν το ελιξίριο της ζωής.
Από τις χιλιάδες των ειδών που υπάρχουν πάνω στη γη μόνο κάποιες εκατοντάδες είναι βρώσιμα και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στη συλλογή τους και μόνο από ειδικούς.
Με λίγα υλικά μπορείς να φτιάξεις αυτό το γρήγορο εύκολο και υγιεινό σνακ που μοσχοβολάει Ελλάδα!
Υλικά
2 φέτες ψωμί,
1 σκελίδα σκόρδο (το παραλείπεις αν δεν σου αρέσει)
Λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Λεπτές φέτες τυρί Μετσοβόνε,
3-4 φύλλα φρέσκια ρίγανη
3-4 καρύδια,
Μανιτάρια της αρεσκείας σου, σε ότι μέγεθος προτιμάς
Πιπέρι.
Εκτέλεση
Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180C στον αέρα. Βάζεις στο μπλέντερ τα καρύδια, τη φρέσκια ρίγανη και 2-3 σταγόνες ελαιόλαδο και τα χτυπάς. Το αφήνεις στην άκρη.
Σε ένα ρηχό ταψάκι βάζεις τις φέτες ψωμιού, ραντίζεις με λίγο ελαιόλαδο και βάζεις στον φούρνο.
Τοποθετείς ένα μικρό τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ρίχνεις μερικές σταγόνες ελαιόλαδο και σοτάρεις τα μανιτάρια, ρίχνεις πιπέρι και αποσύρεις όταν είναι έτοιμα. Αν το ψωμί έχει πάρει χρυσάφι χρώμα, το βγάζεις από τον φούρνο. Τρίβεις τις φέτες με το σκόρδο και τις βάζεις ξανά στο ταψί. Προσθέτεις το τυρί επάνω και βάζεις στο φούρνο για 1-2 λεπτά ώσπου να λιώσει λίγο το τυρί. Αφαιρείς, προσθέτεις το πέστο, τα μανιτάρια και μερικές ακόμη σταγόνες ελαιόλαδο και είναι έτοιμο!